Ondskan

3 röster
12137 visningar
uppladdat: 2004-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Titel: Ondskan
Författare: Jan Guillou
Tryckt 1981 i Falun.
Huvudpersoner:

Erik. Hela boken handlar om hur Erik. Han är en person som både har de fysiska och psykiska förutsättningarna för att klara sig bra. Han får dock inte någon bra uppväxt. För varje litet misstag han gör vid matbordet så blir han piskad med olika verktyg beroende på hur allvarligt det han gjorde var. Det varierar mellan några få rapp med björkris till många rapp med en knutpiska med metallbit fastsatt längst ut på toppen. På grund av detta så blir han väldigt tålig och aggressiv. När han börjar skolan så hamnar han med fel personer och bildar ett gäng där han själv är ledare, vilket gör att han får makt. Han tycker egentligen inte om gänget för innerst inne gillar han inte att slåss. Han är väldigt smart, och studerar sina uppgifter noga så att de ska bli så lätta som möjligt, vilket man framför allt märker inför hans slagsmål då han studerar sina motståndare mycket noggrant och listar ut hur de skall gå till angrepp, så att han kan klara sig utan att själv bli skadad, vilket han oftast lyckas med.

Eriks far är den person som har fått Erik att bli som han är. Han har uppfostrat Erik på ett sätt som gör att Erik lätt tar till våld. Man får aldrig veta vad fadern heter.

Pierre är Eriks bästa och enda kompis på Stjärnsberg. Han är en väldig smart person. Han har fått en bra uppväxt och har rika föräldrar. Hans far äger en herrgård i Schweiz, där Pierre tycker om att vara. Han vill studera på en skola i Schweiz när han väl kommer ifrån Stjärnbergs. Han är en ganska kort och tjock kille som inte tycker om våld. I början så verkar han vara väldigt försiktig men längre in i boken så bli han modigare och modigare. Till slut så gör han nästan vad som helst för Erik.

Rådet är inte en person. Det är åtta personer som sitter och bestämmer över hur sakerna ska vara i skolan. Alla är ganska stora men fega killar. De skulle aldrig göra någonting om de var själva så de gör allt när de är tillsammans. De drar nytta av ställning som rådsmedlemmar hela tiden, för ingen får slå en rådsmedlem. Då blir man relegerad. Rådsmedlemmarna tycker om att verka viktiga. De har makten över skolan vilket de ofta försöker visa.








Erik är en kille som lever i Stockholm på 50-talet. Hemma blir Erik blir slagen av sin pappa. Det händer alltid efter maten – ”efter maten stryket” som Erik kallar det. Det gäller för Erik att inte spilla något under maten, inte reta sin bror och låta farsan, som Erik kallar honom, få en ganska bra träff i ansiktet när han gör sin vanliga "snärta-till-på-näsroten-slaget" som han alltid gör under maten. Efter maten låser så farsan in sig själv och Erik i sovrummet där farsan, lite beroende på vilket humör han är på, slår Erik med olika saker såsom klädborste, björkris och det allra värsta - hundpiskan. När Erik blir slagen gäller det för honom att tänka på hur mycket han hatar farsan för då känner han ingen smärta. Han måste koncentrera sig på att inte börja gråta eller röra sig när farsan slår, för då tappar farsan räkningen på antalet rapp Erik skall få och då kommer farsan bara att ge honom ännu fler rapp. Hemma blir alltså Erik slagen men i skolan då är det han som slår.
Erik går på Läroverket i Stockholm. Han är ledare för ett gäng som håller på med diverse olagligheter. De stjäl skivor från olika skivaffärer och säljer på skolgården. De lånar också ut pengar och de som inte betalar tillbaka i tid får stryk. Till slut åker de fast och Eriks kompisar säger att det är Erik som har tvingat dem att vara med, och om de inte hade gjort som han sagt skulle han ha slagit dem. Rektorn och lärarna tror på vad de andras säger, och det blir Erik som får ta hela smällen och han blir relegerad. Relegeringen bryr sig Erik inte särskilt mycket om. Det som bekymrar honom mest är hur mycket stryk han kommer att få av farsan när han får reda på vad som hänt. När skolan hör av sig till Eriks familj, så är farsan inte hemma. Det är Eriks mamma som får reda på det som hänt, och hon handlar väldigt snabbt. Hon har ordnar tågbiljett och plats på en internatskola vid namn Stjärnsberg till Erik.
På tågresan till Stjärnsberg bestämmer sig Erik för att han ska sluta slåss. Han ska bli en lugn ung man som sköter sig och läser sina läxor. På skolan får han dela rum med en annan elev, Pierre. Till skillnad från Erik gillar Pierre att läsa och hatar sport. Trots dessa skillnader blir Erik och Pierre riktigt goda vänner. Stjärnsberg är dock inte så bra som det verkar, där har de ett pennalistiskt system som kallas för kamratuppfostran och går ut på att de äldsta på skolan har ett råd som fungerar ungefär som en regering. Följs inte deras order har de rätt att ge de yngre eleverna olika straff. Dessa straff verkställdes ibland i vad som kallades "rutan". Det är en plats på skolans baksida där två fjärderingare slogs mot den straffade. Det var den enda plats där man fick slåss. Man vann genom att den ena kröp ur rutan. Allt våld var tillåtet och ingen utanför ringen fick ingripa. Erik var och tittade när en annan ny blev slagen i rutan en gång och då såg han att fjärderingarna inte kunde slåss, något som Erik blivit expert på under sin tid på Läroverket. När det sen blir dags för Erik att gå upp i "rutan" för att möta två fjärderingare går han upp med ganska nedslående odds - ingen hade någonsin lyckats vinna över fjärderingare i rutan, men den trenden bryts givetvis av Erik. Segern i rutan för också med sig att Erik blir utsatt för extra mycket trakasserier av de äldre, och till slut är Erik beredd att ta det avgörande steget...












Boken utspelar sig i slutet av femtiotalet. Sverige är inne i en högkonjunktur och har det väldigt gott ställt. Socialdemokraterna styr Sverige, och kommunisterna i Sovjet är ett stort hot för Sverige. Därför måste man uppfostra och utbilda svenska vikingar som ska leda Sverige i framtiden. Det är nämligen mycket viktigt att vi svenskar som är ett stolt, ariskt och intelligent folk, behåller våran fina kultur och våra traditioner, och skyddar dem från inblandning av lägre, smutsiga, svarta influenser, som kan förstöra vårt fina leverne.
Detta är ungefär den filosofi man för.
Miljön i boken beskrivs inte så noggrant. Nästan hela boken utspelar sig på Stjärnsberg. Där går avkomman av Sveriges elit. Det är mest adelsmän och sönerna av rika affärsmän som går där. Erik, och sådana som kommer från vanliga familjer är det ont om.
Mycket utgörs av dialoger, och miljöbeskrivningarna är fåtaliga. Handlingen är i alla fall huvudsaken, och den beskriv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-20]   Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2908 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×