SARS

7700 visningar
uppladdat: 2003-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning: Jag har valt att skriva om SARS Severe Acute Respiratory Syndrome , eller akut och allvarligt luftvägssyndrom. Jag har valt detta ämne på grund av, att detta är en ny och farlig sjukdom som har spritt sig snabbt. Jag har tittat på nyheterna och har inte fått svar på vart den kommer ifrån, och vad konsekvenserna kan bli, och hur den kunnat spridas till alla kontinenter på så kort tid. Jag har tänkt på mänsklighetens slut på olika sätt, men att ett virus/bakterie skulle döda oss alla har jag aldrig tänkt på. För att om detta virus inte stoppas snart kan det få förfärliga konsekvenser.
Här nedan står det lite kort om SARS så du/läsaren förstår lite mer om vad detta handlar om.

Kort om SARS
Smittan kallas SARS vilket står för Severe Acute Respiratory Syndrome, på svenska akut och allvarligt luftvägssyndrom.
Symptomen liknar svår influensa, med hög feber, värk i kroppen och huvudet, ont i halsen, hosta och svårigheter att andas.
Enligt WHO har man hittills inte hittat någon antibiotika eller virusblockerare som biter på sjukdomen.
Enligt Smittskyddsinstitutet vet man ännu inte med säkerhet om sjukdomen beror på en bakterie eller ett virus.

Allmänt om SARS:
SARS vilket står för Severe Acute Respiratory Syndrome, på svenska
akut och allvarligt luftvägssyndrom. SARS är en infektions sjukdom. Hittills har cirka 6914 personer blivit diagnostiserade med sjukdomen SARS, och cirka 500 personer har dött av sjukdomen, och experter tror att fler kommer drabbas. Sjukdomen har spritt sig till alla 5 kontinenter, SARS har upptäckts i: Afrika Asien Amerika Australien Europa.
SARS orsakas genom ett virus som heter Coronavirus, detta virus har länge varit känd som en orsak till en vanlig förkylning, Detta Coronavirus som orsakar SARS är olikt alla andra kända Coronavirus i Coronavirus familjen, det finns därför begränsad kunskap om detta virus, vilket gör det svårare att bekämpa spridningen. Detta virus är dödligt och dödar väldigt snabbt. Det svåraste är att den har börja ändra form.
Man har nu hittat två olika former av viruset.

Dem första tecknen på SARS / och spridningen:
Dem första tecknen på sars sågs i Asien eller rättare sagt Kina.
Man säger att spridningen började med en ända superspridare. Denna person skulle flyga från Hong Kong till Peking, Denna 72 åriga man smittade nio turister, tre taiwanesiska affärsmän, en kvinna från Singapore, två kinesiska regeringstjänstemän och två flygvärdinnor.
Efter ett tag hade superspridaren lagts in på tre olika sjukhus över landet, viruset fördes där över till dem sjukvårdsanställda, Fem dagar efter flygresan, avled mannen av sjukdomen.
Flygpersonalen spred sjukdomen vidare till Mongoliet, där smittade dem 280 personer.
En av de två regeringsmännen smittade en 53 årig finländare, som avled några dagar senare.
SARS sprids genom Saliv blod tårar, det räcker med att du har tagit hand med någon som är smittad, och sen stryker du över denna hand över ögonen. Så lätt är det att bli smittad. Men det finns också de som tror att viruset också kan spridas genom luften utan hosta. Det är en möjlighet som många inte ens vill tänka på.


Hur gör man för att stoppa epidemin?:
Just nu finns det inget vaccin eller botemedel mot SARS. Läkare avråder att man ska resa till Asien och Kanada. Folk i Kina har börja bära ansiktsmasker för att skydda sig från att bli infekterad.
Men vad gör man med dem som redan är infekterade? Man har redan stängt några sjukhus i Kina där är redan stängt och man har satt alla, som är inne i sjukhuset i karantän, ingen kommer ut, ingen kommer in. Tills man har hittat ett botemedel eller vaccin, Men experter säger att det kommer att ta år tills man hittar nått mot SARS. Och desto mer man väntar desto mer hinner Sjukdomen sprida sig, och byta form. Detta drabbar inte bara Asien utan det drabbar oss svenskar också, Man har börjat minska importen från Kina för att SARS viruset kan spridas hit genom varorna. Man tror också att Kinas ekonomi kommer att bli sämre, på grund av brist på exporten.
Många säger också att detta är mänsklighetens undergång. ”WHO har beskrivit dödsviruset som ett ”hälsohot” mot hela världen”, säger WHO (World Health Organisation )

Symptomen på SARS:
Dem första symptomen på SARS kan va olika från person till person, när jag menar olika menar jag olika starka. Det är också bevisat att Barn under 10 års åldern klarar SARS attackerna bettydligt bättre än vad en vuxen människa eller tonåring gör. Dem första symptomen är: svår influensa, med hög feber, värk i kroppen och huvudet, ont i halsen, hosta och svårigheter att andas.


Slutsats:
Om inte Viruset /bakterien stoppas inom snar framtid kommer det att bli svårare att döda eftersom det ändrar form, det kan få katastrofala konsekvenser, om detta virus helt plötsligt börjar sprida sig med luften, kan det betyda slutet för mänskligheten. Och det Kinas regering gör nu, att sätta alla infekterade på karantän är inte en bra lösning, eftersom det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: SARS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-08]   SARS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2539 [2024-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×