Ciderhusreglerna

2 röster
9883 visningar
uppladdat: 2004-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen är baserad på en bok som är skriven av John Irving, det är också han som skrivit manuset. Filmen är regisserad av Lasse Hallström. Som är en svensk mycket känd regissör. Den är filmad ganska långsam. Allt är lugnt och inget är ”stressigt” filmat.
Den utspelar sig under andra världskriget (40-talet) i USA i Maine. Man får följa Homer i ca 2 år. Det var då förbjudet att göra abort.
Filmen kom ut 1999. Genren till filmen är drama. Den innehåller mycket kärlek, glädje och sorg.
Huvudpersonen Homer är ganska tyst och lugn i allt han gör.
Filmen handlar om ett barnhem. Homer Wells (Tobey Maguire) är en pojke som föds på barnhemmet. Ingen vill ha honom så han växer upp på barnhemmet. Föreståndaren, Dr. Larch (Michael Caine), utför aborter på barnhemmet. Han blir som en pappa för Homer. Dr. Larch lär ut vad han kan till Homer i hopp om att han en dag ska ta över barnhemmet.
Homer lever kvar på barnhemmet. Han drömmer om att få komma ut i världen. För han har inte varit något utanför hemmet.

En dag får de besök av en ung kvinna, Candy (Charlize Theron), som ska göra en abort tillsammans med hennes man. Det slutar med att Homer följer med paret och börjar arbeta med äppelplockning. Mycket händer, chockerar och berör Homer, men han trivs och vill inte återvända.
Budskapet i filmen är starkt. Kanske är det att man ska riskera att göra saker i hopp om att få det bättre. Att man alltid ska göra vad som känns rätt och att man måste våga testa nya saker. Precis det gjorde Homer, och han vågade och vann. Och att det alltid är du som bestämmer vad du vill göra. Dr. Larch visste mycket väl att det var förbjudet att göra aborter, men han tyckte att han gjorde mer nytta än att inte göra något alls när han gjorde aborter. Han gjorde inte vad som lagen sa utan vad hans eget hjärta sa. Visst man ska inte bryta lagar men det är väldigt fint gjort. För vissa människor får det så mycket lättare med hjälp av en abort.
Och nu lite till vad jag tycker om filmen. Ett ord räcker egentligen med att beskriva den; underbar! Jag verkligen älskar denna film! Har sett den innan flera gånger. Den berör så väldigt mycket. Vissa tolkar säkert denna film som lite långtråkig. Eftersom den är filmad på detta sätt och man kanske är van vid lite mera fart i filmer. Men de tycker inte jag. Den är lugn hela tiden och jag gillar det. Homer är så lugn i alla situationer. Därför blir man lite extra lessen av att se Homer vara lessen i vissa scener. Jag fick tårar i ögon...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ciderhusreglerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-07

    Mycket bra recension. Den här

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-17]   Ciderhusreglerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2889 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×