Utveckling av en ny sportdryck för uthållighetsidrott

1135 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sportdrycker är i regel kolhydratbaserade i syfte att skapa goda förutsättningar för idrottslig prestation. De sportdrycker som vid detta arbete utvecklats innehåller substanser utöver kolhydrater som möjliggör en förbättrad prestation vid långtidsuthållighetsidrott relativt kolhydratsbaserade sportdrycker. Sportdryckerna skulle vara välsmakande och lätta att konsumera i stora volymer under arbete. Syftet var att utveckla en sportdryck, innehållande en protein-/aminosyra-källa, men då det mot bakgrund av aktuell forskning var oklart om helprotein, oligopeptider eller fria aminosyror var att föredra, utvecklades tre olika sportdrycker. Detta resulterade i följande tre sportdrycker: BCAA-sportdrycken, som innehåller 0.47 % grenade aminosyror (BCAA), Vassleprotein-sportdrycken, som innehåller 2 % vassleprotein och Peptopro®-sportdrycken som innehåller 0,8 % hydrolyserat kasein (i form av oligopeptider). Alla tre har en serveringsstorlek på 0,75 l. Övrigt innehåll i sportdryckerna är 240 mg koffein (per servering), 25 mmol/l Na+, 5,5 mmol/l K+, 7 % glukospolymer av hög molekylvikt (Vitargo®) samt smakämnen och betakaroten.De tre sportdryckerna jämfördes vid enkelblindade tester relativt en etablerad sportdryck innehållande 8 % kolhydrater (Vitargo®), både genom smaktester utförda på tränad smakpanel och genom prestationstester utförda på unga elitcyklister. Även osmolalitet och pH mättes på färdiga drycker. Resultaten från smaktesterna visade att både BCAA-sportdrycken och Vassleprotein-sportdrycken var välsmakande, men att Peptopro®-sportdrycken ej var färdig smakmässigt. Ingen signifikant skillnad i smak uppmättes mellan sportdryckerna och kontrolldrycken (p>0,05).Resultaten från prestationstesterna indikerade att samtliga testdrycker var likvärdiga med eller förbättrade prestationen under tidsintervallen relativt kontrolldryck med annorlunda elektrolytsammansättning samt utan koffein och aminosyror. Samtliga drycker uppfattades här som välsmakande och lätta att konsumera under arbete. Sammanfattningsvis bedöms samtliga produkter va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utveckling av en ny sportdryck för uthållighetsidrott

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Utveckling av en ny sportdryck för uthållighetsidrott
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=24468 [2024-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×