Karl XII

6 röster
13464 visningar
uppladdat: 2000-08-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Karl XII




Karl XII föddes nere i Malmö 1689 av drottning Elisabeth den tredje. Vid den här tidpunkten var Sverige ett starkt och mäktigt land med en stor armé. Sverige hade precis tagit makten över både Norge och Danmark när Karl föddes. Karl förstod i tidigt ålder att han skulle få ta makten över alla dessa länder när han blev tillräckligt gamma. Karl började i tidig ålder leka krig med sina kompisar för att i framtiden bli en sån bra kung som möjligt.



1719 var det dags för Karl att ta på sig kronan för första gången och det efter att hans far dog i en hemskt ridolycka. Karl nöjde sig inte med att regera över bara Sverige, Norge och Danmark utan 1723 gav han sig på Ryssland med sin armé. Ryssland lämnade över makten till Karl efter 3 års hårt krigande och Karl blev hyllad som hjälte hemma i Sverige, men det här var bara början.



Det är Karl XII som gav ordspråket "mycket vill ha mer" ett rykte. Efter att ha tagit över Ryssland gav han sig direkt på Frankrike och Napoleon. Napoleon stod emot Sveriges armé bättre än väntat till och med så bra att Karl fick ge upp och vända hem. Allt det här skedde runt 1743. Attacken mot Frankrike slutade som sagt var med att Karl och Sverige fick ge upp och med det ge Ryssland till Frankrike för att slippa tappa makten över Sverige.



Det här var en jobbig tid för Karl, han hade nu fått det svenska folket emot sig efter nederlaget mot Frankrike, inte nog med det så hade förlorade han snabbt makten över både Ryssland och Danmark.



Samtidigt uppe i dalarna hade en mycket stark och intelligent man byggt upp ett förtroende hos alla bönder, Gustav Wasa. 1756 satte Wasa på sig sina skidor och for iväg mot Stockholm, bakom sig hade han ett tusental bönder. Wasa skulle bli kung.



Karl fick en otrevlig överraskning när han klev ut genom porten på slottet den 17e april 1756, ute på slottsgården stod 2000 bönder med Wasa i spetsen och skrek, "död åt Ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karl XII

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-10-15

    Hur tänkte vi nu?

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-12]   Karl XII
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=281 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×