Hur vill vi leva vårat liv?

7702 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Så vill jag leva mitt liv

Hur vill vi människor leva våra idylliska liv? Är det i rikedomar och strand villor i Italien? Eller är det i hemorten med familjen och de goda vännerna?

Jag drömmer mig ofta bort på dagarna, hur skulle det vara att vinna 10miljoner kronor? Att ha friheten att resa bort när man vill, att göra vad man för stunden känner för eller att kunna köpa det man alltid drömt om att köpa. Men är det då de materiella sakerna som mättar hungern?

I berättelsen Robinson Crusoe skriver författaren om ett liv från första början, att behöva gå tillbaka 100-tals år. Att Robinson blir av med all lyx på den obebodda ön. Allt på ön är ju dock primitivt och han börjar jaga för att få mat, samlar brädor för att ha ett ställe som han skulle sova i, att bygga ett hem. Men denna Robinson gör något som jag personligen skulle knäckas totalt av,. Just detta att inget som man tidigare hade finns kvar. Däremot i dikten Mätarlarven skriven av Werner Aspenström finns allt kvar, larven sträcker sig ut i det okända för att utforska . Men osäkerheten finns där och larven vill inte mista det som han tidigare haft. Jag är inte mycket olik larven, jag som många andra vill nog inte mista säkerheten som finns i själva hemmet. Det finns många paralleller till denna dikt , en kan vara ett barn i Sverige som vill utforska världen. Men det som jag tänker på är en motsats till dikten, det finns så många som inte har allt detta så som tex. Trygghet, kärlek, mat på bordet. Då tänker jag på barnen i Afrika eller något annat u-land. Visst finns säkert känslorna om att vara hos mamma och pappa men jag tror att deras drömmar sträcker sig långt, långt bort från fattigdomen till att få mat på bordet att känna sig säker som vi allt för ofta tar för givet.

Vad är det då som gör oss till bra människor som trivs med våra liv, och därigenom lever som vi vill. I berättelsen en god människa skriven av Nick Hornby reflekteras detta med att ge något som man själv inte skulle sakna allt för mycket, medan någon annan skulle bli överlycklig att få den lilla saken. Men detta med att hjälpa andra människor kan för vissa kännas avlägset och jobbigt. Ett exempel ur berättelsen är när de ska skänka en av de två datorerna i familjen. Det känns jobbigt för dem men sanningen var att dem inte behövde datorn till annat än att spela på nu och då. Att man inte riktigt tror på säkerheten i hjälporganisationer kan jag förstå men det är värt att testa. En god människa i texten gör detta, hjälper de som behöver, med denna hjälp vinner han /hon så mycket mer och känner att det var en god gärning . En god gärning som många fler skulle kunna göra, just detta att främja andra kan göra ditt liv lite roligare och lite lyckligare.

Jag tror att man ska skänka pengar och kläder kanske till och med en dator eller något liknande. Varför inte ge en slant när du går förbi en insamlingsbössa? Så lite gör faktiskt så mycket.

Hur är det då vi vill att våra drömliv ska se ut? Robinson verkade inte så överlycklig att vara strandsatt men det han lärde sig skulle han nog inte byta ut mot 10 miljoner. Att ha en trygghet hemma vill nog alla. Någon att komma hem till, någon som bekräftar och längtar efter dig. Visst kan det kännas jobbigt att offra något till en främling men om du skulle vara i den sitsen se skulle du förmodligen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur vill vi leva vårat liv?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Hur vill vi leva vårat liv?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2371 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×