Mål- och resultatstyrning som styrinstrument : Hur fungerar styrning av myndigheter genom regleringsbrev?

3005 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Denna uppsats handlar om mål- och resultatstyrning som styrinstrument för staten. Mål- och resultatstyrning av statliga myndigheter sker genom regleringsbrev där politikerna ställer de övergripande målen för myndighetens verksamhet. Det är viktigt för myndigheten och det berörda departementet att hitta ett styrsystem som fungerar på bästa sätt. Det gäller här frågan om en effektiv ekonomistyrning. I vid mening är det en fråga om medborgarnas förtroende för den offentliga sektorns styrning, som skall garantera att skattemedel används på effektivaste sätt. Studien beskriver mål- och resultatstyrning av myndigheter genom regleringsbrev som styrinstrument för staten. Syftet med uppsatsen är att belysa hur styrning av myndigheter genom regleringsbrev fungerar. För att uppfylla detta syfte baseras min undersökning på omfattande litteraturstudier om mål- och resultatstyrning i staten och intervjuer med tre respondenter på tre myndigheter. Intervjuerna baserades på flera teman för samtalen. Jag har också tagit upp agentteorin om förhållandet mellan staten som uppdragsgivare och myndigheter som uppdragstagare samt olika aspekter av mål- och resultatstyrning som styrinstrument. Undersökningen visar att mål- och resultatstyrning genom regleringsbrev fungerar bra, däremot är det inte okomplicerat. Problemet som framträder i denna process kan förklaras med problemet med informationsasymmetri och problemet att precisera uppdraget för myndigheterna i ett principal-agent förhållande. Studiens slutsatser kan sammanfattas i punktform enligt följande: ? Myndigheterna upplever att regleringsbrev med åren har blivit alltmer detaljerade som står i motsats till själva iden med mål- och resultatstyrning. ? Det behövs en systematisk analys av myndighetens alla mål och uppdrag samt de resurser som myndigheten har till sin förfogande för att uppnå alla dessa mål och genomföra sin verksamh...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mål- och resultatstyrning som styrinstrument : Hur fungerar styrning av myndigheter genom regleringsbrev?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Mål- och resultatstyrning som styrinstrument : Hur fungerar styrning av myndigheter genom regleringsbrev?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=28638 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×