Bostadsbrist

4 röster
9851 visningar
uppladdat: 2003-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning:

Vad kan man göra åt bostadsbristen för studenter?
Kommer en person som har fyllt 18 år detta år, kunna med garanti få eget när han/hon är 21-25, om denna person vill plugga i ett annat län än hemlänet?
Anledningen varför vi jobbar med temat demokrati är för att vi ska lära oss hur man skriver en vetenskaplig rapport. Men vi ska även fördjupa våra kunskaper om demokratin.
I dagsläget är som vi alla vet det svårt att få tag på bostad om man är student, och vill plugga i ett annat län. Ibland brukar det även vara svårt att få hyra ett rum hos någon familj, för att vissa inte vill hyra ut på grund utav skatten. Men nu sägs att det ska byggas ungefär 30 000 nya studentlägenheter, för att kunna få bukt på bostadsfrågan. Så bostadsbristen bör minska drastiskt inom de närmaste fyra åren. Framtidens studentbostads kö ska vara på högst 4 månader. Inte som den är nu på 18 månader. Med denna undersökning som jag har gjort nu under en längre tid har jag kommit fram till att bostadsfrågan kommer lösa sig men inte helt och hållet. Så de som är 18 år nu och som ska plugga i Universitet om 3-4 år, kan slappna av, men ändå inte helt. Bostads problemet för studenter kommer inte vara lika kaotiskt som det är i dagens läge.

Syfte:
Anledningen varför vi jobbar med temat demokrati är för att vi ska lära oss hur man skriver en vetenskaplig rapport. Men vi ska även fördjupa våra kunskaper om demokratin. Jag valde bostadsbrist för studenter, för att jag ansåg att det är ett väldigt aktuellt ämne just nu, speciellt när man själv kommer hamna i detta läge om några år. Då vill man försäkra sig om att man har en säker framtid att se fram i mot.

Frågeställning:
1. Vad kan man göra åt bostadsbristen för studenter?
2. Vems ansvar är det att bygga studentlägenheter?
3.

Metod:
Jag har sökt den största delen av min information över Internet. Men jag har även använt mig av tidningar och affischer. Jag har även gjort två intervjuer från två olika politiska block (Johanna Westin moderat och Ole Palmberg socialdemokrat).

Källkritik:
Anledningen varför jag litar på mina källor, och anser att de är vattentäta är på grund utav, att jag har tagit fram samma information från olika hemsidor och tidningar även intervjuer. DN och Metro är två pålitliga tidningar för att de inte säljer sig själva, för att de har redan sina stamkunder. Mina två intervjuer anser jag också som pålitliga på grund utav att det är två väldigt uppsatta personer, som skulle förlora sina jobb om de började sprida osanningar, (även om de har två olika åsikter om vissa frågor). Internetsidorna kan man lita på för att det är partiernas hemsidor. De skulle bryta mot den svenska lagen och människors normer om dem ljuga.

Bakgrund:
I många tillväxtområden i Sverige råder det bostadsbrist. De nybyggda lägenheterna är för dyra för en normal inkomsttagare. Även detta med för att många ungdomar hindras från möjligheten att flytta hemifrån (DN 20/8-02). Det tragiska är att många studenter måste avsäga sina platser i olika kurser för att de inte kan studera i den önskade kommunen på grund utav bostadsbristen. Enligt den svenska moralen så får det inte vara så här. En god bostad är avgörande för möjligheten att leva ett gott och tryggt liv (metro 13/9-02). Men situationen har förvärrats av det minskade bostadsbyggandet och den ideologiskt motiverade utförsäljningen av kommunägda hyreshusen. Även segregationen i boendet växer. Bostadsbyggandet ökar i år med 28 %, men det räcker inte (Metro 10/9-02)!!!

Undersökningen:
Vad kan man göra åt bostadsbristen för studenter?
Moderaterna anser att sänkt skattetryck, ett friare hyressättningssystem, avskaffade fastighetsskatter, snabbare plan och byggprocess och ökad konkurrens ska kunna bidra till en minskad brist på studentlägenheter (Johanna Westin, Moderat).
Medan socialdemokraterna tycker att byggmomsen ska sänkas till 6 % för studentlägenheter främst och bygga på båtar (Ole Palmberg, socialdemokrat).
Man ska bygga minst 120 000 nya lägenheter inom fyra år. Hur många studentlägenheter utav de där 120 000 lägenheter det blir vet man inte. Men det sägs att det kommer bli minst 30 000 st. Det planeras även att upplåta mark till rimliga kostnader www.Socialdemokraterna.se. Med tomträtt kan boendekostnaderna hållas nere. Det satsas 525 miljoner kronor i investeringsbidrag till studentlägenheter. Hittills har investeringsbidrag beviljats till ca 11500 studentlägenheter www.moderat.se. Men det ser ändå inte helt ljust ut. För de senaste nyheterna från metro sägs det att: Socialdemokraternas (som styr Sverige, för att de vann valet) ideologin utav hur man ska bygga billigare studentlägenheter är inte realistiskt. För att de inte har räknat med olika faktorer som kostar en stor summa pengar. Detta anser visa professorer i ett bygg universitet i Uppsala (metro 24/9-02, första sidan).

Vems ansvar är det att bygga studentlägenheter?
Moderaterna säger att det är studentkårens och kommunens ansvar (Johanna Westin, Moderat).
Medan socialdemokraterna säger att det är studentkårens ansvar även kommunens ansvar, men det är även statens ansvar för att de finansierar byggandet (Ole Palmberg, socialdemokrat).
På grund utav detta svar ställde vi denna fråga till moderaterna:
Så det är inte statens ansvar?
Nej det är det inte (Johanna Westin, Moderat).
Men vem ska finansiera byggandet?
Det ska kommunen göra.
Som du ser så är bägge parterna oeniga om vems ansvar det är att finansiera byggandet för studentlägenheter. Så vi frågade miljöpartiet och de anser att det är statens skyldighet att finansiera byggandet.

Kommer en person som har fyllt 18 år detta år, kunna med garanti få eget när han/hon är 21-25, om denna person vill plugga i ett annat län än hem länet?
Det kan man inte garantera, men universiteten ska ställa krav på kommunen. För när man bygger studentlägenheterna så ska de var anknutna till universitetet (Johanna Westin, Moderat). Men samtidigt beror det på vilket universitet du väljer, för vissa universitet har tagit egna initiativ att bygga studentlägenheter åt sina elever (Ole Palmberg, socialdemokrat). Tex. KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Men i dags lägget ligger bostadskön för studenter ungefär på 18 månader (Johanna Westin, Moderat).

Slutsatser:
Mina slutsatser utifrån den information jag har fått fram är: Bostadsbristen kommer lösa sig till en viss del. Men precis som professorerna sa så är ideologin om billiga studentlägenheter inte så realistiskt i dagens samhälle. Men däremot kommer bostadsbristen för studenter minska dramatiskt. Men tyvärr inte tillräckligt mycket så att alla får en egen bostad på direkten. Men däremot om denna ideologi håller i sig så bör bostadskön minska från 18 månader till ungefär 4 månader (DN 23/9-02, politik). Själv anser jag att bostadsbristen ej kommer lösa sig som man förvänta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bostadsbrist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-12]   Bostadsbrist
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2443 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×