Handboll

4 röster
31133 visningar
uppladdat: 2000-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

HANDBOLL



Ända sedan jag var fyra år har jag spelat handboll. Det är den sport jag tycker bäst om och vet mest om. Det är en intensiv sport och det kan hända mycket under kort tid. För många kan det vara svårt att förstå sporten eftersom den innehåller så många regler och kombinationer, men det är det som är roligt. Man kan aldrig säga att man kan allt om handboll för att det finns alltid nya saker att lära.



Handbollens historia

Handbollen föddes i slutet av 1800-talet på Ordrups gymnasium i Danmark. Den svenska handbollen kom först på 1910-talet med hjälp av handbollens sk ”fader” Göran Wahlström som introducerade sporten i Karlskrona. Det Svenska Handbollsförbundet bildades 1931. Från detta utvecklades handbollens regler och spelsätt. 1938 spelades den första världsmästerskapen i handboll och 1972 blev inomhushandbollen en OS-gren. Sveriges herrar har som enda nation deltagit i alla världsmästerskap som varit i handboll(1938 - 1999) och då inte helt utan framgång;



Här följer en lista på herrlandslagets bragder:



 VM-guld 1954, 1958, 1990 och 1999



 VM-silver 1964 och 1997



 VM-brons 1961, 1993 och1995



 EM-guld 1998 och 1994



 World Cup-guld 1992



 OS-silver 1996 och 1992



Dessa fina resultat har gjort att Sverige är en av de ledande nationerna inom handboll. De svenska landslagsspelarna Magnus Andersson (1993), Magnus Wislander(1990) och Mia Hermansson-Högdahl(1993) har alla utsetts till världens bästa handbollsspelare. För mig som målvakt så är det extra kul att Sverige har så hög kvalitet på sina målvakter. Varför inte nämna Peter Gentzel, Tomas Svensson, Mats Olsson, Claes Hellgren…….Ja listan kan göras nästan hur lång som helst när det gäller svenska handbollsmålvakter i världsklass.



1998 vann det Svenska herrlandslaget Svenska dagbladets bragdmedalj. Detta efter att bl.a vunnit EM –guldet det året. Med spelare som Magnus Wislander, Erik Hajas, Tomas Svensson och Pierre Thorson för att bara nämna några. Det svenska herrlandslaget har väldigt många bra och erfarna spelare men även nya unga talanger som JOHAN PETTERSSON , detta gör laget till ett av de bästa i världen någonsin.



Match

Matchtiden kan variera mellan 2 x 10 och 2 x 30 min beroende på åldern.

Lagen är indelade i serier, där man får 2 poäng om man vinner, 1 poäng vid oavgjort och 0 poäng vid förlust. Efter seriespelet kommer ett slutspel. Förutom seriespelet så förekommer många cuper.



Regler och spelsätt

Reglerna i handboll är många men det finns några som är extra viktiga och grundläggande. Man får bara ta tre steg med bollen. Man får studsa bollen, men man får inte studsa, ta upp bollen och studsa igen. Däremot får man använda stegen både före och efter en ”studsning”. Det är förbjudet för en utespelare att trampa över målgårdslinjen, men många i försvaret gör det ändå. Domaren blåser inte om det inte påverkar spelet.

Man kan få gult kort, utvisning med angiven tid (vanligast 2 minuter) och rött kort. Det röda kortet är personligt, men laget får dock en två minutersutvisning. Det andra laget kan också få straff och frikast. Ett frikast läggs ifrån 9-meterslinjen och det betyder endast att de får behålla bollen. Straffkastet fås vid värre fel av försvararna. Det innebär att man får skjuta bollen bakom sjumeterslinjen utan försvarare. Man måste ha en fot i golvet och den får icke lyftas eller vridas. De andra spelarna måste stå utanför niometerslinjen.



Skott

Avstämt: Betyder att man helt vanligt skjuter med ena armen och har båda fötterna i golvet. Viktigt att använda kraften i armen.

Hoppskott: Man hoppar upp i luften med hjälp av att dra upp samma knä som armen man skjuter med och trycka ifrån med den andra foten.

Underarmsskott: Man har armen vågrätt och trycker till med handleden. Detta är klurigt både för försvaret och målvakten.

Vikskott: Genom att lägga skottarmen över kroppen och sedan skjuta med hjälp av handleden.



Anfallet

Anfallarna består av en mittnia. Mittnian jobbar som bollfördelare och styr också anfallet. Dvs bestämmer vilka kombinationer som ska utföras (t ex den världsberömda gurrrrrrrkburrrrrrrrrrken) osv. Bredvid mittnian finns en vänsternia samt en högernia. Dessa spelare blir uppväxlade av mittnian och ”trampar” också igång spelet (sätter fart på rullen). Niorna avslutar ofta genom att skjuta utifrån eller med genombrott. Bredvid vänster och höger niorna finns en höger och en vänstersexa. (kantspelare). Dessa spelare drar isär försvaret. Genom att jobba ända ner i ”struten” dvs vinkeln mellan kort och långsidan så kan dessa spelare skapa luckor. Avsluten som dessa spelare gör är mycket komplicerade eftersom vinkeln till målet är mycket liten. I motståndarnas försvar jobbar en till anfallare, mittsexan. Mittsexan är en av de viktigare spelarna. Hon lägger sk spärrar, för att skapa luckor. När man lägger en spärr får man inte använda rumpan eller armbågarna utan det krävs finess, annars blir man avblåst. En spärr bryter motståndarnas försvarsspel. Detta är det vanligaste sättet att skapa ett anfall.



Försvaret

Det är sex utespelare och en målvakt på planen i varje lag. Alltså totalt 14 spelare. Det finns många olika försvarstekniker men vanligtvis så står försvaret längs med linjen

(6-0). Försvarsspelarna kallas 1, 2, 3, 3, 2, 1 räknat från höger till vänster. Man jobbar genom samarbete mellan t.ex tvåan och trean. Genom att ”räkna” så att man hela tiden har linjen på rätt sida så har alla spelare hela tiden varsin spelare. Detta gör att man som motståndare får svårt att göra genombrott och sexorna får dåliga vinklar att skjuta (i).



För att vara utespelare i handboll krävs mycket. Varje position kräver sina individuella tekniker men alla utespelare måste ha detta:

God kondition: Som handbollsspelare finns inga pauser utan man är hela tiden med i spelet. Detta gör att man måste ha bra kondition och uthållighet.

Styrka: Både i genombrott och försvar, vid t.ex nedtäckning och låsning.

Förståelse: En handbollsspelare måste kunna analysera bra och också kunna se egna lösningar. Detta krävs då ett annat lag har en bra spelteknik, man måste då försöka lösa deras sätt att spela. Att analysera både sina egna spelare och motståndarlagets krävs vid egna avslut och bollfördelning.

Bra psyke: Man måste kunna fortsätta spela med motivation även om man ligger under. Det krävs en bra lagstämning för att kunna utföra en bra match. Man kan inte haka upp sig på domaren även om han beter sig som en fiskmås vid vissa tillfällen eftersom detta ofta har en negativ effekt mot laget.

Teknik/bollsinne: Är a och o i handboll.



Målvaktspelet

Många brukar ofta komma fram till mig och säga att de hellre skulle gå igenom eld än att ställa sig i ett handbollsmål. Men det ser värr ut än vad det är. Dock kan inte vem som helst ställa sig i ett handbollsmål. Det krävs lång träning och många misslyckanden.

En handbollsmålvakt jobbar med hela kroppen. En kort målvakt jobbar ofta ganska långt ut ifrån målet medan en lång kan jobba lite längre in. De flesta målvakter (utom de ryska) jobbar med högt fotarbet, knäna lite böjda och armarna uppe. Detta är för att snabbt kunna ta bollarna.

För att vara målvakt krävs en annan slags kondition än utespelarnas. Det är sk kort kondition. Det är att jobba mycket under kort tid. Man måste hålla fotarbetet igång under hela försvarsperioden. Det krävs också snabba reflexer, beslutsamhet, koncentration och fokusering. Detta för att hela tiden vara medveten om vad som händer med sina egna spelare, motståndarna och självklart bollen, samtidigt som man inom en hundradels sekund ska kunna besluta hur man ska agera.

Man måste också ha styrka, vighet och spänst. A och o för en målvakt är spelförståelse.



Domare

Man kan få börja döma handboll genom att gå en så kallad steg ett utbildning, man får lära sig vad som är det viktigaste att tänka på som domare och de viktigaste reglerna. När man sedan har dömt i drygt ett år så kan man gå en steg två utbildning. Där får man repetition av steg ett kursen samt lär sig mer avancerade regler.

En domare ska ha dessa kvalitéer: konsekvens, ödmjukhet och ärlighet. Dessa kvalitéer är ett stort minus: kaxighet, arrogans och fjäsk.



Detta brukar känneteckna en bra domare:



 God regelkännedom

 Goda kunskaper om spelets tekniska och taktiska uppbyggnad

 God speluppfattning och spelbedömning

 God psykologisk blick

 Vältränad

 Harmonisk och lugn

 Tar varje match på allvar



Beträffande stil och profil på planen så ska en domare ha ett bra uppträdande, rätt utrustning och tydlig teckengivning. Utanför banan ska en domare tänka på sin klädsel, sitt språk, att komma i tid till matcher samt att alltid ta rätt betalning. Detta för att ge ett gott intryck på tränare, spelare och publik.



En domare ska alltid vara ett gott föredöme!!



Min träning

Tre dagar i veckan tränar jag med mitt handbollslag, förutom den tiden så lägger jag ner en till två dagar på matcher också. Som elitlag krävs hård m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Handboll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-09-28]   Handboll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=241 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×