Legally Blonde

5243 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Komedi från 2001

Handling:

Elle Woods har allt. Hon är kårordförande, Hawaiian Tropic modell, Fröken juni i skolkalendern och framför allt, äkta blondin. Hennes mål är att gifta sig med sin pojkvän och bli Mrs. Warner Huntington III. Det finns dock en sak som hindrar pojkvännen Warner från att fria, nämligen att Elle är för blond. Detta passar nämligen inte hans fina familj.

Ord som "blondin" och "dum" har en tendens att ofta kopplas ihop, något Elle Woods får uppleva när hennes pojkvän Warner ska börja studera juridik vid Harvard Law School. Han dumpar henne med motiveringen att hon är "för blond" och inte tillräckligt "allvarlig" för hans framtida politiska karriär.

För att bevisa att hon inte bara är en ”dum blondin” söker Elle också till Harvard Law School och kommer in. Att vara blond och klädd i rosa från topp till tå passar sig inte på Harvard Law School och Elle blir genast utfryst av de andra studenterna. Till sin fasa upptäcker hon även att Warner har skaffat en ny flickvän som är allt som Elle inte är: sval, elegant och från en av östkustens finaste familjer. Elle blir förkrossad men bestämmer sig för att vinna Warner tillbaka genom att bevisa att hon är smart fast än hon är blond och klädd i rosa.

Till allas förvåning blir Elle än av de bästa i klassen, efter mycket om och men vinner hon de andra studenternas respekt och till slut också Warners.

När Elle väl står där och hennes stora kärlek vill ha henne tillbaka tvekar hon, Elle har nu fått ett nytt perspektiv på sin stora kärlek och insett att han inte är den hon trodde han var.
Efter att ha bevisat både för sig själv och för alla andra att hon inte är någon ”dum blondin” måste hon välja: ska hon bli Warners ”lilla söta” fru, eller ska hon bli den starka, smarta affärskvinnan hon egentligen är?





Miljö:

Historien om Elle utspelar sig någon gång under slutet av 1990-talet i USA.

I början får vi följa med Elle i det soliga Kalifornien där allt är väldig flashigt och färgglatt. Kvinnorna är avklädda, blonda och solbrända, de ägnar sig mest åt att shoppa och sminka sig. All interiör är ljust och flashigt till det överdrivna. En viss ”Barbie-känsla” finns i allt.

När sedan Elle kommer till Harvard som ligger på USA: s östkust blir allting genast mycket gråare och striktare. Urringningarna försvinner och sminket tonas ned. Här sysslar de kvinnliga studenterna mest med att studera och värna om sitt goda rykte. Här prioriteras goda studieresultat och social status framför utseende och glamour.

Filmen spelar väldigt mycket på skillnaden mellan USA:s väst- och östkust.


Stämning

Filmen berör egentligen ett relativt allvarligt ämne men det presenteras ur ett väldigt komiskt perspektiv. Även då det är en hel del intriger i filmen är stämningen genom hela filmen väldigt lättsam och mysig. De allvarliga händelserna livas snabbt upp av något roligt. Karaktärerna, dialogerna och rekvisitan får den som tittar att hela tiden att le och skratta.


Karaktärer

Elle Woods (Reese Witherspoon) – är till en början den ultimata stereotypen för en blond ”bimbo”. Allt dras till det yttersta med smink, hår, kläder och aktiviteter. Man får genast intrycket av att hon är just den där ”dumma” blondinen.

Efter det att Elle blir dumpad av sin pojkvän ändras hennes karaktär drastiskt. I och med att Elle ska bevisa för sin pojkvän Warner att hon faktiskt är smart nog för honom, visar det sig att hon har många andra kvaliteter än att bara ”se bra ut”. Hon visar sig både vara otroligt smart och målinriktad och hon lyckas övervinna allas fördomar.

Elle beskrivs igenom hela filmen som den söta, omtänksamma tjejen som vill hjälpa andra att må bra. Parallellt med att hon försöker vinna tillbaka sin pojkvän, hjälper hon många av filmens andra karaktärer i olika situationer, med allt från kärleksproblem till juridiska tvister. Något som får henne att framstå som väldigt omtyckt och älskad.

Warner Huntington III (Matthew Davis) – verkar till en början vara den ultimata drömprinsen. Han är snygg, rik, kommer från en av USA: s finaste familjer och, ska snart fria till Elle. Men snart spricker bubblan och Warner visar sig både vara en ytlig och korkad mansgris. Den som ser filmen tappar snabbt respekten för Warner men det dröjer ända till slutet av filmen för Elle att inse att hon är värd någon bättre.

Vivian Kensington (Selma Blair) – är Warners nya smart tjej som han även har förlovat sig med till Elles stora fasa. Till en början verkar Vivian vara en stel, överklasstjej som rynkar på näsan varje gång Elle går förbi. Men längre in i filmen så visar Vivian att hon inte alls är så stel och elak som hon försöker vara. Hon visar sig vara riktigt ömsint och trevlig och blir i slutet av filmen en av Elles bästa vänner.


Relationer

Elle-Warner – verkar till en början vara det perfekta paret som alla avundas. När Warner sedan dumpar Elle förvandlas deras relation till en ”katt och råtta” lek där Elle jagar Warner och försöker visa sig värdig som hans flickvän. I slutet av filmen blir rollerna ombytta och Warner kommer krypande tillbaka till Elle.

Elle – Vivian – har i början av naturliga skäl en väldigt frostig relation. Vivian gör det mesta för att visa Elle att Warner tillhör henne nu och tvekar inte en sekund när det gäller spydiga kommentarer. Men efterhand när de båda tjejerna inser vad Warner egentligen är för kille, dumpar båda honom. När de inte längre har en kille att tävla om, inser de plötsligt hur mycket de har gemensamt och de blir genast bästa vänner.


Budskap & omdöme

Filmen har ett ganska feministisk budskap, även då jag inte tror att de ”äkta” feministerna inte är särskilt förtjusta i den då den är ganska flamsig och överdriven.

Jag tycker det är en söt film med ett bra budskap o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Legally Blonde

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Legally Blonde
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2958 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×