Libanon

17 röster
25300 visningar
uppladdat: 2004-01-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Geografi/ klimat:

”Libanon” är ett litet land med 10 452 km2 till ytan. Libanon är beläget åt öster om Medelhavet och som på en och samma gång gränsar i norr till Syrien, Israel i söder och Syrien till öster. Landet är i närheten till Medelhavet, alltså har landet tillgång till vatten och det skulle högst ta 2 timmar för havs badare att bila till havet från ett område någonstans i Libanon.
Landet korsas igenom av två parallella bergsryggar, Libanon och Antilibanon. Libanons högsta bergstopp är Quarnat-al-Sawda som är upp till 3088 (m) den befinner sig i norra delen av Libanon. Hermon, vilket har berömmelsen i Antilibanon som det längsta berget och som bl.a. Benämnts i bibeln. Endast två floder löper längs Libanons fastland och dessa är Auami och Litani. Det längsta floden är Litani som löper hela vägen upp till Bekka dalen ner till en bit ifrån Libanons gräns till Israel. Klimatet i Västlibanon är närmare bestämt ett Medelhavsklimat och den östra delen får dessvärre stå ut med Ökenklimat. D.v.s. Landet har det varmt och torrt om somrarna och mild och svalt om både hösten och våren. Vintern är däremot regnig och snöig i bergs områden. Det är spännande när en del kan bada i den varma Medelhavs-vattnet samtidigt som en del kan åka skidor på bergen på samma dag. I slutet av våren mot sommarens slut odlas det allt från jordgubbar, körsbär, äpplen, aprikoser till blod röda och saftiga vattenmeloner. I början av våren tar citrusfrukter och tropiska frukter över all frukt och grönt. Cederträdet som finns målat på den Libanesiska flaggan är en symbol som skiljer Libanon med andra länder. Cederträd finns ännu kvar i byn Aerz som lockar många turister för att se på Naturbegåvningen. Invånarantalet i Libanon är på 3,2 miljoner, Det är ganska mycket med tanke på landets yta.

Historia (städer) & turistattraktioner:

Libanons huvudstad är Beirut. Beirut var för 5000 år sedan ett område där fenicierna fortfarande höll hus och Beirut stod välmående på sin plats. 2000 år senare lämnar fenicierna staden och ger sig iväg. På 100-talet e. Kr övertar romarna staden Beirut och grundar en juridikskola i kolonin Berytus men tiden i Beirut håller sig inte länge för romarna när en jordskalv bryter ut i staden till följd av en intensiv svallvåg som därmed förstör Berytus och andra kuststäder år 551 e. Kr.
Beirut blir hädanefter erövrad av Korsriddarna vid 1100-talet när Korsriddarna på väg mot Jerusalem passar på att erövra Beirut. Men drygt 100 år senare hamnar staden Beirut i muslimska händer. Turkiet tar ledningen i Beirut som därmed styr området i början av 1500-talet ända fram till första världskriget (1920) då området blir till ett franskt mandat (en stat som får till uppdrag att förvalta en koloni). Libanon blir självständig år 1941. 60-talet är Beiruts främsta perioder, Det var när européerna besökte Libanon och njöt av den österländska kulturen som bestod bl a av mat och vin. Under inbördeskriget som ägde rum 1975 gav en del följder som när Beirut delades i väst och öst. I östra Beirut bor det mest muslimer och i västra Beirut bor det mest Kristna. Uppdelningen mellan muslimer och kristna börjar tunnas ut men än finns olikheter. De flesta turistattraktioner finns i Västra Beirut. Att ta linbanan upp till Jungfrun av Libanon som står och tittar på Beirut på drygt 1000 meters höjd kan vara en av dem mest upplevelsefulla stunder man kan få i Beirut. Tripoli, är Libanons näst största stad som ligger vid Libanons norra kust och har upp till 175 000 invånare. Staden byggdes för ungefär 3000 år sedan och namngavs till Tripolis som grekerna kallade det. Många fort och tempel har lämnats av Korsriddarna som än idag finns att se på som turist i landet.




Social & ekonomi:

Ekonomin i Libanon har bara försämrats sedan Israel flera gånger bombat el-kraftverk i Libanon och det har varit nödvändigt för landet att låna extremt stora summor för att återställa el-kraftverket i landet. Slöseri och muta har också förökat de ekonomiska problemen. Regeringen har gång på gång försökt att lösa uppgiften utan att förvärra fattigdomen och arbetslösheten. Innan Inbördeskriget bröt ut hade Libanon en medelklass som varken var rika eller fattiga men efter Inbördeskrigets slut började Libanon genast tappa den typ av klass. Just nu finns enbart en överklass och en underklass (de fattiga) som har majoriteten. De fattiga drabbas av samma problem som fattiga i världen över d v s prostitution, droger, alkoholism, utnyttjande av barn och spridning av sjukdomar (aids) som äger rum i Urbaniserade städer, I städer där folk flyttar mest. En gräns mellan Libanon och Israel har visat sig vara ett problem för landet, för att södra Libanon är 60 % av befolkningen palestinier som har flytt från sina hem p.g.a. hot i landet.
Israel kan inte acceptera en stat och därför motsätter sig palestinska flyktingar alla planer för att bosätta sig någon annanstans. Människor som barn vandrar varje dag på minfälten utan att veta vad som händer när plötsligt en explosion blir till. Landet är dessutom rik på smuts och föroreningar på land, i hav och i luft beroende av trafik, fabriks utsläpp eller frakt.

Mat & Kultur:

Maten i Libanon har vuxit i andra länder som en blomma och påminner om inget annat än dess vackra landskap. Tabouleh är en sallad som innehåller persilja, tomat, couscous, lök, citronsaft samt peppar och salt. Det är en väldig populär rätt som naturligtvis äts mycket i Libanon. Hoummos är pressade kikärter med kummin och andra kryddor som blandas ihop till en klump och som sedan ger en välsmak. Shish-taok är kyckling bröst som grillas på het låga med andra kryddor som sedan serveras varmt. Magdans är en mycket gammal dansstil som har funnits före Kristi födelse och är än idag en Libanesisk kultur. Den Libanesiska dansstilen är galen och respektlös och full med glädje precis som det Libanesiska folket. Den Libanesiska magdansösen har ett högre tempo på dansen än den Egyptiska magdansösen och bjuder dessutom på akrobatiska rörelser. Ännu en skillnad är också att en Libanesisk magdansös uppträder i platå/högklackade skor. Den arabiska musiken har också ett stort inflytande på den libanesiska kulturen. Konserter och musikfestivaler utgörs varje sommar med väldig stor publik.

(Folkgrupp) Religion & Politik:

Det finns ett antal religioner i Libanon som förknippas med sina folkgrupper. Majoriteten i Libanon består av araber och väldig liten andel turkar med 60-70 % därefter följes den av armenier och greker med 30-40 %. 60-70 % motsvarar alltså alla muslimer i Libanon och den 30-40 procentliga andelen motsvarar antalet kristna som är helt ovanligt i ett arabland. Efter andra världskriget blev både det muslimska och kristna gruppen tydligt skilda. Den kristna gruppen ville ha starkare band med väst världen och den muslimska gruppen ville hålla sig till arabländerna.
Men olyckligtvis ökade motsättningarna mellan grupperna och ett inbördeskrig bröt ut år 1975. Följderna blev katastrofala och Huvudstaden Beirut delades i två, Öst och Väst. 1978 var året när Israelerna ockuperade södra Libanon för att attackera PLO ( palestinska befrielseorganisationen) FN styrkor skickades till plat...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Libanon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-27

    håller med dig om att libanon

  • Inactive member 2006-07-06

    Jag tycker att du har skrivit

  • Inactive member 2006-07-06

    Fakta om libanon?

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-02]   Libanon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2602 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×