MEDBORGARDELTAGANDE I DEN FYSISKA PLANERINGEN - Hur kan man få med invandrare i den fysiska planeringen?

1328 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Detta examensarbete behandlar ämnet medborgardeltagande i den fysiska planeringen och frågan om hur man kan få med invandrare i fysiska planeringsprojekt. Alla människor i samhället har rätt att framföra sina åsikter i den fysiska planeringen. Medborgares och folkrörelsers synpunkter är lika viktiga som näringslivets och de politiska partiernas. För att medborgarna ska kunna medverka, måste politiker och planerare ge dem den möjligheten. Idag är det oftast högutbildade och resursstarka personer som deltar i den fysiska planeringen och Boverket har konstaterat att den till stor del domineras av medelålders män. I Sverige har vissa personer i särskilda medborgargrupper sämre förutsättningar att komma till tals i den fysiska planeringen. Exempel på sådana grupper är; ungdomar, äldre, kvinnor, lågutbildade, arbetslösa, funktionshindrade, invandrare eller grupper av medborgare som helt enkelt saknar vana att framföra sina åsikter. Enligt Plan- och bygglagen (PBL) ska alla som har väsentligt intresse av det enskilda förslaget till program eller plan få information och ges möjlighet att lämna synpunkter på detta. 1996 gjordes ändringar i PBL och avsikten var bland annat att öka möjligheterna för medborgarna att delta i planeringen tillsammans med politiker och planerare. Idag är det upp till var och en av kommunerna att fritt välja hur stort deltagande och inflytande medborgarna ska ha. Enligt PBL har medborgarna möjlighet att delta i programarbete, i samråd och i utställning. Det finns även möjlighet att överklaga tagna beslut. Invandrarnas roll i den fysiska planeringen är ett område som inte är särskilt utforskat i Sverige. PBL nämner inte något om invandrare eller invandares särskilda tankar och förväntningar. Invandrare är en person med utländsk bakgrund och kan antingen vara utrikes född eller tillhöra 2:a generationen. Idag finns det cirka 1,13 miljoner utrikes födda i Sverige och antalet personer som tillhör 2:a generationen uppgår till cirka 338 000. Sammanlagt finns det alltså idag knappt 1,5 miljoner personer med utländsk bakgrund i Sverige. Det är viktigt att beakta vid den fysiska planeringen. Syftet med detta examensarbete är att beskriva och analysera två fallstudier där man arbetat med invandrare i den fysiska planeringen. De två fallstudierna består av Söder i Helsingborgs stad och Öxnehaga i Jönköpings kommun. Analysen bygger på kommentarer och diskussioner till det bakgrundsmaterial som beskrivs i arbetet samt att få fram lösningar på hur man kan få med medborgarna i den fysiska planeringen och specifikt hur man kan engagera fler invandrare. Resultatet av detta examensarbete är indelat i tre delar. Den första delen tar upp generella lösningar på hur man kan få med medborgare i den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: MEDBORGARDELTAGANDE I DEN FYSISKA PLANERINGEN - Hur kan man få med invandrare i den fysiska planeringen?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   MEDBORGARDELTAGANDE I DEN FYSISKA PLANERINGEN - Hur kan man få med invandrare i den fysiska planeringen?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=25070 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×