Sjunde sonen-bokrecension

7313 visningar
uppladdat: 2000-10-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

SJUNDE SONEN ORSON SCOTT CARD





Orson Scott Card föddes 1951 i Washington och växte upp i olika delar av USA för att hans föräldrar flyttade omkring en del. Vid vuxen ålder flyttade han till Brasilien där han stannade i 2 år som en obetald missionär för den mormonska kyrkan.

Nu bor han i USA igen med sin fru och 5 barn som alla är döpta efter författare. Orson Scott Card är en av USA:s främsta Fantasy och Science Fiction författare och har vunnit flera litterära utmärkelser.



Sjunde sonen är den första delen av hittills 5 av dessa Fantasy böcker, men 2 delar till kommer att så småningom publiceras.



Card verkar vara insatt i religion och tillhör/har tillhört en kyrka själv, så jag tror att han skrev denna bok för att spegla mycket av religion.

Boken handlar nämligen ofta om Bibeln, djävulsdyrkan, magi, svartkonst och Gud, och ger budskapet "Vad är egentligen rätt att tro på?" och "Vad är gott och vad är ont?".

Det döljer sig antagligen många flera tankar och funderingar i denna bok är vad jag hittills kommit fram till trots att det är andra gången jag läser den. Skillnaden mellan första gången jag läste den för cirka 2 år sedan och nu är ganska stor. Nu ser jag mer dolda konflikter, hur historien hör ihop överallt och religiösa frågor.

Boken speglar också Amerikansk historia; nybyggare, olika folkslag som kommer till USA från hela världen, indianer, hur en stad byggs upp och så vidare.



Sjunde sonen handlar om Alvin Miller junior som föds under dramatiska omständigheter som sjunde sonen till en sjunde son. Alla vet att en sjunde son till en sjunde son är förutbestämt att bli något speciellt. Kanske en slagruteman som hittar vatten, en fackla som kan se in i människors själar och framtid eller till och med en profet.



Alvin junior växer upp med sin far Alvin, mor Faith, systrar och bröder som en relativt vanlig nybyggarfamilj utan att veta att han är något speciellt. Med tiden händer det mycket. Vi får följa Alvin när han växer upp, följa faror som väntar och små underverk han uträttar utan att riktigt veta hur det går till. Alvin är nära döden många gånger men något räddar honom hela tiden och allt har med de 4 världselementen att göra:

"Eld gör saker och ting heta och lysande och förbrukar dem. Luft gör saker och ting svala och letar sig in överallt. Jord gör saker och ting starka och kompakta och får dem att hålla. Men vattnet bryter ned saker och ting, det faller från himlen och sköljer bort allt som kommer i dess väg, ända ut i havet. Om vattnet fick bestämma skulle hela världen vara slät, en enda stor ocean där allt var inom räckhåll för vattnet. Allt skulle vara dött och slätt."



Alltså är det vattnet som försöker att döda Alvin junior.

Men religionen spelar också en stor roll. Vi får möta Thrower, den brittiske prästen som är övertygad om att Alvin är sänd från djävulen och att det råder ondska bland alla i hans familj och i hans hus men man får aldrig en riktig uppfattning om hur det egentligen är, ibland så verkar det till och med som om Thrower själv kommer från djävulen. Men antagligen så är det meningen att man ska fundera och klura ut det själv, och om man läser de andra delarna kanske man får svar på flera frågor.

I Sjunde sonen får vi också möta Taleswapper som här spelar in en ganska stor roll. Han är en klok gammal man som försöker att lista ut Alvin juniors gåva och hjälpa honom så gått de går mot det onda som försöker att förgöra honom.



Sjunde sonen är en mycket bra bok med bra innehåll och underhållning. Språket är relativt lätt men boken innehåller en hel del ordspråk, dikter och bibelord som ibland kan vara lite svåra att tyda och förstå men inte så att det uppstår något större problem,

ett exempel:

"Överste prästen Samuel beordrade kung Saul att döda alla Amalekiter, män, kvinnor och barn. Men Saul mäktade inte med det. Han räddade Amalekiternas kung och tog honom levande med sig tillbaka."



Jag tycker att den här boken är jättebra och jag tror att de som tycker om Fantasy böcker tycker om denna bok. Jag tycker också att författaren har gjort ett bra jobb när han skrev den, både att ta reda på allt fakta om Amerikansk historia och lägga in den som att fläta in religion och spänning.



Jag skulle faktiskt vilja se att denna bok blir film, för det känns ibland på vissa ställen som om den är upplagd som så.

Först följer man en person i ett kapitel och när man börjar förstå vem den personen är så hoppar det ibland i nästa kapitel till en annan person. I början kan man bli lite tankspridd men tillslut så förstår man alla händelser och sammanhang.



Sjunde sonen är som en följetong på TV, även om den inte slutar mitt i en spännande del eller liknade så vill man verkligen fortsätta läsa de andra delarna, vilket jag antagligen kommer att göra nu. Observera att det inte är nödvändigt att läsa alla delarna, det går lika bra att l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sjunde sonen-bokrecension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-10]   Sjunde sonen-bokrecension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=257 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×