ISKCON

7 röster
25384 visningar
uppladdat: 2004-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1.1 Inledning

Jag har valt att arbeta och fördjupa mig i den nyreligiösa rörelsen ISKCON (”hare Krishna”). Jag har ändrat mig flera gånger innan jag bestämde mig för vad jag skulle fördjupa mig i. Varför jag valde just Krishnarörelsen beror mest på att man har hört mycket kritik och rykten om rörelsen. Det skall därför bli intressant att ta reda på om alla rykten stämmer, vilket jag hoppas att jag skall kunna ta reda på. Jag har inte tidigare arbetat med någon sekt eller nyreligiös rörelse. Så det skall bli intressant att se vad det egentligen är.

1.2 Arbetssätt

Jag tycker det är väldigt svårt att sätta sig in i en religion man inte känner till, deras sätt att se livet mm. Men de källor jag har använt har uppenbarligen varit väldigt bra. Så mitt arbete skall med största sannolikhet innehålla konkreta fakta.

2.1 Bakgrund/historia

ISKCON härstammar från hinduismen. Man kan säga att ISKCON har gått sin egna väg, istället för att följa hinduismen. De tror på en enda gud, Krishna. Krishna är skaparen av universum och har makt över allt och alla. Krishna har visat sig många gånger på jorden genom så kallade avatarer. Det är en slags uppenbarelseform. Senast han kom till jorden som Krishna var för 5000 år sedan, men han kan även komma genom avatarer av olika slag. Han kan komma till jorden som en fisk eller en vanlig människa. På 1500 – talet började man ta avstånd från Krishna, han reagerade då genom en avtar (Chaytania Mahabrabhu). Det var då man började föra läran om Krishna vidare. Mahabrabhu förde läran vidare genom lärjungar som predikade runt om i världen. Själva ISKCON grundades i USA för ungefär 40 år sedan av en man vid namn Bhaktivedanta Swami Prabhupada. Mycket unga personer började då gå med i religionen. Rörelsen kom till Sverige först 1973.

Man brukar kalla ISKCON för ”Hare Krishna”. Det är inte namnet på religionen utan en så kallad mantra. Det är en fras som använd i sång eller tal. Det är deras sätt att tillbe (komma i kontakt) guden Krishna. De sjunger mantrat upprepade gånger per dag. En riktigt seriös medlem sjunger ”hare Krishna, hare Krishna, Krishna, Krishna, hare, hare, hare rama, hare rama, rama, rama, hare, hare” ungefär 1700 gånger per dag.

2.2 Levnadssätt

En stor del av medlemmarna i ISKCON bor i kloster. De har hårda regler att följa dagligen. De munkar och nunnor som bor i kloster lever en mycket mer schemalagd vardag än de ”vanliga” medlemmarna.

Alla medlemmar i ISKCON är vegetarianer. De äter bara grönsaker och frukter som inte har någon själ. Så de äter inte ägg heller, som antagligen kommer att bli ett liv. Det står i de heliga skrifterna att Krishna Skapade växtriket som mat till människorna.

De munkar och nunnor som bor i kloster har ett strängt schema som de följer. Nästan allt de gör är schemalagt. De har bestämda tider när de skall ha gudstjänster eller stunder för att tillbe Krishna, vilket de gör väldigt ofta. Gudtjänster förekommer även på nätterna. Innan många av gudstjänsterna badar de. Detta för att de skall vara rena när de tillber Krishna. Att komma smutsig när de ska tillbe gudens alla namn skulle ses som en förnedring.

Samhället har antagligen bara sett ISKCON medlemmar i stan eller någon annan plats med mycket människor. De sjunger då mantrasångerna inför folket. Mantrasången är ISKCONs viktigaste del i livet. När de sjunger sångerna vill de att folket skall inspireras och kanske gå med i rörelsen. De kan även stoppa folk och berätta om rörelsen.

En medlem i ISKCON får inte ha samlag när som helst. Kvinnan får bara ha sex under ägglossningen. Det finns regler för hur samlaget skall gå till. De har inte sex på grund av att det är skönt utan enbart för att få barn. De säger att de inte har någon lust till samlag.

2.3 Läran

De heliga skrifterna (veda-skrifterna) kommer från hinduismen. De Krishnamedvetna tror att deras gud har skrivit veda-skrifterna. De innehåller mycket information om deras andliga värld, men även om den reella världen.

Shruti innehåller de fyra vedaskrifterna. Smriti innehåller uppenbarelseskrifter. I Upa – veda finns det tillägg till fjärde veda. Smritis innehåller lagböcker och regler som medlemmarna skall följa. Dharma-shastras och Grihya-sutras handlar om förhållanden och arbete.

Ett frågetecken hos flera inom ISKCON är om Itihasas/Puranas är femte veda. Ingen vet bestämt.

Jag har lyssnat på en predikan genom Göteborgs Krishnatempels hemsida. De läser inte ur de heliga skrifterna utan sjunger. Sången utförs i två tonlägen, så det låter nästan som att de pratar.

Deras mål med livet är att utveckla gudskärlek, vilket kallas Bhakti.

2.4 Söndagsfest

Varje söndag klockan tre är det söndagsfest. Medlemmarna samlas i ett rum (se bild http://www.harekrishnagoteborg.com/temple/sondagsfest/sondagsfest_020908_03_90.jpg) där det hålls en fest för att tillbe Krishna. På en typisk söndagsfest så inleds mötet med vedisk tempelcermoni. Därefter tillber de gud genom mantrasången. Sedan är det en präst som håller ett föredrag om något inom skrifterna. Och till sist en vegetarisk måltid som kallas festmåltid.


3.1 Kritik mot rörelsen

Det kan förekomma en viss omogenhet bland medlemmarna i ISKCON. Det har hänt att vissa medlemmar har uttalat sig om saker som inte är lagliga och där med lockat till sig media. Enligt en medlem i Krishnarörelsen så är det de unga medlemmarna som beter sig omoget och därmed för rörelsen att ses som abnorm.

Vishnava – traditionen som är en hinduisk tradition, som också är en tradition inom ISKCON skall utföras på ett mycket mer moget sätt än hur dagen medlemmar uppför sig. De har antagligen själva insett deras omognad, så det försöker hela tiden förbättra beteendet bland medlemmarna för att inte rörelsen skall ses som abnorm eller oseriös.

Det har gått mycket rykten om Krishnarörelsen som jag inte vet om de är sanna. Bland annat Drogmisshandel och olagliga uttalanden. De finns dock ett fåtal personer i USA som har åkt fast för olaglig förseelse.

Deras sätt att leva kan också bidra till viss kritik. De som lever i tempel lever också ett mycket isolerat liv. De hårda regler och scheman som finns i templen tror styr över munkarnas och nunnornas liv. Det leder till att det kanske inte är så många som söker sig till rörelsen, och det leder sen till att rörelsen inte får några medlemmar. Därför anser många att de borde börja bygga upp församlingar runt om i landet för att få ett bättre ryckte.

Krishna rörelsen accepterar kritik från samhället. De finns bland annat Internetsidor där diskussioner förs. Men accepterar inte kritik som anser att rörelsen är onormal, det anses kränkande. Deras livsstil är en tradition som tillhör deras lära. Och om då de inte accepteras som de är av omvärlden påverkar det deras levnadssätt och därmed förstörs traditionen. En medlem i ISKCON vid namn Tore Karlsen säger så här ”även om Krishnarörelsen är öppen för konstruktiv kritik, som kan bidra till att rörelsen uppnår sina kulturella ideal, så kan vi inte acceptera den destruktiva attityd som ofta återfinns i kritiken från media och antikultorganisationerna.”


3.2 Sekt eller inte?

Till en början har jag letat upp en definition av vad en sekt är. I denna definition finns det sju punkter som beskriver en sekt.

1. Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna.
3. Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap.
4. Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
5. Inom sig är sekten vanligen egalitär, d.v.s. alla troende är ett prästerskap.
6. Sekten är etisk och asketisk, d.v.s. man har olika levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
7. Slutligen är sekten totalitär, d.v.s. kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv.

Denna lista kommer till stor hjälp för att få fram om ISKCON är en sekt. Jag tycker att fyra av punkterna stämmer in med Krishnarörelsen. Punkterna som jag tycker passar är 1, 2, 6, 7. Det är typiskt för rörelsen.
Om vi börjar med punkt ett så stämmer den in med ISKCON ganska bra. Man är välkommer som medlem, men man måste följa vissa regler, och man måste leva så som läran hänvisar att leva.
Medlemskapet i Krishnarörelsen kan fråntas. Om medlemmen inte följer reglerna som står i skrifterna eller gör något olagligt får personen antagligen inte längre bo i det kloster som personen levde i. Detta från punkt två.
Vidare till punkt sex. Medlemmarna i ISKCON offrar regelbundet tid och pengar till rörelsen. De som bor i kloster offrar ibland även sina släktingar för att få tillbe Krishna.
Till sist punkt sju. Rörelsen kräver absolut totalt engagemang. Deras liv styrs av deras regler från läran.
Som en liten slutsats kan man säga att ISKCON är en sekt, tycker jag. Deras levnadssätt och handlingar matchar fyra av sju punkter i definitionen. Medlemmarna tror jag inte skulle säga att Krishnarörelsen är en sekt på grund av att ordet har fått en så negativ laddning.

4.1 Min syn på ISKCON

Jag har fått en ganska negativ bild av Krishnarörelsen. Mest på grund av deras sätt att leva. Jag har ingenting emot att de tillber en gud eller deras sätt att komma i kontakt med gud, men jag tycker att hela deras liv är överdrivet.

Själva mantrasången tycker jag inte är onormal att sjunga, men att sjunga den 1700 gånger per dag tycker jag dock är onormalt. Att komma i kontakt med en gud tror jag borde vara enklare än att sjunga mantrat 1700 gånger per dag.

Deras regler och scheman är för mig ganska hårda och överdrivna. Som exempel att de har bestämda tider då de skall bada mm, en vuxen människa borde kunna ta ansvar för sina handlingar själv.

Familjelivet kan vara otroligt hårt för en Krishnamedveten. Vissa lämnar sin släkt och sin familj för att istället bosätta sig i ett kloster. Familjen är för mig något av det viktigaste man har och man borde ta hänsyn till det.

Själva läran tycker jag också är ganska onormal. Det är hårda krav och bestämmelser i läran och det är ingenting jag blir lockad av att läsa.

Till sist tror jag att det är väldigt svårt att ta sig ur en sekt eller nyreligiös rörelse. Medlemmarna påstår att alla som vill lämna rörelsen får göra det, men jag är tvivlande. Jag tror att det säger så för att locka till sig fler medlemmar. Jag lyssnade på ett radioprogram på p4. Där var en kvinna som hade ett barn som precis hade kommit ur livets ord. Prästerna och medlemmarna i kyrkan hade hotat henne och sagt vad som skulle hända om hon lämnade rörelsen, Inte i d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ISKCON

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-03-23

    Skriv gärna en kommentar :)

  • Inactive member 2009-03-15

    hm, dom punkterna du nämnde hur man beskriver en sekt stämmer överens med flera trossamfund, t.ex. Katolska Kyrkan, Islam, och FA. Kag upplever inte ISKCON som en sekt i hellhet, men, precis som med Knutby, finns det Krishna-församlingar/tempel som avviker, Sen det där med tempel, alla tempel har hårda regler. (titta gärna på http://www.karmel.se) Erik "Alì" Andersson (inte krishna hängiven)

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-21]   ISKCON
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2733 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×