Samband mellan rapportinformation, förväntningar och kursutveckling på den svenska aktiemarknaden.

1167 visningar
uppladdat: 2003-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Titel: Samband mellan rapportinformation, förväntningar och kursutveckling på den svenska aktiemarknaden. Författare: Johan Källlstrand, Jonas Mjöbäck och Mikael Tarnawski-Berlin Handledare: Tore Eriksson, Hossein Asgharian Problem: I samband med att börsbolagen offentliggör sina kvartalsrapporter ägnas stor uppmärksamhet i media till hur det redovisade resultatet avviker från marknadens förväntningar. Det är lätt att få intrycket att ett resultat som understiger förväntningarna automatiskt leder till en kursnedgång och vice versa. Men är det verkligen så? Går det att påvisa ett samband mellan avvikelse och kursreaktion? Hur starkt är i så fall detta samband? Hur ser motsvarande relation ut för företagens omsättning? Borde inte företagens aktiekursutveckling påverkas om försäljningen avviker från förväntningarna? Finns det branschspecifika skillnader vad gäller avvikelser från resultat och omsättning? När inträder rapporteffekten och hur länge håller den i sig? Syfte: Undersökningens syfte är att studera relationen mellan börsbolagens aktiekursutveckling och prognosavvikelser. Genomförande: Prognoser och rapportdata under perioden år 2001 till år 2002 samlades in för 40 börsbolag. För att kunna svara på om avvikelser från förväntningarna samspelar med aktiens kursutveckling krävs statistisk testning. En metod som är särskilt lämpad för att mäta ett sambands styrka är korrelationsmätning, som ger vid handen till vilken grad tå variabler samvarierar. Då det rör sig om icke-parametisk testning användes Spearmans rangkorrelation som ej förutsätter ett normalfördelat material. Såväl avvikelser från förväntat resultat som avvikelser från förväntad omsättning korrelerades med aktiekursutvecklingen på olika dagsniåer i syfte att också mäta den långsiktiga effekten av kvartalsrapporterna. Slutsats: När resultatet avviker från förväntningarna har avvikelsen betydelse för aktiekursutvecklingen. Studeras det enskilda bolaget syns effekten av avvikelser bäst på lång sikt medan den allmänna rapporteffekten ?? då alla 40 bolag läggs samman i ett sampel ?? påverkar kursbildningen starkast på endagsniå. Avvikelser från förväntad omsättning ger generellt ingen eller mycket liten effekt på kursbildningen. Kursuppgångar är vanligare vid positiva avvikelser än kursnedgångar vid negativa avvikelser dock blir nedgången både snabbare och kraftigare än uppgången. Ã?ven om det går att finna skillnader mellan branscher är sambanden ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Samband mellan rapportinformation, förväntningar och kursutveckling på den svenska aktiemarknaden.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-06-04]   Samband mellan rapportinformation, förväntningar och kursutveckling på den svenska aktiemarknaden.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=27660 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×