Colombia

37 röster
42864 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att skriva om det underbara landet Colombia som ligger vid Sydamerikas nordvästra hörn. Colombia har många trevliga sidor och det kommer du få veta mer om du läser detta underbara arbete av mig. Först berättar jag om Colombias geografi, klimatet, även lite om växt & djurliv. Senare kommer jag in på industri vad man importerar och exporterar i landet även fakta om Colombias fascinerande jordbruk. Colombias historia är även mycket intressant och jag berättar också om Colombias nutidshistoria. Så det är ett måste att läsa denna underbara fakta om Colombia som ej tar vara på sina fina möjligheter.Kort Fakta om Colombia
Officiellt namn: Republica de Colombia
Statsskick: Republik
President : Andres Pastrana
Yta areal: 1,14 milj km²:
Folkmängd 37,422,791 milj. invånare
Invånare/ km²: 35 (1996)
Huvudstad: Bogota
Högsta berg: Cristobal Colon (Sierra Nevada de Santa Marta 5775 m ö.h.)
Längsta floden: Magdalenafloden, 1550 km
Religion: Romersk katolicism 95 %, protestanter 3 %, övriga 2 %
Myntenhet: 1 peso =100 centavos
Nationaldag: 20 Juli
Tidsskillnad: 6 timmar
Officiellt språk: Spanska
Befolkningsökning: 2 % per år
Skolgång: Obligatoriskt 5-6 år
Exportvaror : Kaffe, olja, bomull, tobak, socker, textilier, bananer och snittblommor.
Nationaldrycken: Aguardiente, som är aniskryddat sockerrörsbrännvin.
Läskunnighet: ca 80 % kan läsa av colombianerna. (män 89% kvinnor 85%)
Etniska grupper: 58 % mestiser, 20 % vita, 4 % svarta, 14 % mulatter, 3 % samboer och 1 % indianer.


Colombia


Colombia är dubbelt så stort som Sverige och ligger i Sydamerikas nordvästra del. Colombia är ungefär1, 14 miljoner km² och har ungefär 31 miljoner invånare. Landet gränsar till Venezuela, Ecuador, Peru, Panama och Brasilien.
Colombias västra del genomdras av bergskedjan Anderna med deras höga snöklädda toppar och svala platåer. Övre Amazonfloden och Orincoflodens låga, heta sumpmarker fyller den östra och sydöstra delen av Colombia.
Colombia är det enda landet i Sydamerika som har långa kuster vid på både Stilla Havet och Karibiska havet. Andernas högland, som uppfyller västra delen av Colombia är den dominerande landsformsregionen, det är den nordligaste delen av en av jordens högsta berg och yngsta bergskedjor, som har uppkommit genom nazacplattan i sydöst. Stilla havet har tryckt samman och lyft upp den sydamerikanska plattans västra del. Denna process är även idag i verksamhet, något som återspeglas i de talrika jordbävningarna i Colombia.


Klimat
Colombia skärs av ekvatorn i sin sydligaste del och därför är klimatet där tropiskt, med det är också beroende av höjdläget och nederbördsmängden. De tropiska områdena, täcker 40 % av landet har en medeltemperatur på 25-30° och värmen är het och fuktig. När man kommer upp på högre höjder 1000 är medeltemperaturen 24° och området kallas (tierra caliente). Mellan 1000 - 2000 utbreder sig (tierra templade) med en temp. På 24-18°, mellan 2000- 3000 m ö.h. kallas området (tierra fria) och temperaturen är12-18°. Höjder över 4500m ö.h. är det alltid snö och is.

StadMedeltemperatur / dygnBogota14°CMedellin22°CBarranquilla27°C
Växtliv och djurliv
På grund av det varierande klimatet har Colombia ett av de mest varierande växtliven i världen. I norr vid karibiska kusten täcks området av torra till ökenartade marker med buskar som bromelia, akacior, mimosa och kaktusar. Llanos som slättlandet i öst kallas täcks av gräsmarker med spridda rester av träd och buskar.
Colombias södra och sydöstra delar och en liten kustremsa väster om Anderna täcks av fuktiga skogar som liknar regnskogar.
Fågelfaunan hör till världens mest art rikaste, 1695 arter har upptäckts (ungfåglar, myrfåglar, papegojor, kolibrier) är några av dom artrika grupperna.
I Colombia finns det även däggdjur, dom vanligaste är jaguar, puman, apor, buskhund mm. I kräldjursfamiljen är det värt att räkna upp kajmaner, leguaner och skallerorm.

Städer
Santafe de Bogotá Colombias huvudstad ligger på en högplatå i Cordillera Oriental på ca 2600 meters höjd. Folkmängden är cirka 6 miljoner. Staden grundades den 6 augusti 1538 av den spanske erövraren Gonzalo Jimenez de Quesada. Bogotá omges av berg i öster och i väster och sträcker därför ut sig från norr till söder. Calles och Carreras (gator och vägar) delar in staden i ett rutnät och är för enkelhetens skull numrerade. Klimatet är svalt (medeltemperatur 14,4 grader), ofta soliga förmiddagar och regniga eftermiddagar. Bogotás internationella flygplats heter Eldorado. La Candelaria heter de gamla kolonialkvarteren där man kan se vackra hus från den spanska tiden, kyrkor och museum. Det mest berömda museet heter Museo del Oro, Guldmuseet. Där finns mer än 36 000 guldföremål från Precolumbiansk tid.

Medellin ligger på ca 1500 meters höjd i centrala Colombia. Staden är huvudstad i distriktet Antioquia och den näst största staden i Colombia. Räknar man med förstäderna har staden ca 2,5 miljoner invånare. Klimatet är behagligt året runt med en temperatur på ca 21-22 grader. Medellin är Colombias viktigaste industricentrum med en mångsidig produktion. Medellin har en stor internationell flygplats. Staden tillkom på 1600-talet men bara ett fåtal koloniala byggnader finns kvar idag

Santiago de Cali är huvudstad i distriktet "Valle del Cauca" och ligger 1000 meter över havet mellan Cordillera Central och Cordillera Occidental. Cali är Colombias tredje största stad med ca: 1½ miljon invånare. Cali grundades 1536 av den spanske conquistadoren Sebastian de Belalcázar. Cali har två universitet. I Valle del Cauca odlas kaffe, tobak, bomull, kakao, bananer, ris och majs.
Floder
Magdalenafloden är Colombias längsta vattendrag, 1700 kilometer. Floden rinner rakt norrut och mynnar ut i Karibiska havet. Dess största tillflöde är floden Cauca, från väster.
Caucafloden är 1350 kilometer lång och rinner från Anderna rakt norrut till Magdalenafloden. Caucafloden drabbas ofta av översvämningar och SMHI har installerat ett varningssystem för översvämningar i staden Cali.

Massmedier
Det finns cirka 30 dagstidningar i Colombia. I Colombia är pressen privatägd och företräder landets traditionella partier. Bogotas största dagstidning är den liberala, El Tiempo och Especadsdor. Dom har ungefär 200 000 upplagor. I staden Medellin utges Elcolombiano en konservativ tidning med 123 00 exemplar.
Inravasion är det statliga äga tv bolaget med två kommersiella stationer och tre regionala.

Kommunikationer
Eftersom Colombia har mycket höga berg så försämras landtransporterna och därför är det främsta transportmedlet flyget. I Colombia finns det över 100 flygplatser och 11 av dom är internationella. I Colombia finns det 2 inhemska flygbolag, AVIANCA, SAM och Satena)
Det 2620 långa järnvägsnätet är i mycket dåligt skick, trafiken är ineffektiv och en total modernisering av systemet behövs. I Colombia finns det tre större motorvägar och det omfattar ungefär 100 000 km.
Flodsystemet mellan Magdalena och Cauca utgör en sträcka av 1500 km och dom största hamnarna är Buenaventura på stillahavskusten Santa Barbara, Barranquilla och Cartagena vid karibiska havet.

Export & Import
Den viktigaste exportvaran är kaffe av hög kvalité som odlas i uppe på de höga bergen. Colombia är 2: a största exportör av kaffe efter den Brasilianska Federationen. Utöver det så ger oljeindustrin gott om inkomster och arbeten, så väl som smaragd och guldframställningsindustrin. Den illegala handeln med kokain ger också betydande inkomster. Den sysselsätter mellan 500 000 och 1,5 miljoner colombianer och amerikaner. Det motsvarar ungefär 15% av de som sysslar med handels och ekonomi marknaden i Colombia) Ca 40 % av befolkningen är jordbrukare, men endast ca 2 % av landets total yta är uppodlad, och är koncentrerad till området kring Cordillera Central.
Mycket importeras från USA, från Europa endast franska efterrättsrecept. Industri och agrikultur (jordbruk) utgör tillsammans 47,6 % (27,9 % respektive 19,7 %) av BNP, övrigt utgör 52,4 %. Tillverkning under kategorin industri utgör 20%.

Jordbruk, skogsbruk och fiske
Av den odlade arealen 3,4 miljoner ägs drygt 273 av befolkningen. Fördelningen av jorden är mycket ojämn, och en jordreform är på gång. 1987 svarade jordbruket för 17 % av BNP, ungefär 1/3 av arbetarna är sysselsatta inom jordbruket. Andelen kan vara avvikande när det gäller BNP och antal sysselsatta.
I förra avsnittet nämnde jag några jordbruksprodukter som exporteras, det finns även matgrödor som ris, potatis, majs, vete, och korn. Ris odlas i Tolima och på slätterna i öster (Llanos Orientes).
Hälften av Colombias yta är skogsbevuxen och avverkning har ökat radikalt de senaste åren. Boskapsskötelsen är en lokal angelägenhet, men kreatursmarknaden i Medellin är en av Amerikas största.
Colombia har ett ganska stor fiskeproduktion som de inte utnyttjar till 100 %, 1984 landades 17 ton fisk. Odlingen av räkor har ökat med mängder dom senaste åren.

Industri
Industrin och byggnadsindustrin engagerar drygt 16 % av befolkningen och det svarar för 26% av BNP. Tillverksindustrin svarar för en växande andel av det som exporteras värde, och det bidrog till Colombias ekonomiska uppvisning under 1970-talet men det vände in på 1980-talet. Det som tillhör de främsta delarna i tillvärkningsindustrin är livsmedelsindustrin, och kemisk industri. Textilindustrin har gamla anor och går tillbaka till början av 1900-talet. Byggnadsindustrin är en växande sektor, sent in på -80 talet var tillväxten 35 %. Den ligger bakom landets snabbt växande stadsbefolkning med bostäder.

Naturtillgångar
Colombia har flera naturrikedomar, bar en del av dom utnyttjas. Järn, koppar, guld, nickel och smaragder är dom som används. Det finns även olja, naturgas och kol och floder som kan ge elkraft. Sökandet efter olja började på 80 -talet, när man hittade fynden vid gränsen till Venezuela. 64 miljoner fat var produktionen år 1985. Efter nio år hade det stigit till 166 miljoner fat.
Än ännu större naturtillgång är kolet, av 35 kolfält var 8 aktiva 1994. Kolet från Colombia är av hög kvalité och exporterad främst till Storbritannien och Italien.

Befolkning
Större delen av Colombias befolkning lever i städer och i landets centrala högland. Befolkningen är till sin etniska sammansättning ett resultat av generationers blandning av europiska, afrikanska och indianska befolkningsgrupper. 80 % av befolkningen uppskattas vara vita och mestiser, svarta och mulatter räknas sammanlagt ligga runt 18 %. I Colombia lever det kvar några få från den indianska urbefolkningen som utgör 1,4 % av befolkningen.
De vita och mestiserade majoritetsbefolkningen, som härstammar från de spanska erövrarna och deras uppblandning med den indianska urbefolkningen, lever i höglandet. Den svarta befolkningen härstammar från införda afrikanska slavar bor på låglandet vid kusterna.
Lite Befolkningsfakta
Antal män per 100 kvinnor: 98,3
Nativitet: 2 % eller 2,3 barn per kvinna)
Befolkningsökning mellan 1985-1994: 2,2 %
Innevånare under 15 år: 32,9%
Innevånare över 65 år: 4,5%
(Medellivslängd)
Förväntad ålder män: 67 år
Förväntade ålder kvinnor: 73 år

Utbildning
Under 1930 - talet hade Colombia som huvudmål att alla bar skulle primärskolutbildning, tyvärr så lyckades dom inte och så är även fallet idag. Det beror mycket på att på landsbygden finns det inte lika många skolor som inne i städerna. Det saknas även lärare, pengar och skollokaler. I och med den enorma folkökningen har inte skolverket kunna hålla takten. Många familjer har inte råd att skicka sina barn till skolan men på senare år har barnens skolgång ökat. Det märks även när man ser på siffrorna att analfabetismen har sjunkit. Utbildningssystemet i Colombia är uppdelat i, förskola, grundskola, gymnasium och universitet. Förskolan går man i 2 år omfattar barn från 4 år. Den är privat och inte obligatorisk. Grundskolan är där emot obligatorisk, i teorin och håller den på i 5 år. Gymnasiet har linjer för allmän lärar- handels- social- och yrkesutbildning. Colombia har över 230 högskolor, varav 26 universitet, dom är statliga och privata. SantoTomás är det äldsta universitet i det grundades 1560 i Bogota. Övriga universitet finns i Cali och Medellin.

Grundskolan 1950900 000 Grundskolan 19854 milj.Gymnasium 1950717 000 Gymnasium 19851,7 milj.Högskola 1950106 000Högskola 1985 382 000Diagram över ökningen av skolgång i Colombia.Försvar
Colombias försvar omfattar ungefär 90 000 man, 30 000 av dom är värnpliktiga. Stridskrafterna utgörs av 14 brigader, 26 stridsfartyg, (2 ubåtar) och 50 stridsflygplan och 15 beväpnade helikoptrar. Krigsmaterielen har sitt ursprung av västerländskt. Försvarsutgifter uppgår till 2 % av BNP.Historia
Före den spanske erövringen beboddes Colombia av flera olika indianstammar, Tayrona, Muisca och Quimbaya. De flesta av stammarna levde på jakt och fiske, en del av dom hade också utvecklat ett jordbruk. Muiscastammen hörde till dom som drev jordbruk, dom levde på höglandet i den östra bergkedjan. Många indianstammar kunde sedan länge också ta till vara på guldet som dom hittade i de rikliga guldgruvorna. Metallen användes till smycken, rustningar och offergåvor, men icke till pengar.
Alonso de Ojeda var den förste spanjoren att anlända till Colombia, året var då 1449. Tio år senare fick han i uppdrag av den spanska kungen att erövra den nordvästra delen av Sydamerika. Den spanska erövringen blev början till slutet för dom indianska stammarna, och där tog även guldhantverket slut.
1538 var nästan erövringen avklarad och under de följande åren bildades städerna Popayan, Cali och Bogotá som även blev huvudstad 1550 i nya kungariket Nueva Granada, som styrdes av Spanien. I början av 1700- talet blev Nueva Granada ett vice kungadöme och fick också kontroll över grannlandet Venezuela. Lagarna som gällde i Nueva Granada skrevs i Spanien men ibland användes inte dom och det berodde på att dom inte passade kolonisatörerna.
I slutet av 1700- talet bröt den första revolutionen mot dom spanska kolonisatörerna ut, men den slogs ned. Ändå blev det här den tändande blixten i kampen för självständighet. De blev inspirerade av den franska revolutionen som underlättades av att Spanien försvagades av Napoleons invasion. 1810 blev Colombia fritt från Spanien, nu följdes ett frihetskrig som leddes av Simon Bolivar. Några år senare ägde det avgörande slaget rum i Bayacá norr om huvudstaden. Den spanske härskaren flydde och kolonialtiden var över. I december samma år utropades republiken Colombia och Panama. Den förste presidenten blev Simon Bolivar 1829-1830. När han dog bröt Ecuador och Venezuela ut ur republiken och Colombia och Panama bildade Nueva Granada. Colombias modernare historia har varit fylld med flera oroligheter. Det började med revolten strax in på 1800-talet och motsättningarna mellan de liberala och de konservativa.1886 grundades republiken Colombia med det statsskick som även gäller idag. 3 år senare bröt ett inbördeskrig ut som kallades tusendagarskriget som följd av liberalernas uppror. 3 år in på 1900- talet blev äntligen liberalerna besegrade av de konservativa och det året skilde sig Panama med stöd från USA från Colombia. Under hela moderniserings tiden fram till 1930 hade de konservativa makterna. Samma år avlöstes dom av en liberalregering som genomförde en del sociala reformer. Senare in på 1900 -talet blev det ett nytt inbördeskrig mellan samma parter och för att stoppa våldet bildades en nationell front, Frente Nacional. Då enades partierna om att under 16 år turas om att syra landet och fördela regeringsansvaret.

Nutidshistoria
Colombia svävar ständigt på gränsen till inbördeskrig och våldet är mycket utbrett i landet. Varje år mördas ungefär 30 000 människor. Dagens konflikt började under våldsepoken, la violencia, på 40 - och 50- talet då de liberala och konservativa kom i konflikt med varandra. Då bildades andra gerilla grupper bland annat EIN, M19 och Quintin Lame. Gerillorna hade olika inriktningar t ex att skydda indianerna, kokaodlarna eller de större jordägarna. Men det flesta har ett mål gemensamt, de vill omfördela landets jordbruksmark och få ett slut på kapitalismen i landet.
Under åren har regeringen försökt stifta fred med gerillorna och ibland har de kommit överens om olika överkommelser som sedan brutits av någon av parterna. Allt mer har det framgått att gerillan inte är särskilt intresserad av fred. Många av gerillaledarna är äldre män som lever med bra inkomster från narkotikahandeln och kidnappningar. Dessutom har gerillan att starkt stöd på landsbygden som de skaffat sig genom att finansiera saker regeringen inte har råd med. Gerillan deltar också aktivt när kokabönder protesterar mot regeringens giftbesprutningar av deras fält. Som tack för hjälpen fick de belöningar i form av pengar, utbildning och vägen till knarkmaffior runt om i världen.
Gerillorna besår till stor del av bönder, men på senare tid har gerillorna börjar kidnappa 6- åringar från gatan och de tränas att bli mördare. Vid 12 årsålder ör de färdig utbildade Gerillastyrkorna håller på att bli större än regeringsstyrkorna och inom en snar framtid beräknas gerillan kunna dela landet i 2 delar. På senaste åren har det dessutom bildats ännu en typ av arméer i landet paramilitärer. De motarbetar gerillagrupperna och sägs ha stöd från regeringens dolda stöd.
Den 21 juni 1998 valdes Andrés Pastrana från det konservativa partiet till Colombias president. Ett stark bidragande till att han valdes var att han lovade att omedelbart starta fredsförhandlingar med gerillan. Farc den största gerillagruppen ställde sig positiva till förslaget, Ledaren för gruppen Manuel Marulanda, sade att han gick med på ett möte. Om regeringen i utbyte drog sina styrkor från en del områden i Colombias södra del. Pastrana gick med på detta och under mötet la gerillan fram ett förslag att han ville diskutera lösningar till fred. Men trots förhandlingarna så slutade inte striderna med Farc, men regeringen kämpar fortfarande för att hitta en lösning.

Statsskick, Politik
Colombias gällande författning antog 1886 och den har förändrats några gånger. I den anges Colombia som en förbundsrepublik, med maktdelning som liknar den amerikanska.
Presidenten i landet är både statschef och regeringschef. Man väljer president i en 4 årig mandatperiod.
Parlamentet består av senat som har 144 stycken ledamöter och deputeradekammarna som är 199 stycken. För att få rösta ska man ha fyllt 18 år precis som här i Sverige.
I Colombia finns det 2 ledande partier, konservativa (Partido Conservador) och Liberalpartiet (Partido Liberal). Båda partierna är stark insatta i den Colombianska makteliten. Liberalerna har en större inriktning, urban profil som har varit kyrklig, och centralistiskt. Dom representerar även en klassisk värde konservatism, med stark betoning på ordning och Pateralistiska reformer.
Det Liberala partiet är mer inriktat i den federalistiska och antiklerikalt, förespråkar moderniserade reformer Båda partierna bildades runt 1850 och har ofta brutit ihop till strider.

Ekonomi
Colombia har en mångsidig och stark ekonom. Colombia hade fram till 1997 en obruten tillväxt under 25 hår, och det är det ensamma med i hela Sydamerika. Colombia var också det ända landet som under 1980- talet inte behövde hjälp med skuldsanering. Stor del av Colombias ekonomi beror på hur jordbruket fungerar, kaffe, tobak och bananer är dom största exporterna. Men sedan 1930 har tillverksindustrin utvecklats i dom större städerna och har gjort ett stort plus för ekonomin. Även den illegala ekonomiska verksamheten spelar en större del i ekonomin där man kan nämna, smaragd, och guldsmuggling men framför allt narkotikahandeln.
Colombia är nämligen känt som narkotikahandelns stora centrum. Man vet ej hur mycket narkotikan tillför landet i pengar, men mellan 2-10 % av BNP.


Religion
Ungefär 95 % av Colombianska befolkningen är romerska katoliker Det finns även vissa små protestantiska och judiska församlingar. Under en lång tid samarbetade den katolska kyrkan med det konservativa partiet. Katolska kyrkan var därför mycket misstänksamma mot modernisering av samhället.
Länderna i Latinamerika, där ibland Colombia har i ganska lång tid styrs av en liten överklass, som ofta har fått stöd av den katolska kyrkan. Men idag kan de inte lita på kyrkans stöd. Tusentalts präster och biskopar kräver ändringar som ska hjälpa de fattiga ur slum, ofrihet och okunnighet. Men som tur är dom i minoritet även fast antalet sakta ökar.

Fakta om Katolska kyrkan.
Katolska kyrkans namn härstammar från grekland och ordet katolik kommer från grekiskans katolikos som betyder, allmän, universell. Över hela världen är medlemsantalet över 1 miljard. Kyrkan grundades av Jesus genom aposteln Petrus. Nu betraktar man Påven som Petrus efterträdare.
Trosbekännelsen i den katolska kyrkan är samma som iden protestantiska kyrkan. Två viktiga punkter i den katolska kyrkans tro är: Jesus är Guds son och för det 2:a att han har uppstått från de döda.
I katolska kyrkan finns det sju sakrament som är mycket viktiga!

Dopet, som gör barnet till medlem i kyrkan.
Konfirmationen, man blir då fulländning medlem i kyrkan.
Boten, man får syndernas förlåtelse genom bi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Colombia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2009-02-01

  Älskar detta arbete :] Hjälpte mig väldigt mycket när jag skrev om USA.

 • Mårten Wermensjö 2009-04-28

  bra arbete som gav mig mycket hjälp, dock så är analysen inte särckilt bra enligt mig och kortfaktan om landet innehålelr några felaktiga punkter, men ändå, bra jobbat!

 • Inactive member 2007-05-21

  Mycket bra arbete , extremt br

 • Inactive member 2008-03-17

  Sjukt bra arbete, du har hjälp

 • Inactive member 2006-04-03

  Snyggt!

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Colombia
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=2782 [2018-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook