Har ""banankriget"" mellan EU, Latinamerika och USA orsakats av alltför komplexa internationella rättsregler på handelsområdet?

1598 visningar
uppladdat: 2001-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
ABSTRACT Uppsats 20 poäng Tillämpade studier i internationell rätt Juridiska institutionen Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Titel: Har "banankriget" mellan EU och USA orsakats av alltför komplexa internationella rättsregler på handelsområdet? En undersökning av de rättsregler på olika nivåer som aktualiserats i "banankriget". Författare: Anne Persson Handledare: Per Cramér Inlämnad: Höstterminen 2001 Antal sidor: 61 1. Syftet med uppsatsen är att analysera konflikten mellan USA och EU angående import och export av bananer, ur ett rättsvetenskapligt och ett internationellt ekonomisk-politisk perspektiv. Den övergripande frågeställningen är om de rättsliga system och rättsregler som aktualiserats i banankonflikten är så komplexa att systemet i sig har givit upphov till konflikten mellan de inblandade parterna. Vidare hur rättsreglernas utformning kan förklaras utifrån teorier om regionalism. I uppsatsen menas med komplexitet dels motstridigheter i tolkning av regler, dels svårigheter i form av olika möjliga tolkningar av rättssystems förhållande till varandra. För att svara på den övergripande frågeställningen ställs och besvaras följande frågor i uppsatsen: Vilka rättssystem aktualiseras i banankonflikten och vilka är deras mål och syften? Vilka rättsregler aktualiseras i "banankonflikten"? Är dessa rättsregler motstridiga ? Finns det olika möjliga tolkningar av hur rättsreglerna skall implementeras i förhållande till varandra? 2. I uppsatsen analyseras främst internationella avtal och internationell praxis. Även doktrin i form av juridiska böcker och artiklar har använts som rättskällor. 3. Det huvudsakliga resultatet är att de rättssystem som aktualiseras i banankonflikten är GATT, Lomékonventionen och EU. Vidare att dessa finns på olika nivåer. Lomékonventionen har inte samma syften och mål som GATT och EU. De konkreta rättsreglerna i GATT, Lomékonventionen och de EG-rättsliga bananförordningarna är motstridiga och det finns utrymme för olika slags tolkningar. Vidare finns det olika tolkningar av hur de olika rättssystemen skall förhålla sig till varandra. Den EG-rättsliga hållningen är oklar då både en monism och en dualism präglar EG-domstolens domar angående förhållandet mellan internationella konventioner och EG-rätten i allmänhet, samt GATT och bananförordningen i synnerhet. Slutsatsen är att rättssystemen som aktualiserats i banankonflikten...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Har ""banankriget"" mellan EU, Latinamerika och USA orsakats av alltför komplexa internationella rättsregler på handelsområdet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-01]   Har ""banankriget"" mellan EU, Latinamerika och USA orsakats av alltför komplexa internationella rättsregler på handelsområdet?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=29494 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×