Andra Världskriget

21 röster
39437 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Efter det första världskriget kunde ingen tro att det skulle bli ett större krig inom så kort tid.

Innan jag började leta fakta i böcker och på Internet så visste jag redan mycket om andra världskriget. Jag har sett många krigsfilmer och vet de flesta av de stora slagen som ägde rum under andra världskriget. Men det jag inte vet lika mycket om är hur Hitler jobbade. Hur han lyckades få med så många i sitt parti? Det ska bli intressant att läsa om hur han gjorde. En sak till jag inte vet mycket om är konsekvenserna efter kriget. Vad hade det för effekter för länderna? Påverkar det oss idag? Jag vet heller inte mycket om förintelsen och skulle vilja veta mer. För att få veta hur det var har jag tänkt fördjupa mig på det ämnet.
Det här är några av dom många frågorna jag hoppas komma kunna få svar på när jag skriver arbetet.

I övrigt har sett framemot att skriva om det här arbetet länge. Jag vet en liten del av kriget med det är så mycket mer jag vill veta om kriget.


Orsaker

– Versailles freden

Versailles freden slöts 1919 mellan stormakterna Frankrike, Storbritannien, USA och Tyskland. Personerna som bestämde var Frankrikes president Clemenceau, Storbritanniens premiärminister Lloyd George och USA:s president Wilson.
De tre stormakterna krävde att Tyskland skulle tvingades överlämna Elsass-Lothringen till Frankrike, Eupen-Malmédy till Belgien, Nordslesvig till Danmark, delar av Oberschlesien till Polen och delar av Schlesien till Tjeckoslovakien.
Alla tyska kolonier övertogs av stormakterna som vunnit kriget.
De tre stormakterna förklarade att Tyskland var ensamt skyldigt till kriget och tvingades till ett gigantiskt krigsskadestånd på 138 miljarder guldmark. Tysklands krigsmakt begränsades till 100 000 man och flottan förbjöds ha stora fartyg.
I Tyskland var det stor orättvisa och fler och fler tyskar krävde revansch för dom hårda krigsstraffen.
Det kom att gynna nazismen som började växa fram efter krigsslutet.


– Depressionen

I början av 1930-talet drabbades alla stora industriländer av en djup ekonomisk kris. Miljontals människor blev arbetslösa. När depressionen var som störst såg befolkningen i Tyskland nazismen som den ända utvägen. Det gjorde det också möjligt för Hitler som väntat länge på den här chansen att ta makten i Tyskland.
Under hela 1920-talet var det en ström av nya elektroniska produkter på marknaden. Alla elektroniska prylar köptes av dem som var rika och hade råd. Vid slutet av tjugotalet trodde ingen att de ”goda tiderna” skulle ta ett stop, men en helt vanlig torsdag den 24 oktober 1929 på den amerikanska börsen började nånting gå snett. Alla sålde aktier men det var ingen som ville köpa. När väl paniken började spridas fans det inget stopp.
Väl när börskraschen var över så var många människor ruinerade. Men det var inte bara USA som tagit skada av börskraschen utan hela världen tog skada av depressionen som började sprida sig explosionartat över till Europa. När ingen hade råd att köpa längre började produktionen avta och människor avskedades från sina jobb runt om i världen. Eftersom människor sparkades minskade också efterfrågan på varor. Det resulterade i att arbetslösheten ökade ännu mer.
När hopplösheten var stor bland Tyskarna var det enkelt för Hitler att skaffa anhängare.

– Hitler

Hitler var nog den största anledningen till andra världskriget enligt mig. Utan honom skulle det sparas många liv. Det är dock svårt att säga att utan honom skulle det inte bli något krig. Man vet aldrig om det skulle vara någon annan som startade ett annat krig. Hitler var smart och använde sig av depressionen. Fast under de under de ”goda åren” i Tyskland hade det gått dåligt för nazisterna. Dom tappade anhängarna sedan slutet av tjugotalet. Men sedan kom den ekonomiska krisen och det började gå bra för nazisterna.
I riksdagsvalet blev nazistpartiet det största i Tyskland. Hitler blev senare utvald till regeringskansler för att Hindenburg trodde Hitler skulle kunna göra regeringen mer folklig. SA, som var nazisternas egen armé, började växa stort vilket ledde till att SA ledarna också blev mycket mer mäktiga. Hitler var mycket orolig över att dom skulle utmana honom om makten över nazistpartiet.
I juli 1934 skickades alla SA män på semester. Då passade Hitler på att döda alla SA: s ledare. Dödandet sköttes av SS som var en del av SA. SS sköttes då av ledare Heinrich Himmler som senare skulle bli tysklands polischef och chef för utrotningen av judar.
I augusti 1934 dog Tysklands president von Hindenburg. Hitler tog nu befälet över hela Tyskland. Nu när Hitler hade kontroll över Tyskland ville han nå ut till allmänheten. Han utsåg Joseph Goebbels till propagandaminister för hjälpa honom med det.
Goebbels såg till att alla hem i Tyskland skulle få en radio för att kunna höra Hitler tala. Han ordnade också stora bokbål där man brände judiska böcker. Han skapade alla svårigheter för judarna att leva. Han tryckte judiskt hatartiklar som hamnade i tidningar och ibland också i skolböcker. All propaganda gjorde att ett stort judiskt hat växte i Tyskland.

– Upprustningen

Efter Versaillesfreden så sattes en rad olika hårda straff för Tyskland. T ex fick dom inte ha allmän värnplikt, inte en större armé än 100 000 man och utan både stridsvagnar och flygplan. Men de tyska generalerna tyckte inte om villkoren så dom gjorde allt för att kringgå dess villkor.
För att utbilda fler soldater så kallade man dom för poliser. I stor hemlighet så hade tyskarna militär utbildning i Ryssland. I Ryssland tillverkades också stridsflygplan och tillverkning av giftgas och ammunition.
När Hitler kom till makten 1934 så satsade han hela den tyska ekonomin på den militära upprustningen. Fast nu gjorde han det inte i smyg utan helt öppet. 1935 sa Hitler att fredsbestämmelserna från Versaillesfreden inte längre gäller.
1936 marscherade tyska trupper i Rhenlandet. Det var solklart regelbrott mot bestämmelserna från Versailles freden. I mars 1938 tågade de tyska trupperna utan något som helst motstånd in i Österrike. Hitler visste att engelsmännen och fransmännen inte skulle lägga sig i för att undvika krig. När Tyskland krävde att Tjeckoslovakien skulle överlämna sig till Tyskland så bestämde sig Storbritanniens dåvarande president Chamberlains att resa över till Tyskland för att prata med Hitler och övertala Tyskland att inte starta krig. Han lyckades få med Hitler på bestämmelserna, men Chamberlains fick övertala Tjeckoslovakien att gå med på de tyska kraven för att undvika krig. Han fick det skriftligt att Hitler lovade att alla tvister i framtiden skulle lösas på fredligt sätt. Men han anade inte att andra världskriget skulle bryta ut ett år senare och att han skulle vara tvingad att avgå då.


Kort om kriget

Andra världskrigets början var 1 september, 1939. Det var då de tyska trupperna gick till anfall mot Polen utan någon krigsförklaring.
Fast det var redan innan som Hitler satte sina planer i verket i samband med att tyska trupper invaderade Österrike och senare försökte överta Tjeckoslovakien, men det var då Storbritanniens Chamberlains, Hitler, Mussolini och Frankrikes regeringschef Daladier sattes sig ner för att bestämma hur dom skulle lösa konflikterna och bestämma att Hitler skulle få Tjeckoslovakien om han senare skulle lösa all konflikter på ett fredligt sätt. Fast det dröjde inte längre innan Hitler villa ha mer av Europa. Genom ett samband med Sovjetunionen visste Hitler att han kunde angripa Polen från två håll och dela upp Polen mellan Sovjetunionen och Tyskland utan att Storbritannien och Frankrike inte skulle våga göra nånting. Senare i september angriper Tyskland och Sovjetunionen Polen och det andra världskriget är ett faktum.

I november 1939, en månad efter krigets start, krävde Sovjet att få delar av Finland i närheten av Leningrad. Finland vägrade gå med på villkoren och stred en tapper fajt men förlorade senare stora delar av Finland till Sovjet. Många finländare var då tvungna att flytta. Men Finland hade visat Sovjet att dom kunde kriga trots bristen på vapen. Finland hade nu hög respekt hos Stalin och kunde bevara sin självständighet.

Efter anfallet mot Polen var det dags för Norge och Danmark att bli invaderade av Tyskland. Tyskarna mötte inget motstånd i Danmark och kunde ganska lätt inta Norge också.

Inte långt efter anfallet mot Norge och Danmark går Tyskland till attack mot Frankrike och intar stora delar av Frankrike, Holland och Belgien. Efter att ha invaderat Frankrike var det Storbritanniens tur. Tyskland skickade ut flera tusentals flygplan per natt men dom lyckades ändå inte inta Storbritannien.

Hitler kände att han inte kunde lite på Stalin och Sovjet så han bestämde sig för att invadera Sovjet. Det gjorde han med 3 miljoner man 4000 flygplan och 3000 pansarvagnar. Men efter ett tag så slog den ryska kylan in och Tyskland gled sakta men säkert bakåt och var tvungna att ge upp.
Efter att Japan hade sett hur Europa blev erövrat av Tyskland bestämde sig japanerna att utan för varning sänka hela USA flottbas i Stilla Havet, Pearl Harbor för att inte ha USA i vägen när dom ska invadera Kina. Nu går också USA med i kriget mot Japan, Tyskland och Italien.

Efter att allting hade gått som på en räls för Hitler kom dom första motgångarna i öknen i Egypten där de tyska-italienska trupperna blev slagna av britterna samtidigt som Hitler förlorade slaget om Stalingrad. Nu hade kriget vänt. Hitler begick självmord den 7 maj 1945 när han insåg att kriget var över. Den 7 maj 1945 kapitulerade Tyskland. Kriget i Europa var äntligen över.

Men kriget mellan USA och Japan var inte över. Den 6 augusti 1945 släppte USA den första atombomben över Hiroshima. Tre dagar senare släpper USA ytterligare en till över Nagasaki.
Japan gav upp och andra världskriget var nu över.




Konsekvenser

– Förintelsen

Hitler hade redan innan han kom till makten planer för vad han skulle göra med judarna när han kom till makten. Hatet mot judarna hade startat långt innan Hitler kom till makten i Tyskland. Redan samma år som Christopher Columbus upptäckte Amerika så blev judarna utdrivna från Spanien. Judarna hade ingenstans att ta vägen så dom spred sig över till Mellan och Östeuropa, mestadels i Polen. Som det är i det flesta länderna just nu förekom det också fördomar förr i tiden. Judarna som kom till Polen och resten av Östeuropa blev mycket utfrysta på grund av att deras religion inte passande in i samhällelet.
Hatet mot judarna växte och utnyttjades av stormakterna som Ryssland som skylde på judarna för deras egna misstag. Detta gjorde att hatet mot judarna växte ännu mer och som ledde till att judarna blev förföljda och dödade.
I hela Europa växte hatet mot judarna. Hitler hade då sett att man enkelt kunde vinna val om man använde sig av antisemitiska (hat mot judar) texter. Redan i Mein Kamf visade han att han inte gillade judar. Han tyckte att judarna hade förgiftat det tyska blodet och att dom bar ansvaret för den ekonomiska och de militära förlusterna från första världskriget. I Mein Kampf beskriver han också vilka förändringar han kommer att göra när han kommer till makten. Men Hitler togs aldrig på allvar innan han kom till makten i Tyskland då han började rena det tyska blodet. Hitler gjorde alla möjliga saker för att driva ut judarna från Tyskland. Några av dom var att judarna inte fick ha statlig tjänst, judarna fick inte ingå i äktenskap med en tysk, både judiska hem och företag plundrades och drevs i konkurs och lokaler och offentliga platser var förbjudna för judarna.
Rensningen av det tyska blodet gick alldeles för långsamt enligt Hitler som beslutade att den slutgiltige lösningen var att utrota judarna. Heinrich Himmler chef för den nazistiska armén fick ordern att utrota alla judar.
Det var nu som den stora utrotningen av judar började. Långa vagnar med tåg kom till koncentrationsläger som Auschwitz där de arbetsdugliga fick arbeta och de odugliga fick gå raka vägen till gaskammaren där de klädde av sig och sedan gasades ihjäl. Kropparna fördes senare till ugnarna där de brändes till aska. Trots att utrotningen av judar gick explosionsartat snabbt fram så fanns det fortfarande judar kvar i fånglägren när de Allierade närmade sig Tyskland. Hitler gav då order att spränga alla baracker som fanns kvar, men tack vare underordnade hindrades sprängningen att bli ett faktum. De tyska fånglägren dödade sammanlagt 6 miljoner judar på tre år därav det också dödades 200 000 zigenare och 120 000 utvecklingsstörda och handikappade tyskar.


– Uppdelningen

Hitler hade drömt om det stora Tyskland han skulle bygga upp men som nu var efter andra världskriget betydligt mindre än i det första. Tyskland delades upp i två olika delar, Östtyskland och Västtyskland. I huvudstaden Berlin bildades Berlinmuren som inte revs för- än 1989.
Österrike, som ett tag var tyskt, blev återigen en självständig stat likaså Tjeckoslovakien, Jugoslavien och Ungern som fick sin gräns ändrad. Efter freden så kom inte segermakterna överens med varandra om vem som skulle få vilket land och hur mycket land man skulle få. Ryssland tog Estland, Lettland och Litauen som ett tag var självständiga efter första världskriget. Polen fick också lämna land till Ryssland men fick en del av det östra Tyskland. I hela den Östeuropiska delen bildades kommuniska regeringar som styrdes av Stalin. Europa fick sig ett helt annat ansikte efter andra världskriget. Inget var detsamma som förut.



Sammanfattning
Min personliga åsikt är ungefär samma som jag tycker om första världskriget och alla andra krig. Kriget var mycket onödigt. Man kan ju undra sig varför såna som Hitler eller som t ex nu George W Bush vill ha krig. Är dom så maktlystna att dom vill bara ha mer och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-29

    mkt detaljerat & bra arbete :)

  • Inactive member 2008-05-27

    superbra arbete

  • Inactive member 2008-06-02

    Hmm...Det står precis skrivet

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Andra Världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2779 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×