Populärmusik ifrån Vittula

4362 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I bokens början är Matti fem år och lever i det lilla samhälle som kallas Vittulajänkkä eller fittmyren, som är en del av den lilla byn Pajala, Tornedalen. Där bor han med sin mor, far och storasyster. Boken utspelar sig på sexti- och sjuttitalet, det var då som rockmusiken fick sitt genombrott i de nordligare delarna av Sverige.

Matti tänker mycket. Han tänker på stryk, på tjejer och på sina vänner men kanske mest av allt på musik. Det har han gjort ända sedan han hörde Elvis på sin systers grammofon för första gången, det är något som kommer att forma Mattis uppväxt och livsstil. Det är vid detta skede som han träffar Niila som är en tystlåten kille som sedan kommer att bli Mattis bästa vän.

I ett skede av boken så skriver Niemi om vad han tänkte efter en spelning på en fest som dom hade haft: ”som brukligt var i Tornedalen kommenterade ingen föreställningen med ett endaste ord eftersom onödigt beröm i längden bara ledde till överdrivna projekt och konkurser” Den här meningen säger väldigt mycket om hur man skulle bete sig i Tornedalen. Jag tror inte att det medverkade till att särskilt mycket utvecklades och förnyades!

När man tittar på boken ur ett skolperspektiv så måste det vara kapitel fyra som får den stora huvudrubriken: Differentiering på hög nivå. Här får vi läsare följa med på Mattis första skoldag och redan då så sker den första indelningen. ”Först fick alla gå fram till tavlan och skriva sina namn. Några kunde, andra inte. På grundval av detta vetenskapliga test delade fröken in klassen i två grupper, som kallades ett och två. I grupp ett hamnade de som klarat provet, de flesta av de som klassens flickor plus ett par tjänstemannapojkar. I grupp två hamnade reste, däribland jag och Niila. Och fastän man bara var sju år gammal satt stämpeln där, precis där den skulle.” Kränkande skulle vi ha sagt idag men det kändes säkert precis likadant för dom stackars eleverna som absolut måste ha fått mindrevärdeskomplex i en så ung ålder.

Det är i ett senare skede av boken som Matti blir upplyst av sin far i bastun om sånt som man bör veta när man är i en viss ålder, här kommer ordet knapsu upp. Det är tornedalsfinska och är ett annat ord för att vara som en kärring. Det är det viktigaste han ska komma ihåg säger hans far. Det var väldigt tydliga gränser för vad som var kvinnogöra och vad som inte var det, men när han börjar tänka efter så blir han ändå lite tveksam. ”Motorer är tex manliga. Bensindrivna motorer är mer manliga än elektriska. Bilar, snöskotrar och motorsågar är alltså inte knapsu. Men kan en karl sy på symaskin? Vispa grädde med elvisp? Mjölka korna med mjölkmaskin? Plocka ur diskmaskinen? Kan en riktig karl dammsuga sin bil med äran i behåll? Där har ni frågor att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Populärmusik ifrån Vittula

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Populärmusik ifrån Vittula
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3003 [2024-05-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×