Förintelsen

2 röster
12436 visningar
uppladdat: 2004-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
År 1919 den 16 september gick Adolf Hitler med i det Tyska Arbetarpartiet (DAP).

År 1920 den 8 augusti grundandet av det Tyska Nationalsocialistiska Arbetarpartier (NSDAP).

År 1923 den 8-9 november så började Ölhallskuppen. Hitler försökte att störta den bayerska regeringen och misslyckas. Han dömdes till fem års fängelse i april 1924. I fängelset skrev han boken Mein Kampf.

År 1925 i november då bildades SS i München som Hitlers privata livvakt.

År 1928 den 20: e maj då var det Riksdagsval. Nazistpartiet fick 2,6 procent av rösterna.

År 1930 då var det riksdagsval. I Kölnvattnet på världsdepressionen vann nazisterna med 18,3 procent av väljarnas röster.

År 1931 i december då var arbetslösheten i Tyskland krisartad – alltså väldigt hög. 5,6 miljoner människor saknade arbete.

1932 på våren – Hitler förlorade två val om presidentposten i Tyskland.
1932 den 31: a juli – Riksdagsval. Nazistpartiet vann sin största framgång i fria val. Med 37,4 procent var nazisterna största partiet i Tyskland.
1932 den 6: e november – Riksdagsval. Nazisterna gick tillbaka. De fick 33,1 procent.

1933 den 30: e januari – blev Adolf Hitler kansler i Tyskland. Tyska judar märkte snart följderna av nazistiska antijudiska politik.
1933 den 20: e mars – Dachau, det fösta koncentrationslägret, startades c. 16 km nordväst om München.

1-3 april – Bojkott mot judiska advokater, läkare och affärer. Ordet bojkott betyder avspärrning.
April – Judar utestängdes från statlig tjänst.
10:e maj – Nazisterna var orsak till allmänna bokbål på böcker av judiska författare och författare som var emot nazismen.
14 juli- NSDAP blev det enda tillåtna parti i Tyskland. Lagar antas som tillåter tvångssteriliseringar av zigenare, utvecklingsstörda och färgade tyskar.
I september – Judar utestängdes från kulturella aktiviteter.

Jag citerar ur ”Boken om Knark och sånt” av Åsa Graaf och Mia Persson. Amfetamin och andra liknande droger

”Amfetamin användes i stor skala under andra världskriget då det gavs till soldater för att de skulle orka mer och kunna förflytta sig utan mat och sömn. Enbart i Sverige fick 3000 svenska soldater amfetamin för att öka prestationsförmågan”.

Grunden till dagens amfetaminmissbruk

”Efter kriget fanns det för mycket amfetamin i de militära lagren och då lanserade läkemedelsföretagen amfetamin som bantningsmedel. Amfetamin användes även som uppiggande medel av idrottsmän, lastbilschaufförer, skiftarbetare, studenter och hemmafruar, till och med piloter fick amfetamin för att kunna flyga långa nattflygningar. Hundratals olika amfetaminpreparat marknadsfördes och såldes i olika sammanhang, nu användes drogen i stora mängder och här lades grunden för det amfetaminmissbruk vi har i dag”.

Zigenare

”Under medeltiden kom zigenarna till Europa, på flykt från norra Indien via Persien, mindre Asien och Balkan. Många människor trodde då att de var en blandning av judar och icke-judiska landstrykare, och de gjordes liksom judarna ansvariga för Jesus död. Det var inget allvarligt brott i århundraden i Europa att döda zigenare, i central- och Östeuropa bedrevs ibland t o m zigenarjakter, då zigenarna jagades och dödades som djur. Vissa zigenare fortsatte att leva ett kringvandrande liv medan andra blev bofasta och gradvis assimilerades. De betraktades så småningom på många håll mindre som en etnisk grupp än som en social grupp med låg status. Myter och fördomar har ständigt omgivit dem, och ändå in i vår egen tid har man trott att zigenare kidnappar barn, ägnar sig åt trolldom och orsakar farliga sjukdomar. Misstron och oviljan mot dem var – och är fortfarande – mycket djup utbredd.”

Zigenare och rasism

” På 1930-talet fanns zigenare i hela Europa. I Tyskland fanns ungefär 30 000 zigenare, som levde i karavaner eller som vanliga stadsbor. Diskriminering mot dem förekom långt innan nazisterna kom till makten, och redan i början på 1900-talet började en zigensk informationsbyrå i Tyskland att registrera zigenare. De förklarades vara ett hot som man måste försvara sig mot. Särskilt varnades för rasblandning. 1905 publicerades en kalender med genealogiska uppgifter och fotografier på hundratals tyska zigenare. Delstaten Bayern antog en lag 1926 för bekämpandet av zigenare, resande och arbetsskydda. En zigenare som inte kunde visa att han hade en fast anställning riskerade att sättas i tukthus. Nazisterna övertog denna och liknande lagar efter 1933. I enlighet med den nazistiska ideologin inleddes förföljelser som påminde om dem mot judar. Även om SS-chefen Heinrich Himmler hade föreställningar om att det fortfarande bland zigenarna fanns rena arier, ansåg man att majoriteten av dem var mindervärdiga. Det blev en s.k. rasbiologins sak att avgöra vilka som skulle komma att dödas och vilka som skulle få leva.


Händelser mellan åren 1934-1939

Den tredje juli 1934 förbjöd lagar äktenskap mellan tyskar och personer av främmande raser, personer med deformitet och personer av tyskt blod.
Den andra augusti så utropade Hitler sig till Führer för tredje riket. Mellan oktober och november det året så arresteras homosexuella i hela Tyskland.

År 1935

I april utestängdes Jehovas vittnen från statlig tjänst och många arresteras. Den tjugoförsta maj utestängdes judar från militärtjänst. Den femtonde september meddelades Nürnberglagarna på ett nazistpartimöte. Judar fick inte ingå i ett äktenskap med personer av tyskt blod. Under 30-talet grundades över 400 lagar i Tyskland som tog bort judarnas rättigheter. Den tjugosjätte november fick inte Zigenare och negrer ingå i ett äktenskap med personer av tyskt blod.

År 1936

Den sjuttonde juni 1936 – då blev SS-chefen Heinrich Himmler chef för den tyska polisen.
Första till sextonde augusti – då öppnade Hitler olympiska spelen i Berlin.

År 1938

Den trettonde mars erövrade Anschluss Österrike. Anschluss är alltså det tredje riket.
I april – Bestämdes att all judisk egendom registrerades.
Sjätte till femtonde juli – då kom representanter från trettiotvå nationer och diskuterade det judiska flyktingproblemet i Évian.

Den sjuttonde augusti – då måste de judiska kvinnorna i Nazityskland lägga till Sara till sitt namn och alla judiska män Israel.
Den femte oktober – Tyska judars pass stämplades med ett stort rött J för jude.
Den 28 oktober – ungefär 17000 polska judar utvisades från tyskland till den polska gränsen.
9 -10 november – Kristallnatten. Pogromer, mord och omfattande skadegörelse. Omkring 30000 judar spärrades in i koncentrationsläger under kristallnatten.
Den femtonde november – då fick inte judiska barn längre gå i skolor. Efter Kristallnatten tillät Sverige att ta in 500 tysk-judiska barn.






År 1939

Den trettionde januari – Hitler sa till den tyska regeringen att ett världskrig kommer att innebära förintelsen av den judiska rasen i Europa.
Den 21 februari – då överlämnade judar smycken och ädelmetaller för de blev tvungna.
Den 29 juni – då deporterades mer än 400 zigenska kvinnor från Österrike till koncentrationslägret Ravensbrück.
Den första september 1939 – Andra världskriget började med att Tyskland invaderade Polen. Tyska Einsatzgrupper sköt präster, akademiker och judar. Tyska judar fick inte vara ute efter k. 21.
Den 20 september – då fick inte judar äga radioapparater.
I oktober – Då deporterades judar från Nazityskland till Lublinområdet.
Den 20 november – Då gav Heinrich Himmler order om att alla zigenska kvinnor och spåkvinnor skulle fängslas.
Den 23 november – Då behövde alla judar i generalguvernementet bära en davidsstjärna.

Kris i världsekonomin

År 1929 hamnade hela den industrialiserade världen i en djup kris. Krisen började i USA. År 1932 hade hunger och hopplöshet brett ut sig.

Arbetslöshet

Under 1900-talet fick människor bättre i Nordens länder, få råd att bo bättre, äta bättre och klä sig bättre. Handeln mellan länder minskade. Industrierna var tvungna att stänga igen. Allt fler blev då arbetslösa. De arbetslösa hade inga pengar så de var tvungna att sälja sina gårdar.

Antisemitism

Den betydelsen som är djupast av antisemitismen är judehat. En del av förklaringen till antisemitismen är att de kristna redan tidigt gav judarna skulden för Jesus korsfästes. Men man ska komma ihåg att Jesus var jude och att hans lära om att älska sin nästa redan fanns i judarnas bibel.

I flera hundra år var judarna tvungna att leva i särskilda områden i städerna, så kallade getton, de var skilda från sina kristna grannar. Detta ledde till missförstånd och hat. Hela judiska samhällen utplånades under medeltiden, därför att judarna vägrade att ge upp sin tro.

Under andra världskriget (1939-1945) fortsatte Hitler och nazisterna judeförföljelserna och mer än sex miljoner oskyldiga män, kvinnor och barn dödades. Också idag har judarna fått lida för sin tro. I det förra Sovjetunionen var det mycket svårt att få tag i bönböcker och biblar. Många judar sökte tillstånd att få lämna Sovjetunionen och flytta till Israel. Dessa personer kallades för ”refeseniks”. Det kommer...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-20]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2903 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×