Aikido

5927 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta samt tekniker
I aikido är det mest kast och grepptekniker samt vapentekniker som det är i boken med träsvärd och jo som är stav. Samma grundläggande rörelser och principer som tillämpas i vapentekniker går igen i andra tekniker. Syftet eller principen med Aikido är att aldrig möta kraft med kraft, utan leda och angriparens kraft mot honom/henne själv. Det bevisar på att styrka och storleken inte blir avgörande utan det är tekniker som är själva kärnan i Aikido. Aikido är heller ingen idrott utan en renodlad kampkonst.

Träningen
Om man sammanfattar faktumet att inga tävlingar förekommer som istället för såväl äldre som yngre, män och kvinnor tränas tillsammans. Det mesta rent utav träningen så utför det parvis där man turas om att utföra teknikerna. Träningen kan ses som en väg till personlig utveckling som samtidig lär sig en beprövad form av självförsvar. Dom som vill använda självförsvaret med Aikido brukar dock inte bli långvariga för att det tar tid att bemästra de till synes enkla teknikerna.

Iwama, Ki-Aikido och Aikikai & Iwama Ryu
Idag finns det tre olika stilar inom Aikido och dom är Iwama, Ki-Aikido och Aikikai samt den traditionella inom Aikido Iwama Ryu, som tränades av Saito Sensei fram till hans död vid våren år 2002. Ki-Aikido är en stil som är mjukare och mer följsam som har inriktning just på ”ki”. Aikikai är bara ett samlingsnamn för ett flertal olika stilar.

Historia
Aikido är då en japanks självförsvarskonst som grundades av Morihei Ueshiba vid år 1883-1969. Ueshiba sensei tränade rent av sin ungdom av de kampteknikerna som utvecklades av den japanska riddaradeln alltså samurajerna. Ueshiba sensei renodlade sedan dessa tekniker i en ny budokonst som baserade på de principer om hur man harmoniserar med krafterna ”Aiki”. Sedan dess hade han skapat en ny stridkonst som döptes till Aikido. Det är ett sätt att koordinera och koncentration hantera våld på. Ueshiba sensei nådde också med sin Aikido en oöverträffad skicklighet som inte bara i träning utan även i verkliga strider. Han utkämpade många antal dueller samt vann stort, ofta mot flera motståndare samtidigt. Han bestämde sig sedan att grunda Hombu Dojo i Tokyo vid år 1930-talet då det var dess världs högkvarter för Aikido. Så klart leds dojon av Ueshiba senseis sonson Moriteru Ueshiba. Själv flyttade Ueshiba sensei till Iwama vid år 1941 vid en liten by på ca 150 km norr om Tokyo. Han bodde sedan där och undervisade till sin död. I...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aikido

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Aikido
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2510 [2024-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×