Kostallergi

10426 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Glutenintolerans:
Glutenintolerans innebär att man är överkänslig för gluten.
Gluten är ett protein som ger mjöl dess bakningsförmåga, dvs ger brödet volym, struktur och konsistens.
gluten finns i vete, råg, havre och korn.
Vid glutenintag skadas tarmluddet i tunntarmen vilket medför att kropen inte kan ta till sig nödvändig näring.
Denna tarmsjukdom växer inte bort utan glutenfri kost är ett måste livet ut.
Symptomen kan va t.ex. Näringsbrist, diarré, uppsvälld buk, trötthet och blodbrist.
Behandlingen är en glutenfri kost, alltså maten får inte innehålla vete, råg eller korn. I Vissa fall även havre.
Symptomen försvinner då och tarmslemhinnan läks.
En inflammerad tarm kan ha svårt att bryta ner mjölksocker, laktos, och laktos kan behöva uteslutas ur kosten en tid.

Laktosintolerans:
Ca 3-5 % av Sveriges befolkning är laktosintoleranta som beror på en brist på enzymet laktas i tunntarmens slemhinna och man kan inte bryta ner laktos. Mjölksockret fortsätter till tjocktarmen och en jäsningsprocess startar vilket ger diarré, gasbildning och koliksmärtor. Man tål alltså inte mjölk och mjölkprodukter.
Man skiljer mellan:
* Fullständig eller medfödd laktosintolerans Är mycket ovanlig, Barnet tål inte bröstmjölk. Intoleransen är permanent och växer inte bort.
* Primär laktosintolerans vilket innebär att laktasaktiviteten minskar efter hand. Ofta kvarstår 5-10 %, vilket gör att små mängder laktos kan tolereras. Även denna intolerans är permanent.
* Sekundär laktosintolerans Kan uppkomma till följd av en skada av tunntarmens slemhinna ex vid tarminfektioner, maginfluensa och obehandlad celiaki. När sjukdomen har läkt tål man oftast laktos igen.
Behandlingen är en laktosfri/reducerad kost. De flesta tål små mängder laktos men vissa behöver helt laktosfri kost.

Äggallergi:
Äggallergi är vanligare bland barn än vuxna och försvinner ofta i skolåldern. Som äggallergiker kan man reagera på damm från äggkartong, och dom kan inte vistas i närheten när maträtter innehållande ägg tillagas. Kyckling, höns, och fiskrom är också saker som en del äggallergiker kan va allergiska mot.
Symtomen kan t.ex. vara nässelutslag, eksem och astma.




Sojaallergi:
Sojabönan är en ärtväxt (baljväxt) och används bla för sin goda proteinkvalitet som råvara eller ingrediens i flera livsmedel. Är du allergisk mot soja finns det risk för att du också är allergisk mot andra ärtväxter, som t.ex. ärtor och jordnötter.
Symtomen kan vara nässelutslag, eksem , läpp - och/eller ögonsvullnad, luftrörsbesvär, diarré, kräkning, kolik och dålig viktökning.

Sojaprotein kan ingå i följande livsmedelsgrupper:
Charkuteriprodukter, fiskfärsrätter, frukostflingor, glass, kex, konfektyr, matbröd, mejeriprodukter, mjölkersättningsprodukter, pannkakor, småkakor, snacks, soppor, såser, tofu, äggersättningsprodukter.

Nötallergi:
Nötallergi är en vanlig allergi, de flesta har kvar den även vid vuxen ålder.
Det finns en rad nötter som kan ge allergiska reaktioner. Den vanligaste är hasselnöt och är du allergisk mot den är man även allergisk mot andra nötsorter som t.ex. cashewnötter och valnötter.
Jordnötter, muskotnöt och kokosnöt är, trotts namnen, inga nötter och behöver därför inte undvikas.
Symptomen kan vara klåda i mun och svalg, svullnad, andnöd och kräkning.
Man ska vara försiktig om man är nötallergiker, det finns ofta nötter i olika chokladbitar, kakor, tårtor och andra bakverk.

Komjölksallergi:
Det är oftast spädbarn som är allergiska mot komjölk.
Ca. 2% av alla spädbarn reagerar mot komjölksproteinet när de övergår från modersmjölk till välling, gröt och mat som innehåller komjölk.
De flesta barn har vuxit ifrån sin allergi vid 3 års ålder, endel har allergin kvar tills skolåldern.
Symptomen kan vara diarré, kräkning, kolik, nässelutslag, eksem, läpp – och ögonsvullnad, astma, slöhet, överaktivitet, otillräcklig viktökning och i värsta fall anafylaktisk chock.
Behandlingen är en kost helt fri från mjölk och livsmedel där mjölk ingår. Tänk på att det räcker med att få mjölkprodukter på huden för att ge symptom.

Fisk och skaldjursallergi:
Fiskallergi visar sig i ganska tidig ålder, men den växer inte bort lika fort som mjölk- och äggallergi gör. Man kan vara allergisk mot en viss ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kostallergi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Kostallergi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2518 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×