Kristin Lavransdotter

7 röster
19081 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:
Boken handlar om Kristin och hennes liv. Som liten får hon följa med sin far på hans långa och spännande resor. Under sin uppväxt får hon lära sig att bete sig som en ung dam ska göra och inte synda. Som tonåring bestäms det att hon så småningom ska gifta sig med riddarpojken Simon Darre. Kristin är inte direkt kär i denna, men säger inget för att göra sin far, som hon älskar mycket högt, till viljes. Men när hennes fosterbror Arne avslöjar sina känslor för henne, blir hon något förvirrad. När Arne sedan ska resa därifrån för en tid, är hon säker. Hon älskar honom. Men under sin resa hamnar Arne i bråk med en annan, och knivhuggs till döds. När sedan Kristin får veta detta blir hon helt förstörd, det är inget underligt med detta menar Simon och Lavrans, de har ju vuxit upp som syskon tillsammans. Så när Kristin sedan föreslår att hon ska tillbringa ett år i ett kloster, dels för att bearbeta sorgen, dels för att lära sig gott uppförande, tycker Simon och Lavrans att detta verkar vara en bra idé.

Under sin tid i kloster längtar Kristin hem väldigt mycket, men samtidigt har hon det bra i klostret. En dag när hon och hennes rumskompis ska köpa skor blir det hysteri, en jaguar är lös! De kommer på villovägar och hittar inte tillbaka. Sedan kommer de till ett ställe där det sitter ett par tyskar som lovar att följa dem tillbaka, men när det är dags att ta farväl till dem, blir tyskarna våldsamma: de vill ha deras pengar. I sista stund kommer det dock några herrar ridande och räddar Kristin och den andre, och de hjälper dem hela vägen tillbaka till klostret. Under vägen får Kristin lära känna mannen som hon delar hästen med. Han heter Erlend Nikulausson, och de fattar genast tycke för varandra. Det kommer fler tillfällen där de båda träffas och Kristin blir kär i Erlend, hon vet att det är fel, men hon kan inte hjälpa det, och hon vet att Erlend känner detsamma för henne.

Tiden går och de blir allt mer kära i varandra. Under tiden kommer Simon och hälsar på henne i klostret med jämna mellanrum. Efter ett tag förstår han dock att Kristin har blivit kär i en annan, först blir han arg, sedan mer förstående. De förstår båda att ett giftermål dem emellan aldrig kan sluta lyckligt och det bestäms att Simon ska tala med Lavrans och bryta trolovningen dem emellan. Så blir det, men Kristin och Erlend har ändå lång väg kvar att gå innan de är man och hustru.
Erlend åker och frågar om Kristins hand, men det blir blankt nej. Lavrans vill inte gifta bort sin dotter med en laglös man, som knappt äger någonting och som har två söner med en ogift kvinna. Efter ett tag är det dags för Kristin att återvända till sin gård, tiden går men Kristin blir inte lyckligare för det, hon saknar sin Erlend. Detta ser Lavrans och efter många om och men går han med på ett giftermål, men han gillar fortfarande inte sin blivande svärson riktigt. Kristin och Erlend är överlyckliga, äntligen ska de få bli man och hustru, det är bara ett problem, Kristin väntar redan hans barn, och hon gör allt för att detta ska förbli hemligt. De gifter sig utan att några får reda på det, men Kristins föräldrar har redan sett på Kristins blick att hon inte är jungfru längre.
Hur det blir sedan får man antagligen reda på i de följande två böckerna…

Personerna:
Kristin Lavransdotter är kvinnan som denna kärleksroman handlar om. Hon blir bortlovad som ung till en man, Simon Darre, för att göra sin far nöjd säger hon inget om att hon har blivit kär i en annan, Arne. Arne blir sedan mördad, och det bestäms att Kristin ska fara till ett kloster för ett år. Men det blir inte bättre för där borta blir hon åter kär, i Erlend Nikulausson, men deras kärlek verkar omöjlig, med tanke på Erlends förflutna…
Lavrans Björgulfsson är Kristins far, han vill bara sin dotters bästa. Helst vill han se sin dotter bortgift med Simon Darre, men när han ser hur bedrövad hans dotter är, kommer han på andra tankar. För inte vill han vara orsaken till att Kristin inte får ett lyckligt äktenskap. Men samtidigt vill han inte se henne bortgift med den nästan laglöse Erlend Nikulausson…
Ragnfrid är Kristins mor. Hon är en något tillbakadragen kvinna som tror att hon är otursförföljd, pga att hon redan förlorat tre söner. Det hela blir ju inte bättre av att hennes ena dotter, Ulvhild, blir närapå förlamad som treåring och sedan dör.
Arne är mannen som blir Kristins första kärlek. Dom har känt varandra hela livet och är fostersyskon. Men efter ett bråk blir Arne knivhuggen till döds.
Simon Darre är en rik man som förväntas gifta sig med Kristin, men när han förstår att hennes hjärta tillhör en annan man, vill han inte tvinga henne in i ett äktenskap med honom.
Erlend Nikulausson har ett något krånglig bakgrund. Han har gjort en annan kvinna med barn som ung, utan att de var gifta. Inte bara en gång, utan två. Men detta hindrar inte Kristin från att falla för honom. De blir förälskade, och i flera år är de tillsammans mot Kristins fars vilja. Till slut förstår Lavrans dock att dom menar allvar med sin kärlek, och går med på ett giftermål.

Tid & miljö:
Boken utspelar sig på 1300-talet. Den börjar när Kristin ännu är liten och berättar om äventyren hon får uppleva tillsammans med sin far. Mycket utspelar sig i hennes hem, en gård som hennes far rår om. De har det gott ställt, hennes familj, och är starkt kristna. När hon blir äldre, utspelar sig en del av boken i ett kloster som är hennes hem för ett år.

Tema/Budskap:
Boken är en kärleksroman, en mycket bra sådan. Om jag skulle se något budskap med den här boken, skulle det vara att man ska kämpa för kärleken, och är den tillräckligt stark kan inget gå emellan ett förälskat par. Det är mycket kärlek i boken, som sagt, men den handlar även mycket om att man ska göra det som är rätt och att man ska följa sitt hjärta. Kristin och de flesta andra i boken är starkt kristna, och gör inte en del saker på grund av att de tror att de kommer att bli straffade i så fall. Men ibland kan viljan vara större än förståndet…

Språk & stil:
Bokens författare, Sigrid Undsee, använder ett fint språk, tycker jag. Jag har visserligen inte någon annan författare att jämföra språket med, eftersom det är första gången som jag läser en bok med ”gammal” text. Boken är ändå lätt att förstå. Den följer Kristins liv från det att hon är liten till hennes bröllopsdag.

Allmänna synpunkter:
Jag tycker att denna boken var mycket bra. Det var visserligen lite svårt att komma in i boken till en början, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att bok...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kristin Lavransdotter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-10-24

    fett jobbat mannen!

  • Inactive member 2011-10-24

    fett jobbat mannen!

  • Inactive member 2014-02-04

    najs text!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Kristin Lavransdotter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2390 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×