Vad är fastighetsvärde? : En undersökning om hur svenska fastighetsbolag värderar och redovisar förvaltningsfastigheter enligt IAS 40.

3416 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På grund av att användare av egendomsvärdering har ökat internationellt har behovet av harmonisering av värderingspraxis och värderingsstandarder vuxit och idag har en utveckling av värderingsstandarder skett. IAS 40 anger hur förvaltningsfastigheter ska behandlas och värderas i redovisningen och fastställer vilka upplysningar som krävs. Förvaltningsfastigheter ska enligt IAS 40 redovisas enligt anskaffningsvärde eller verkligt värde. I det senare fallet ska värdeförändringen redovisas i resultaträkningen. Idag har det visat sig att värdering till verkligt värde har blivit den mest förekommande värderingen i redovisningen. Det verkliga värdet har jämfört med anskaffningsvärdet en tydligare koppling till flera av IAS/IFRS kvalitativa egenskaper för att uppnå en rättvisande bild i företagens finansiella rapporter. Studien syftar till att beskriva, förklara och utvärdera förändringen i redovisningen för noterade fastighetsbolag som redovisar enligt IAS 40. Uppsatsen ämnar utifrån detta att belysa de resultateffekter värderingen ger upphov till, som i sin tur påverkar redovisningen och om effekten bidrar till en rättvisande bild. Vi har valt att utgå från ett positivistiskt synsätt och verifierar därmed verkligheten empiriskt. Det har skett genom insamling av material och information om ämnet genom studier av standarder, litteratur, vetenskapliga artiklar, företags- och organisationers hemsidor och årsredovisningar. Intervjuer med en revisor samt en skattejurist från Deloitte, en revisor från Ernst & Young och värderingsmän från värderingsbolagen DTZ Sweden AB och Newsec Analys AB har utförts samt utskick av enkäter till de elva fastighetsbolag som är noterade på Stockholmsbörsen. Vår studie av förvaltningsfastigheter och bolagens redovisning till verkligt värde har både kvantitativa och kvalitativa inslag. Kvantitativa inslag då vi ser till fastighetsbolagens siffror i balans- och resultaträkning i och med implementeringen av IAS 40. Kvalitativa inslag då vi tolkar information och sociala processer runt omkring implementeringen. Genom analys av det empiriska materialet drogs slutsatserna att implementeringseffekten av IAS 40 väsentligen har skiljt sig åt mellan de noterade fastighetsbolagen. De löpande resultateffekterna i och med fastigheternas värdeförändring har däremot legat på liknande nivå mellan de olika bolagen. Utifrån revisorernas perspektiv så har deras skyldigheter ökat medan värderarnas arbete ej har påverkats då de använder sig av samma värderingsmetoder som innan, i och med implementeringen av IAS 40. De olika undersökta yrkesgrupperna tycks vara övervägande positiva angående värdering till verkligt värde då det aktuella värdet speglas jämfört med värdering enligt tidigare pri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är fastighetsvärde? : En undersökning om hur svenska fastighetsbolag värderar och redovisar förvaltningsfastigheter enligt IAS 40.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Vad är fastighetsvärde? : En undersökning om hur svenska fastighetsbolag värderar och redovisar förvaltningsfastigheter enligt IAS 40.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=28865 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×