Strindberg som teaterman

9711 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Strindberg som teaterman


Sommaren 1888 tog Strindberg, hans fru Siri von Essen och deras tre barn in på ett förfallet lustslott utanför Köpenhamn. Där bodde grevinnan de Frankenau, hennes förvaltare Hansen och Hansens syster, 16-åriga Martha Magdalene.
Det var här det naturalistiska dramat Fröken Julie skrevs.

Dramat utspelar sig under midsommarnatten. Endast tre roller förekommer, adelsfröken Julie, betjänten Jean och dennes inofficiella fästmö, tjänsteflickan Kristin. Fröken Julie låter sig förföras av Jean, men på morgonen inser hon sitt misstag, och i förtvivlan tar hon sitt liv.

Strindberg hade, till sin förskräckelse, fallit för Martha Magdalene, och befarade att Siri skulle känna på samma sätt för Hansen. Fröken Julie skulle därför vara en varning för vad som kunde hända om hon lät sig förföras av Hansen.
Strindberg grämdes av klasskillnaden mellan sig själv och hustrun och för att hävda sig förespråkade han, inspirerad av Darwins teori om det naturliga urvalet, att framtiden låg hos underklassen och att bördsadeln hade spelat ut sin roll. Det visar sig även det i pjäsen, där fröken Julie måste dö medan Jean får leva vidare.

I förordet till Fröken Julie tecknade Strindberg principerna för den naturalistiska teatern. Karaktärerna hade flera egenskaper som bestämdes av ärftlighet och uppväxtmiljö, scenerna skulle se ut som i verkligheten och replikerna behövde nödvändigtvis inte ha någon logisk mening eller djupare betydelse.

1892 upplöstes äktenskapet med Siri von Essen. Strindberg bosatte sig i Paris där han plågades av ensamhet och fattigdom. Han var psykiskt instabil, led av förföljelsemani (antagligen på grund av det stora intaget av Absint) och hade svår ångest. Perioden kallas Infernokrisen. Efter den skrev Strindberg en ny sorts dramatik. Pjäsen Ett drömspel var banbrytande. I den ville Strindberg få fram drömmens form, hur den kan vara osammanhängande men ändå så logisk. I dramat sänds guden Indras dotter ner på jorden och finner ut att "det är synd om människorna" och att "det är inte lätt att vara människa".

Strindberg var vid den här tiden gift med Harriet Bosse, en ung vacker skådespelerska. Hon hade dock lämnat honom och i denna äktenskapskris skrev han de första utkasten till Ett drömspel. Efter 40 dagar återförenades de och pjäsen fick sin slutgiltiga utformning.

Som så ofta när det gäller Strindberg, hade även detta drama stark anknytning till hans eget liv. Särskilt olikheterna mellan man och kvinna, kärleken, äktenskapen med allt det kan medföra - svartsjuka, ekonomiska bekymmer, men även glädje - har en framträdand...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Strindberg som teaterman

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Strindberg som teaterman
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2507 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×