Endokrinologi

4 röster
25678 visningar
uppladdat: 2004-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Endokrinologi = läran om hormoner.

Vår kropp är uppbygd av en mängd olika celltyper, som alla är specialiserade på olika bestämda funktioner. Dom endokrina körtlarna insöndrar hormoner, signalsubstanser. Dom sätter igång olika kemiska processer i kroppen och kan både stimulera och bromsa en process efter kroppens behov. Alla celler har receptorer (mottagare) för ett specifikt hormon.

Hypofysen.
Hypofysen är kroppens viktigaste endokrina körtel. Det är en liten körtel som sitter mellan hjärnhalvorna, mitt i huvudet. Den har direkt förbindelse med hjärnan genom hypofysstjälken. Hypofysen har en framlob och en baklob. Framloben utsöndrar ett antal hormoner bl.a. tillväxthormon och mjölkstimulerande hormon. Den utsöndrar även andra hormon som styr hormonproduktionen i andra endokrina körtlar bl.a. sköldkörteln, binjurarna, äggstockarna hos kvinnor och testiklarna hos män.
Bakloben utsöndrar två hormoner, antiduretiskt hormon (ADH) och oxytocin.
Det är kemiska signaler som styr hypofysens insöndring av hormoner i blodet. Dessa signaler skickas ut av hypothalamus i mellanhjärnan. Varje hormon påverkar endast specifika organ eller celler. Koncentrationen av hormon i blodet kan komma ur balans av olika anledningar, bl.a. stress och infektioner.

Bukspottkörteln.
Bukspottkörteln är en 20 cm lång, morotsformad körtel som består av huvud, kropp och svans. Den ligger på tvären bakom magsäcken i bukhålan. Bukspottkörtelns huvud ligger tätt intill tolvfingertarmen, svansen når ut till mjälten på kroppens vänstra sida.
Dess huvudsakliga uppgift är att:
- producera insulin och glukagon för att reglera blodsockerhalten
- bilda bukspott som behövs för nedbrytningen av födan
Insulinet signalerar till cellerna i kroppen att det finns gott om glukos som dom kan utnyttja. Glukagonet signalerar att det är ont om glykos så att t.ex. levern börjar bilda glykos av glykogen och aminsyror.

Sköldkörteln.
Sköldkörteln sitter på halsen, strax nedanför struphuvudet. Den väger ca 20 – 25 gram och består av två lober som hänger samman i en tunn vävnadsbrygga. Sköldkörteln är uppbyggd av en mängd mikroskopiskt små blåsformiga bildningar (follikar). Dessa innehåller en seg, proteinhaltig vätska (kolloid). Mellan follikarna ligger C-celler som producerar hormonet kalcitonin som reglerar kalciumhalten i kroppen. T3 och T4 påverkar cellernas ämnesomsättning och syreförbrukning. I sköldkörteln bildas två andra viktiga hormoner – jodtyroniner och kalcitonin. Sköldkörteln har också till uppgift att styra all ämnesomsättning och värmeproduktion i kroppens alla celler.


Hur kopplar man ihop dessa organ?
Från hypotalamus skickas TRH (Thyroid Realeasing Hormone) till hypofysen för att stimulera bildningen av TSH (Thyroideastimulerande Hormon). Dessa skickas via blodet sen vidare till sköldkörteln. TSH stimulerar sköldkörteln till att bilda tyroxin (T4) och trijodtyroin (T3). Ett feed-back system håller verksamheten under kontroll. Ökade mängder av T3 och T4 i blodet hämmar insöndringen av TSH till blodet och hormonproduktionen minskar.


Diabetes.

3 – 4 % av Sveriges befolkning har diabetes. Den räknas som en av våra största folksjukdomar. Bland personer över 70 år är det ca 10 % som har sjukdomen. Det finns två olika typer av diabetes. Typ 1 drabbar ofta yngre personer och kallas ofta barn och ungdomsdiabetes. Typ 2 drabbar äldre och kallas också åldersdiabetes. Sjukdomen startar ofta i samband med infektion, stress eller graviditet. Ärftlighet har också en stor betydelse för om man får diabetes. Vid typ 1 diabetes upphör insulinproduktionen helt p.g.a. att dom insulinproducerande cellerna har förstörts. Det betyder att cellerna inte kan ta upp det glukos (socker) som finns i blodet och använda det som näring. Insulinet ”öppnar upp” cellerna så att glukosen kan komma in. Om man inte behandlar diabetes, blir därför blodsockerhalten väldigt hög.
Vid typ 2 diabetes har insulinproduktionen i bukspottkörteln minskat avsevärt.

Orsaker.
Egentligen vet man inte helt säkert vad som orsakar diabetes. Man vet att typ 1 diabetes finns i en form som är orsakad av en autoimmun reaktion. Man vet också att det vid typ 2 diabetes finns en viss ärftlighet. Ärftlighet, ökad ålder och övervikt är vanliga orsaker till åldersdiabetes.

Symtom.
Det går snabbt att utveckla typ 1 diabetes. Det kan gå på från några dagar till några veckor. Vanliga symtom är hungerkänslor, törst, viktnergång, trötthet, stora urinmängder och synstörningar. Viktnergången beror på glukosbrist i cellerna. Detta medför också att man känner sig hungrig. Eftersom cellerna inte kan ta hand om den glukos som finns, så passerar det ut med urinet. Då följer även vatten med ut och detta gör att urinmängden ökar. Den kan öka med flera liter per dag och till följd av det uppstår törst. Glukosbristen i hjärnan gör att man känner trötthet.

Typ 2 diabetes däremot utvecklas under flera månader. Insulinproduktionen minskar gradvis. Det är ungefär samma symtom som vid typ 1 diabetes, fast inte lika tydliga och dom kommer smygande.

Behandlingar.
Målsättningen med behandling är att bli symtomfri och att minska risken för akuta och långsiktiga komplikationer. Man brukar vid båda typer av diabetes rekommendera kostbehandling. Kosten ska vara näringsrik, energianpassad och smaka bra.
För patienter med åldersdiabetes, som ofta är lite äldre, kan det vara svårt att ändra på gamla invanda matvanor. Därför är det viktigt att under det första halvåret ha en bra kontakt mellan patient och läkare, och att patienten får en bra utbildning på sin sjukdom. Patienter med typ 2 diabetes är ofta överviktiga och därför bör kosten även leda till viktminskning. Kosten ska vara fettsnål och innehålla små mängder snabba kolhydrater. Det är viktigt att äta regelbundet och små portioner. Mellan måltiderna kan man äta små mellanmål. Det är också viktigt att patienten har goda kunskaper om kost även om man får hjälp av en dietist. Socker och sötsaker bör undvikas. Patienten kan själv kontrollera sin blodsockerhalt med en blodsockermätare och anpassa kosten därefter.
Vid typ 1 diabetes består behandlingen dessutom alltid av tillförsel av insulin. Detta gör patienten själv med en insulinpenna eller insulinpump. Dosen är individuell.
Om kostbehandlingen inte räcker till vid typ 2 diabetes ger man tabletter som stimulerar bukspottkörteln till ökad insulinsöndring. Det finns två typer av tabletter för typ 2 diabetes.
 Sulfonureider – används om patienten fortfarande har egen produktion av insulin.
 Biguanidderivat – stimulerar glukosupptagningen i musklerna, minskar glykosbildningeni levern och minskar glukosupptaget i tunntarmen.
Det är vanligt att åldersdiabetiker efter några år också får börja med insulinsprutor.

Komplikationer.
När blodsockerhalten är för låg får man insulinkänning som är den vanligaste komplikationen. Den främsta orsaken är för stor fysisk aktivitet eller för lite mat. Symtomen för detta är kallsvettning, blekhet, darrningar, hjärtklappning och ibland aggressivitet. Då är det viktigt att ta något sött eller något att äta eller dricka. Gör man inte det kan man hamna i insulinkoma som är ett livshotande tillstånd. Då ska glukos införas intravenöst. Vid missbruk av alkohol är det svårt att ha en god kontroll över sitt blodsocker.
Komplikationer som kan komma senare är blodkärlsförändringar, försämrad känsel och diabetessår.

Läkemedel.
Actrapid
Läkemedelsform
Injektionsvätska, lösning 100 IE/ml (klar och färglös).

Verkningssätt
Det verksamma ämnet i Actrapid/Actrapid PenSet är humant insulin som framställts med rekombinant DNA-teknik.
Actrapid/Actrapid PenSet är ett medel mot diabetes, som sänker blodets sockerhalt efter injektion. Diabetes är en sjukdom där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin för att hålla blodsockret på normal nivå. Extra insulin är därför nödvändigt.
Actrapid/Actrapid PenSet har en snabbt insättande effekt (inom ½ timme) efter injektion under huden (subkutant). Effekten är som kraftigast mellan 1 och 3 timmar efter injektionen och varar i cirka 8 timmar.
På grund av den korta verkningstiden ges Actrapid/Actrapid PenSet ofta i kombination med längre verkande insulinpreparat.

Användningsområde
Actrapid/Actrapid PenSet används för att behandla diabetes. Actrapid/Actrapid PenSet kan även ges i vissa nödsituationer av läkare till personer med diabetes.

Skall inte användas
om blodsockret är lågt (hypoglykemi) eller om man är allergisk mot humant insulin eller något av hjälpämnena i Actrapid/Actrapid PenSet.

Biverkningar
Vanliga: Hypoglykemi.
Mindre vanliga: Lokal allergisk reaktion (rodnad, svullnad och klåda på injektionsstället), som vanligtvis försvinner inom några veckor. Synstörningar eller svullna armar och ben i början av behandlingen.
Sällsynta: Hudförtjockning eller minskat underhudsfett vid injektionsstället. Allmänna allergiska reaktioner (d v s svettning, kräkning, svårighet att andas, hjärtklappning, yrselkänsla).
Läkare bör omedelbart kontaktas om de lokala allergiska symtomen kvarstår, sprider sig till andra delar av kroppen eller om man plötsligt får symtom som tyder på allmän allergisk reaktion.






Humalog Mix25
Läkemedelsform
Injektionsvätska, suspension 100 E/ml (IE/ml) (vit, grumlig).

Verkningssätt

Insulin bildas i bukspottkörteln och är ett hormon som sänker sockerhalten i blodet. Hos diabetiker har insulinproduktionen upphört eller är förminskad, varför insulin måste injiceras. Humalog Mix innehåller en syntetisk form av humaninsulin, i vilken insulinmolekylen har förändrats en aning. Humalog Mix25 och Humalog Mix50 innehåller en blandning av 25% respektive 50% snabbverkande insulin och 75% respektive 50% av ett medellångverkande insulin. Humalog Mix tillverkas med s k rekombinant DNA-teknik.
Humalog Mix25 och Humalog Mix50 verkar mycket snabbt och ska normalt tas inom 15 minuter före eller efter en måltid. Verkningstiden kan variera beroende på dos och injektionsställe och kan även variera från person till person.

Biverkningar
Vanliga: För låg blodsockernivå. Lokala hudreaktioner kan förekomma vid upprepad injicering på samma ställe.
Mindre vanliga: Lokala allergiska reaktioner (rodnad, svullnad och klåda vid injektionsstället), som vanligtvis försvinner inom några dagar eller veckor.
Sällsynta: Allvarligare allergiska reaktioner, såsom utslag över hela kroppen, andnöd, väsande andning, blodtrycksfall, snabb puls och svettning. Vid misstanke om allvarlig allergisk reaktion bör läkare kontaktas.


Humulin NPH Pen
Läkemedelsform
Injektionsvätska, suspension 100 E/ml (IE/ml) (vit, grumlig).

Verkningssätt
Insulin bildas i bukspottkörteln och är ett hormon som sänker sockerhalten i blodet. Hos diabetiker har insulinproduktionen upphört eller är förminskad varför insulin måste injiceras. Humulin NPH Pen innehåller ett humaninsulin som är identiskt med det som kroppen normalt producerar. Det tillverkas med s k rekombinant DNA-teknik.
Humulin NPH Pen är ett medellångverkande insulin - effekten sätter in cirka 1 timme efter injektionen, är maximal efter 2–8 timmar och försvinner efter 14–24 timmar. Verkningstiden kan variera beroende på dos och injektionsställe och kan också variera från person till person.
Humulin NPH Pen är en förfylld insulinpenna som innehåller Humulin NPH. Pennan kastas när den är tom. Varje förpackning innehåller en bruksanvisning med information till patienten.

Biverkningar
Vanliga: För låg blodsockernivå. Lokala hudreaktioner kan förekomma vid upprepad injicering på samma ställe.
Mindre vanliga: Lokala allergiska reaktioner (rodnad, svullnad och klåda vid injektionsstället), som vanligtvis försvinner inom några dagar eller veckor.
Sällsynta: Allvarligare allergiska reaktioner såsom utslag över hela kroppen, andnöd, väsande andning, blodtrycksfall, snabb puls och svettning. Vid misstanke om allvarlig allergisk reaktion bör läkare kontaktas.




Mindiab
Läkemedelsform
Tabletter 2,5 mg (vita, runda). Tabletter 5 mg (vita, runda, med mittskåra).

Verkningssätt
Mindiab gör kroppens eget insulin mera effektivt.

Användningsområde
Vid behandling av åldersdiabetes (sockersjuka), när kost och motion inte räcker till för att förbättra blodsockret.

Biverkningar
Vanliga: Illamående, kräkningar och diarré.
Mindre vanliga/sällsynta: Hudutslag, alltför låg blodsockerhalt (insulinkänning, hypoglykemi), påverkan på leverfunktionen, påverkan på blodet.


Glucobay
Läkemedelsform
Tabletter 50 mg (vita till gulvita, runda tabletter med...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Endokrinologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-11]   Endokrinologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2711 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×