Dagen D

25140 visningar
uppladdat: 2004-01-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
D-Day (som betyder vilket datum en militär operation skall utföras) även kallad The Normandy Invation är den största invation som någonsin har ägt rum i modern historia. Des kodnamn var Operation Overlord. Den gick ut på att ta över kusten sträkan vid Normandie, en Ca. 55 km lång strand fylld men stora stål hinder, minor, kanoner, och taggtråd. Invationen var plannerad att börja den 5 Juni 1944, men det kom en storm så den vart uppskuten till den 6 juni. Man var inte bara tvungen att tänka på vilken dag som passade bäst, man var även tvungen att tänka på om det var hög eller lågt tidvatten. Man lurade tyskarna att dom skulle attakera längre upp genom att skika falska radio sändningar, sätta upp kulliser av pansarvagnar och andra fordon allt detta var till för att Hitlers trupper skulle bli förvirrade om vart och hur stor invasionen skulle bli. Hitler trodde att dom skulle attakera norr om Seine floden. General Omar N. Bradley ledde den Amerikanska armen och general Miles C. Dempsey ledde den engelska armen. Men Dwight D. Eisenhower var den som så över det hela.


Det var meningen att fallskärmshoppare skulle släppas bakom axelmakternas linjer, för att förstöra broar, järnvägar och viktiga transport vägar. Det var så målnigt att dom flesta soldaterna antingen vart nerskutna av maskinggevär, eller så landade dom på helt fel ställe, endel landade mer än 5 mil från där dom igentligen skulle ha landat. Ändå så lyckades dom att viktiga broar i östra Cean plus de allierades första nyckel stad; Sainte-Mere-Eglise. Ca 12000 fallskämssoldater hoppade, ca 80 % av dom dog. Dom första trupperna landade klockan 6:31 på stranden Utha (ett på hittat kodnamn), de vadade sedan ca 50 m in för att ta bort hindrerna så att resten av soldaterna skulle kunna komma in till stranden. Bara 10 km därifrån på Omaha stranden var det svårt att vinna för att Axelmakterna hade ett mycket starkt försvar, bara här dog 4,649 soldater.

På dom andra stränderna gick det bra att komma igenom. Dom de höga officerarna som var närmast Hitler, väntade med att väcka honom tills klockan slog 10, dom var antagligen rädda om vad som han skulle säga. Vid den 1 juli hade mer än 850,000 soldater och 150,000 fordon landat I Normanie. Innom en dag var trupperna från stranden och de fallskärmstrupper som fanns kvar förenade till en stor arme som började att kämpa sin väg in mot Paris.

Paris

I Paris I agusti 1944 var det kaos, man viste inte om de alierade skulle komma till deras hjälp, man viste inte vem som styrde landet? Var det den Franska motståndsrörelsen eller var det tyskar. Parisarna hade påbörjat en liten "revolution", dom satt upp franska flaggor (första gången sedan 1940) dom mördade även en hel del Tyska soldateroch det blev en hel del mindre gatustrider. Ibland kunde man också se Franska poliser på gatorna.

En kväll ringde stads klockorna och ryckterna gick om att de allierade kommer I morgon. Folk gick ut på gatorna och jublade medans de sjöng den Franska national sången. Men ingen tänkte på att den britiska radion var en dag för tidig. Den 25 agusti rullar Franska pansarvagnar in I Paris dom ger bort vinflaskor och presenter, även de amerikanska trupperna har vid denna tiden nått Paris. Det utbryter några häftiga strider mellan tyskar och de allierade trupperna. Den tyske kommendanten I Paris , geneeral von Choltitz fick några dagar innan de kapitulerade en order om att Paris skall jämnas med marken. Men Choltitz lydde ej ordern för att han ville inte gå ner I historien som en brotsling.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dagen D

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-01-22

    Dagen D/Operation Overlord kan

  • Inactive member 2005-03-23

    Dagen D är den största invasio

  • Inactive member 2007-01-14

    Att ange "internet" som en käl

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-15]   Dagen D
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2631 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×