Buddhism

13 röster
27639 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Siddharta Gautamas:

Siddharta Gautamas föddes runt år 560 f.Kr i gränstrakterna mellan Indien och Nepal. Enligt sägnerna var hans far kung över shakyanklanen vilket antagligen är en överdrift även om familjen var rik och levde i överflöd. En helig man förutspådde att Gautamas skulle bli en stor helig man eller en stor härskare så fadern isolerade Gautamas från allt sorgligt och obehagligt för att han inte skulle grubbla och vilja bli en helig man… Men en dag, när han var i 29-årsåldern, så somnade han under ett dansuppträdande och eftersom hovfolket hade varit uppe och festat med honom hela natten så somnade de också snart. När Gautamas vaknade så såg han på de sovande dansöserna och kände sig uttråkad (sovande människor är inte så roliga…) och bestämde sig för att utforska staden där hans palats låg. På hans väg ut så råkade han väcka en tjänare som, utan att våga förbjuda Gautamas att gå ut, följde med honom ut i staden.
Först så gick de runder i de finare kvarteren där han hade varit förut men sedan kom de in i slumkvarterena. Där såg de en gammal man som tiggde pengar. Gautamas (som aldrig hade sett en åldring) frågade tjänaren vad det var för fel på mannen, och tjänaren svarade att mannen var gammal och att alla blir det med tiden. De gick vidare och fick syn på en sjuk man, Gautamas frågade sin tjänare samma sak och tjänaren svarade att mannen var sjuk och att nästan alla blir det. De gick vidare igen och träffade på en man som låg död på en bädd med gråtande kvinnor bredvid sig. Gautamas frågade och tjänaren svarade att mannen var död och att alla dör nån gång. Gautamas blev nedstämd och tyckte allt kändes meningslöst och gick långsamt vidare. Då träffade han en helig man (en asket) som kom gående, och Gautamas bestämde sig att göra som den heliga mannen och söka efter en mening med livet och varför lidandet fanns… På natten kysste han sin fru (och kusin) Yashodara och sonen Rahula adjö, klädde sig i enkla kläder och gav sig av.
Under sex års tid bodde han i skogen och vandrade omkring med Indien största lärare. Han avstod från sömn och mat och han utsatte sin kropp för hårda asketiska övningar men eftersom han inte fann lidandets orsak så började han äta och meditera mer. Han tänkte att han hade testat det rika, lyxiga livet och livet som asket utan att finna något så nu skulle han försöka med mellan vägen. Fullmånsnatten i månaden Vesak år 528 f.Kr satte han sig under ett Bodhiträd bredvid floden Niranjana (platsen senare kallad Bodh-gaya) och mediterade. Under natten så fick han hela tillvaron förklarad för sig och blev Buddha = den uppvaknade. Buddha letade reda på asketerna han hade levt med och började undervisa dem. Först ville de inte ens lyssna på honom men sedan ändrade de sig och blev hans anhängare. Då var han 35 år, när han dog vid 80 års ålder hade hans lära spridits över en yta på 150 000 km².


Dharma (Buddhas lära):

Enligt buddhismen så återfödds man tills man har nått Nirvana. För att nå Nirvana så måste man förbättra sin karma (summan av en varelses gärningar). Detta gör man genom att följa Dharman:

Buddhas första predikan höll han, som sagt för asketerna som han hade levt med, i en hjortpark vid Benares (nuvarande Varanasi). Denna predikan kallas Benarespredikan och det var här han nämnde De Fyra Ädla Sanningarna första gången:
1. Livet är fyllt av lidande.
2. Lidandet orsakas av livstörsten, som får människorna att återfödas.
3. Lindandet upphör om livstörsten övervinns.
4. Livstörsten övervinns om man följer den åttafaldiga vägen.

Den åttafaldiga vägen, även kallade mittenvägen är:

1. Rätt kunskap - att förstå Buddhas lära
2. Rätt sinnelag - att tänka goda tankar
3. Rätt tal - att inte ljuga och använda elaka ord
4. Rätt handlande - att inte skada människor eller djur
5. Rätt liv - att inte orsaka andra lidande
6. Rätt strävan - att tänka innan man handlar
7. Rätt medvetande - att vara uppmärksam och vaken
8. Rätt koncentration - att vara lugn och koncentrerad

En sak många tänker på om buddhism, är att om alla människor återföds så är det konstigt att det blir fler människor på jorden! Detta tror en del buddister beror på att det finns flera världar där man kan återfödas…

Gudar:

Enligt Buddha finns det inga gudar, men dagens buddhister dyrkar nästan Buddha själv som en gud.

Nutida buddhism:

Kejsare Asoka var en mycket krigisk man som levde runt 200 år efter Buddha. Han erövrade stora delar av Indien innan han gick över till buddhism och slutade kriga. Tack vare honom spreds buddhismen över större delen av Indien och, med hjälp av missionärer, stora delar av Asien. Efter ca 1000 år så tog hinduismen dock över i Indien igen.
Buddhismen utvecklades i många grenar men numera säger man att det finns två skolor:

Theravada (de Äldstes lära), även kallad Hinayana (det lilla fordonet):
Kallades ursprungligen för Hinayana men eftersom det har en negativ innebörd så andvänds numer namnet Theravada som egentligen bara var en liten del av Hinayana.
Utvecklades på Sri Lanka vid ca 200 f.Kr. På 1000-talet blev den statsreligon i Burma. På 1200- och 1300-talet blev Thailand, Laos och Karambodja också theravadabuddhistiska. I dag finns minoriteter i Bangladesh, Malaysia och på Java.
Bara en varelse kan bli buddha inom en given tidsrymd.

Mahayana (det stora fordonet):
Utvecklades runt Kristi födelse. Kom på 100-talet e. Kr till Kina, på 500-talet till Japan, på 600-talet till Tibet, på 1000-talet till Himalaya och på 1500-talet till tibetanska mongoler.
Tror att alla kan bli Bodhiattva (en upplyst varelse som hjälper andra att bli upplysta, istället för att gå in i Nirvana) och sedan buddha.
Lamaism: En form av mahayana. Utövades framförallt i Tibet men efter Kinas invasion av Tibet på 1950-talet var många buddhister tvungna att fly. När laman biologiskt dör återvänder han till himlen där han bestämmer var han ska återfödas.
Panchen lama (’den store läraren’) = lamaismens egentligen största andliga ledare, är trots detta mindre känd än Dalai lama. Är en ”uppenbarelse” av bodhisattvan Amithaba. Har sedan 1200-talet blivit stöttad av Kina för att göra sig politiskt oberoende av Dalai lama. Den senaste Panchen lama dog 1989 i Beijing. Trots att han samarbetade med kineserna vägrade han utpeka Dalai lama som landsförrädare.
Dalai lama (’ocean av vishet’) = ”Uppenbarelseform” av Tibets beskyddare bodhisattvan Chenresik. Lever i exil i Dharamsala i norra Indien sedan 1960. Vann Nobels fredspris 1989.

Högtider:

På fullmånsdygnet i maj infaller Vesak. Theravadabuddhister håller den till minne av Buddhas födelse, upplysning och död. Man smyckar hus, har livliga parader och barnen uppvaktar sin föräldrar med blommor.
Mahayanabuddhister har en liknande högtid; Hana matsuri. Den äger rum den 8 april. Man firar genom att hälla väldoftande te på en staty av den nyfödde Buddha, vilket ska symbolisera Buddhas första bad.
I Thailand hålls nåt som kallas för De flytande ljusens högtid i november. Man sätter ut lampor gjorda av blad och ljus i floden och hoppas att oturen ska flyta med lamporna.
I augusti firas Den heliga tandens högtid i Sri Lanka. En storslagen p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-29

    bra duktigt

  • Inactive member 2005-12-13

    Dräkten kan också vara blå ell

  • Inactive member 2006-03-30

    jag tycker du hade ett bra arb

  • Inactive member 2008-02-06

    Väldigt bra och intressant inf

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2957 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×