Cerebral Pares

1 röster
13352 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Blödningar i hjärnan och syrebrist är två väsentliga skadeorsaker vid CP.

Cerebral pares förkortas CP och det betyder förlamning genom hjärnskada. Det har blivit en engångsskada på en omogen hjärna. Engångsskada på omogen hjärna definieras som att skadan ska ha inträffat antingen medan barnet låg i magen eller i samband med förlossningen och tiden närmast därefter.

Den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar är just CP. Sedan kan det tillkomma andra funktionsstörningar i varierande grad, som exempelvis förståndshandikapp, epilepsi, perceptionsstörningar, talsvårigheter och synskador.

Det finns tre huvudgrupper: spastisk CP, dyskinetisk CP och ataktisk CP.

Spastisk CP är den vanligaste formen. Nervbanorna mellan hjärnbarken och ryggmärgen är skadade = konstant förhöjd muskelspänning och ett svårkontrollerat rörelsemönster. Här finns det även tre undergrupper beroende på vad som är mest ur funktion: Hemiplegi, diplegi och tetraplegi.

Hemiplegi betyder att ena halvan av kroppen är drabbad, en halvsidig skada. Det är vanligt att barn med denna skada ofta håller armen och handen böjda och i benet och foten finns en spetsfotställning (d.v.s. att barnet går på tå med den foten). Det sistnämnda är för att de inte får ner foten mot underlaget på grund av den höga spänningen i benens muskler.

Diplegi kallas den grad på skadan när den förhöjda muskelspänningen sitter i båda benen, men väldigt lite i armar och händer. Detta gör att barnen får gångsvårigheter eftersom benen och fötterna är vridna inåt och i fötterna kan det också finnas samma spetsfotställning som i hemiplegin.

Tetraplegi är den svåraste skadan, för här är alla fyra extremiteterna drabbade. Alla musklerna har ständigt förhöjda spänningar och barnen får lätt felställningar eftersom musklerna förkortas när de inte används i sin fulla längd så ofta. Eftersom hjärnskadan är så utbredd så får dessa barn ofta en psykisk utvecklingsförsening. Barn med denna skada har nyföddhetsreflexer som hindrar de viljemässiga rörelserna.

Nu ska jag berätta om en liten tjej som jag känner som har just tetraplegi. Jag har träffat hennes föräldrar och tagit reda på lite om hennes vardagsliv…



Intervju med _________________ som är föräldrar åt Emmy 2 år.

Emmy är 2 år och rörelsehindrad på grund av cerebral pares i samband med förlossningen. Hon hör till kategorin spastisk tetraplegi, vilket innebär att i både armar och ben är rörelseförmågan nedsatt. Pga. hjärnskadan har hon en svårbehandlad epilepsi. Emmy krampar periodvis relativt ofta. Då får hon medicinen stesolid om krampen inte har släppt inom 5 min. Det har även gått perioder på åtta månader utan några kramper, då mådde Emmy riktigt bra. Hon får mediciner 4 gånger om dagen och det är just mot epilepsin.

Emmy förstår mer än vad man tror när man ser henne. När hon ska äta och man frågar om hon är hungrig så gapar hon ivrigt och tuggar på sitt eget speciella vis. Hon kan inte riktigt ta in maten själv så det gäller att styra in maten ganska långt in på tungan, och tycker hon inte om maten så visar hon genast sitt ogillande. Hon är en mycket bestämd lite dam!

När man ser Emmy vid första anblicken så ser hon ut som vilken 2-åring som helst, men när hon tittar på en så ser man att hon skelar och att hon inte riktigt kan fästa blicken vid något en längre stund. Just därför trodde läkarna att hon skulle behöva glasögon med en förstorande förmåga, hennes glasögon, som hon fick för några månader sedan gör att allt som hon ser blir tre gånger så stort. Den största anledningen till att hon har glasögon är att hon på det här sättet tränar upp muskeln i ögat och kanske inte behöver glasögon senare i livet.

Kommunikation – Emmy har små läten som betyder olika saker beroende på hur de ”sägs”, på det här sättet kan i a f den närmaste kretsen förstå vad det är Emmy vill. Som många andra små barn så sprattlar hon när hon blir glad. När hon vill sova så kommer det ena pekfingret fram ur de annars väl knutna små nävarna. Detta finger kallar vi sovfingret!

Utveckling – Det gäller att varje dag utföra övningar på både fingrar och tår, som annars kommer att växa fast i ett böjt läge. Eftersom Emmy nästan hela tiden är spänd så kommer musklerna att bli förkortade om man inte sträcker ut dem. Hon går även på vattenträning där de främst tränar motoriken. Hon kan inte själv stå på benen men hon har en speciell gåstol som hon tränas i. Hon har även en rullstol som hon sitter i när hon äter och umgås. Som för alla andra små barn är det mycket lek som ska stimulera till inlärning och för cp-skadade gäller det att repetera, repetera och åter igen repetera för att det ska fastna.

Emmy går på en vanlig förskola och alla älskar henne där. Det var aldrig något problem med de andra barnen när hon skulle börja där för det hade funnits en annan tjej med en cp-skada där innan henne. De leker med henne som om hon var som vilket annat barn som helst. Förskolan har köpt in leksaker åt he...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cerebral Pares

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Cerebral Pares
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3005 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×