Kuba krisen och en inblick i Ernesto

11777 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag ska skriva en uppsats om kalla kriget, Che Guevara och Kuba krisen.
Varför jag just valde dessa personer och kris att skriva om är för att jag väldigt länge har varit intresserad av Che Guevara och hans kamp till befrielse för världens människor
Så där såg jag min chans att äntligen få veta lita grann om vad han gjorde och hur han gick tillväga för att lyckas med sina mål.

Syftet: Ja det är som sagt att jag vill lära mig mer om Che Guevara och hans tillvägagångssätt när han hjälpte Fidel till makten på Kuba. Samt att jag vill veta lita mer om hur han vart av det livet han levde.

Frågeställningar:
Hur blev Che den person han var?

Vad gjorde honom intresserad av kommunism?

Varför var han en frihetskämpe?

Vad gjorde honom till Fidels högra hand och hur vart han det?

Vad var Fidels tanke bakom sitt kommunistiska styre och var det likadant styre som i sovjet?

Varför kände sig USA hotat och var tvungen och ingripa mot Kuba?


Metoder: jag använder mig av Internet och olika källor

Ernesto ”Che” Guevara Lynch de la Serna

Ernesto Guevara (Che är bara ett smeknamn som han fick i gerillan som jag kommer till senare, det betyder även vän) föddes den 14: onde juni 1928 i Argentina av en socialistisk medelklass familj. Hans mor var Celia de la Losa och hans far vet jag ej vad han heter. Ernesto hade i unga år väldigt svår astma som tvingade han och hans familj att flytta till Cordoba där hans astma sakta men säkert förbättrades. Sedan flyttade familjen till altagracia för att slutligen bosätta sig.

Ernesto var i dom unga åren en flitig idrottare och en duktig sådan han utövade rugby, skidåkning och glidflygning. Men Ernesto var inte bara idrottsligt intresserad utan läste väldigt mycket böcker mest intresserad var han av dom kommunistiska författarna som tex. Pablo Neruda(kommunistisk poet) , Marx , Engels och Freud dom var de 3 kommunistiska grundarna av själva kommunismen.

När Ernesto var ung hade han inget som helst intresse som helst för politik, intresset låg istället i schack och arkeologi.

Ernesto började 1946 och studera till ingenjör men tappade efter ett tag intresse för sin ingenjörs utbildning och valde att börja studera i medicin istället. Men hans studier höll på och ta slut när han vart inkallad för att göra militär tjänst, men han fick sin tjänst uppskjuten tills han tog sin examen 1953 25 år gammal.

När Ernesto började sin befrielsekamp så var det för de indianerna i Syd Amerika. Han led så hemskt med dem och deras förhållanden. Till slut så kände han sig tvingad och göra något för dem så han började arbeta åt indianerna med hjälp av sin gode vän Granados på ett sjukhus för spetälska.

År 1954 i Guatemala så kom Ernesto för första gången i sitt liv kontakt med väpnade aktioner då USA stödda trupper som leddes av Castillo Armas försökte göra ett kupp försök mot den folkvalda demokraten Jacobo Arbenz. Ernesto stog så klart på demokratens sida och anslöt sig omedelbart till Arbenz trupper, och han ville bli skickad till fronten men det fick han inte utan vart istället placerad att försvara huvudstaden. Men Castillo lyckades ändå ta makten i landet och bekämpa förtrycket och människorna som bekämpat honom för en demokrati.
I Guatemala så var det tvunget att kämpa men ingen hade orken eller lusten. Efter misslyckandet i Guatemala flydde Ernesto till Mexiko och bodde på den argentinske ambassaden ett tag.

Under sin vistelse i Mexico så anslöt sig Ernesto till Mexico-sovjetföreningen, och skapade kontakter ifrån revulitionära rörelser från dominikanska republiken och Panama. Han tog även jobb på central sjukhuset i Mexico.
Men när han vägrade gå med i det kommunistiska partiet så omöjliggjorde det att han hade kvar sitt statliga arbete

På sjukhuset han jobbade knöt han kontakt med en doktor som hette Raul Castro.
Genom denne Raul så kom han i kontakt med en herre vid namn Fidel Castro i juli 1955 som hade en förfrågan till Ernesto om han ville bli en del av frihetskampen på Kuba. Och Ernesto tackade självklart ja.

En man vid namn Albertos Bayo ledde ett träningsläger av exilkubaner då han sa att Ernesto var den absolut bästa eleven han tränat någonsin och tänk då tillbaka på den svåra astman Ernesto hade haft. Man landsteg på Kuba den 2: a december med endast 82 man med bara 12 som skulle komma att klara sig, för den dåvarande diktatorn Batistas trupper väntade på Fidel och Ernesto. De 12 som klarade sig flydde upp till bergen med endast ett gevär så lyckades man bygga upp en befrielse rörelse. Det tog ca 2 år tills man slog ner Batista när han flydde med statskassan i januari 1959.



Ernesto var under revolutionen den mest våldsamma och beslutsammaste av alla medlemmarna i gruppen och sköt alla kontrarevolutionärer som stred emot Fidel och Ernesto, och vart därför ofta kallad kallblodig.

Nu var Kubas ny president Fidel Castro, och hans högra hand var ju självklart Ernesto. Tillsammans skapade de en kommunistisk stat men inte enligt den sovjetiska kommunismen för de ville ha en hårdare och mer demokratisk stat.

Ernesto vart jordbruks minister 1961. Han ska enligt rykten ha sagt till sin kontorist att här ska vi vara i 5 år för med 5 år på nacken kan vi fortfarande starta en befrielserörelse. Ernesto gjorde vad han sagt att han skulle göra och befriade hela syd Amerika.

Ernesto dog år 1967 den 9:onde oktober efter att ha blivit avrättad i Bolivia.
Han sköts i lungorna tills han kvävdes i sitt eget blod. Hans sista ord ska ha varit skjut ynkrygg, du kommer bara och döda en man.

Kuba krisen

Det fanns en diktatur på Kuba som slog sig ner på Kuba med militärt våld 1952 av Fulgenica Batistas parti. Som redan hade haft makten på Kuba mellan år 1940-44. Under den tiden så fanns det inga pengar till någonting på Kuba som vart helt beroende av att USA skulle bidra med att handla utav Kubas största export vara nämligen deras socker. Batistas överens kommelse med USA var mer till nytta för de rika och förödande för de fattiga. Det slutade med att Batistas hade hemliga konton i schweiziska banker med över en miljon i kontanter på vardera konto och när detta avslöjades så ville arbetar klassen ha bort Batistas från makten.

Det skulle komma en man som heter Fidel Castro och befria Kuba från denna man. Så nu kommer just lite fakta om denne man Fidel Castro föddes år 1926 och utbildade sig till jurist. Fidel var en man med visioner om ett befriat Kuba där bland annat. Castros första militär kupp var mot en militär anläggning i Santiago 1953. men kuppen misslyckades o Fidel hamnade i fängelse.

1955 så släpptes Fidel och hans medhjälpare. Men Castro lämnade bara landet ett kort tag ca: 1 år för att planera nya kupper som komma skulle. Fidel hade nu så många anhängare att han lyckades skapa en storstrejk. Men den gjorde ingenting men så hade Batistas fall redan börjat. Batistas flydde i ett flygplan långt bort från Fidel, Che och Cienfuegos arméer.

Kuba hade nu börjat och avrätta Batistas anhängare och antalet växte till ca: 500 st avrättade sen fick det vara nog.

Men sen kom ett skede på Kuba då det vart ett makt skifte mellan USA och Kuba.
Och eftersom Kuba hade avrättat alla anhängarna så började USA och tvivla på Castros trovärdighet som ledare för Kuba och hans sätt o styra makten. Castro hade börjat ett program för att förstatliga alla utländska företag på Kuba. Nu när USA fick veta detta så var det någonting man absolut inte kunde acceptera för eftersom USA hade så mkt företag på Kuba. Så man var man tvungen och göra någonting man kunde bara inte sitta still och låtsas som ingenting. Så då började USA och bojkotta Kuba. när Kuba sen vart i stort behov av pengar pga. Bojkotten så försökte man låna pengar av internationella valutafonden men det avslogs för att USA hade största makten i valutafonden, Castro frågade sedan USA en gång till om hjälp men detta avböjdes. Då hände det någonting drastiskt att Kuba gjorde upp med sovjet (dåtidens andra stormakt) om att sälja produkter till sovjet, för självklart ett stort överpris och det man sålde var allt i princip. Men det fanns fortfarande olje problem på Kuba och det var att USA vägrade raffinera sovjets rå olja o detta skapade förstås problem. Castro förstatligade genast oljeraffirerna och USA sa upp kontakten med Kuba nu.


Den 14 oktober upptäcker USA:s spaningsplan kärnvapen på Kuba. Så nu var det en verklig kris i USA för nu kunde ju sovjet nå stora delar av USA: s kuster. Och bomba Washington var ju inte direkt omöjligt för sovjet nu. Så nu utfärdade man en varning till Chrustosjtov och hans sovjet att man satt upp en blockad för att förhindra mer militär vapen import till Kuba. Om sovjet hade fortsatt föra in vapen till Kuba så hade dom blivit anklagade för ett 3 världskrig. Till slut så fick man till en överenskommelse mellan de båda länderna att om USA tog bort sina raketbaser i Turkiet så skulle sovjet ta bort sina på Kuba. Och tack vare denna att alla gjorde det bästa av situationen och lydde ordern.

Slutsats

Ja han var väldigt less på orättvisor han stred för jämlikhet bland folken och dess tyranner till ledare. Så han var en väldigt märkvärdig man som alltid stog upp för det han tyckte var rätt. Och genom och skriva denna fråga så kan man ju svara på frågan om varför han var en frihetskämpe. Ja han är ju som sagt en ärofylld man som alltid gjorde det som var rätt. För och jobba på sjukhus för spetälska är ju en stor bedrift som många i det verkliga livet aldrig skulle klara av för dom skulle vara för rädda och själv smittas. Och han var alltid arg över förtrycket som fanns hos vissa av dom större ledarna


Che var egentligen inte så intresserad i kommunismen i sig utan att göra någonting bra med den. Ok han hade tron på marxismen om att förstaliga alla företag och ha en ensammen demokratisk ledare. Men man kan ju inte kalla Che en folkmördare som de allra större kommunister har varit.


Ja Che Guevara var ju en av männen bakom revolutionen på Kuba dom var 3 stora ledare men dom som mest nämns är som sagt Fidel och Ernesto .

Det var att alla skulle ha det lika bra ingen skulle ha mer än någon annan men det kan man ju aldrig lyckas med men tanken är iaf god.
Nej det var absolut inget likadant styre som i sovjet för i sovjet hade man en annan tro på kommunismen för där skulle den vara mer ortodox str...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kuba krisen och en inblick i Ernesto

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-07-20

    Kalla kriget är spännande! :o)

  • Inactive member 2005-04-19

    Jag har i och för sig inte läs

  • Inactive member 2007-11-01

    Jag tyckte arbetet var oki, sl

  • Inactive member 2009-05-23

    kasst skrivet och vinklat.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Kuba krisen och en inblick i Ernesto
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2925 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×