Distribution av temperaturkänsliga livsmedel ? Kartläggning av varuflödet från grossist till detaljist, restaurang och storhushåll

1464 visningar
uppladdat: 2002-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Distribution av temperaturkänsliga livsmedel går ut på att lagra, hantera och transportera varor till så låg kostnad som möjligt med bibehållande av så stor del som möjligt av ursprunglig kvalitet och hållbarhet. För att klara detta krävs att alla aktiviteter sker under temperaturkontrollerade former, vilket benämns kylkedja. Denna rapport behandlar de aktiviteter som sker i flödet från grossist till detaljist, restaurang och storhushåll samt de aktiviteter som dessa aktörer ansvarar för. Målet med rapporten är att redogöra för hur dagens distributionssystem fungerar för kylda och frysta livsmedel i detta flöde, med särskild inriktning på temperaturhållning och hållbarhet. Kontroller, kvalitet, svinn, reklamationer och problem är områden som studerats särskilt. Väldigt få av de intervjuade aktörerna inom livsmedelsbranschen anser att det är något problem med temperaturhållningen. Intervjuer med myndigheter och studier av rapporter och resultat från dessa ger dock en helt annan bild. Den lagstadgade maximitemperaturen för de flesta kylda livsmedel är 8ºC, medan de flesta produkters optimala och rekommenderade temperaturer ligger under 4ºC. För höga temperaturer förekommer ofta, både på frys- och kylvaror, under framför allt transporter och i de senare leden av kylkedjan. Alla verksamheter som bedriver någon form av yrkesmässig livsmedelshantering är, enligt lag, skyldiga att utöva egentillsyn av sin verksamhet för att förebygga hälsorisker. En av grundpelarna i denna tillsyn utgörs av temperaturkontroller och dokumentation av dessa. Det är dock väldigt många verksamheter, i form av butiker, restauranger och storhushåll, som inte utövar denna tillsyn i tillräcklig omfattning. Orsakerna är bristande kunskap, personalbrist och ekonomiska aspekter. Följden blir att de temperaturrelaterade bristerna inte uppmärksammas och åtgärdas. I förlängningen leder detta till hälsorisker, förkortad hållbarhet, kvalitetsproblem och ökat svinn. Brister i kontrollerna gör det svårt eller omöjligt för verksamheterna att reklamera defekta produkter till föregående led. Det leder till att de senare leden i distributionskedjan drabbas hårt, även om temperaturmisshandeln förkommit i tidigare led. Möjliga lösningar på problematiken är bättre utbildning och enkel, kostnadseffektiv teknik. Förståelse för vad man gör och varför det är så viktigt att göra rätt är grunden. Med tekniska hjälpmedel som kan säkerställa en varas verkliga tids- och temperaturexponering, vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar hållbarheten och kvaliteten, uppmärksammas problemen. Det bereder också väg för en framtida varustyrning med avseende på en produkts verkliga hållbarhet, LSFO (Least Shelf-life First Out), istället för som idag där FIFO (Fir...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Distribution av temperaturkänsliga livsmedel ? Kartläggning av varuflödet från grossist till detaljist, restaurang och storhushåll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-01]   Distribution av temperaturkänsliga livsmedel ? Kartläggning av varuflödet från grossist till detaljist, restaurang och storhushåll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=25598 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×