Psykoligi-självkänsla

7 röster
29089 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Självkänsla

Syftet till att jag gör detta arbete är att jag tycker ämnet är väldigt intressant, och för att det sannerligen är aktuellt inte minst i dagens samhälle. Nu när tillfället är inne så ser jag det som en stor möjlighet till att lära sig mer kring min egen men också andras syn på självkänslan.
Att må bra och ha en bra hälsa är bland det viktigaste hos människor oavsett vem man är. Och kanske det viktigaste sättet att må bra på är att tillhandahålla en stark självkänsla, att veta vem man är och ta ansvar för sina handlingar utan att ensidigt styras av omgivningens gillande eller ogillande, att känna att man är någon, att det man gör och tänker bottnar i den man är.
Mina frågeställningar lyder; Vad är självkänsla? Hur är synen på vår egen självkänsla? Hur påverkas självkänslan?

Självkänslan består av självförtroende och självinsikt. Självförtroendet handlar om att tro på sig själv och det man kan, om ens förmågor och kompetenser, självinsikten handlar om att ha en insikt i vem man är som person. Självkänslan är en slags grund för livet, basen vi står på när vi möter andra människor och när vi gör val i livet. En god självkänsla ökar möjligheterna att styra sitt liv. Den ger så att säga mod och makt över en själv. Kanske har ni hört, sett eller läst att självkänslan är de glasögon som man ser sig själv genom i livet. Vilket jag till stor del kan hålla med om, för har man en god självkänsla medför det att man har ett gott självförtroende vilket är viktigt när man bemöter andra människor, man är värdefull och man vet att man duger trots sina fel och brister. Eller som Gunilla Masreliez- Steen och Maria Modig skriver i sin bok ”Självkänsla kvinnlig, manlig – mänsklig” Att inte bli rädd för min egen osäkerhet utan istället visa den, det är att ha bra självkänsla. Lynda Field skriver också om självkänsla i sin bok ”Öka din självkänsla”, När vår självkänsla är stark kan vi fatta beslut om hur vi vill ha det i våra liv, vi inser vår egen potential genom att integrera alla våra förmågor på ett balanserat och harmoniskt sätt, har vi svag självkänsla har vi inte längre känslan av att ha kontroll över det vi upplever och våra liv kommer ur balans. Bilden vi har av oss själva formas i samspelet med andra människor men också genom samhället. Masreliez- Steen och Modig diskuterar vidare kring att ha självkänsla är att känna en inre trygghet, en människa med (bra eller dålig) självkänsla är ledsen eller glad, orolig eller harmonisk, men människan vet vem denne är, och vad denne vill. Jag ser det som en mycket viktig punkt att veta vem man är. Titta till exempel på dagens ungdomar som många av dom ställer sig frågan; vem är jag? Visst hör det till att man i puberteten söker sin identitet och svaret på frågan. Vissa finner ju inte svaret för än man blivit vuxen, men har man då en stark självkänsla tror jag då att det är mycket lättare att ta reda på det.
Av egna erfarenheter har jag vart med om personer som byggt upp en vad jag kallar ”falsk” självkänsla, alltså personer har byggt upp en falsk säkerhet omkring sig. Personerna i fråga har då inte visat sig vara vem dom egentligen är. Man har då en dålig självkänsla, kanske köper man saker för att få en yttre säkerhet och för att någon gång få bli omtyckt för en stund, men det håller ju inte i längden att köpa sig självkänsla, för det är inget som kan köpas, det är något man som individ måste söka, precis som med sin identitet.
Sin egen och andras självkänsla uppfattas enligt mig väldigt olika. Jag tror de flesta ser mycket sämre på sin egen självkänsla än andras. Som Field skriver; det är lätt att se när någon har stark självkänsla, de njuter av livet helt och fullt ut, de blir vad de vill vara och gör det de vill göra. När jag själv ger det en åtanke, njuter jag av livet? Så måste jag nog göra ett undantag och säga att jag gör det just nu. Det är inte ofta en kan säga att man njuter av sitt liv, men när man väl gör det då är det som att leva i en dröm. En dålig självuppfattning utvecklas genom att man håller fast vid negativa övertygelser om en själv. När man har dålig självkänsla så har man ofta sömnproblem, man kan lida av stress, känna sig orolig när man är inaktiv, verka aggressiv och passiv, symptomen är många men det är bara ett fåtal personer som tar tag i sina problem och försöker öka sin självkänsla. När man har stark självkänsla så giller man att organisera olika saker, man är äventyrlig och man trivs med att träffa nya människor.
Min egen filosofi kring självkänsla och identitet är värd att nämnas, ju säkrare en person är på sin identitet ju större självkänsla har denne. En person som vet sin identitet är inte heller rädd för omvärlden, den skäms inte under några omständigheter för den man är. De flesta ungdomar brukar ha dålig självkänsla på grund av sitt utseende, men alla är vi konstruerade på olika sätt och det är inget man ska skämmas över. Masreliez- Steen och Modig skriver att vi måste våga ta tag i de möjligheter vi har omkring oss, fast vi måste samtidigt öka kunskapen om hur vi fungerar, vi behöver förstå hur vår personlighet tog form, hur präglingen gick till, hur det som vi känner är positivt och negativt inom oss uppstod. Har man en stark självkänsla vågar man säga ifrån när man tycker något börjar spåra ur, man vågar (oftast) stå emot grupptryck, man ska stå för den man och inte ”spela” den man skulle vilja vara.
Att påverka din självkänsla är inte det lättaste. De vanligaste sätten självkänslan försämras på är att kritik av alla dess slag, glåpord speciellt riktade mot dig, klagomål, misslyckanden i olika former, alltså saker som händer som gör att du mår sämre än du gjorde innan de hände.
Jag finner det dock inte så viktigt att veta hur man mår sämre, utan jag väljer att till större delen inrikta mig på hur man kan förbättra sin självkänsla. Att öka sin självkänsla innebär att ta risker. Den största påverkan till ens självkänsla sker genom ens egen syn på en själv. Field skriver att man ska ha i minnet att man inte behöver falla offer för den kritik man utsätts för, det är enbart negativ kritik, men den kan förändras. Jag ser också att all kritik som ges gå att vända till positiv, antingen behöver man inte se den, eller så vänder man den till positiv kritik. Field skriver också att man skall lära känna sina egna starka och svaga sidor – självkännedom är en utmärkt beskyddare. Det är viktigt att man slutar säga ”man” när man i själva verket menar ”jag” skriver Masreliez- Steen och Modig, de skriver att det är för att man inte ska framstå som egoist som vi säger ”man”. Vidare skriver Masreliez- Steen och Modig att man ske ge sig själv ett positivt erkännande när man lyckats bra med saker, för självkänslan påverkas inte bara när man skäller på sig själv utan också när man klargör för sig själv vad man gillar i det man gör. Vad jag utifrån egna upplevelser vet är att man mår mycket bra när man är omtyckt av andra, när andra tycker om det du gör. Något liknande är Field inne på i sin bok, hon skriver att känslomässigt stöd stärker självkänslan. Till sist skriver Masreliez- Steen och Modig att man ska ta emot andras beröm och erkännanden, våga säga tack! Och att man ska äga sitt beteende, man ska inte skylla på något utan man ska utgå från situationen såsom den är.

Slutsats
Självkänsla är något som varje människa har, bra eller dålig. Det handlar om att tro på sig själv och vem man är. Självkänslan styr ditt liv. Man uppfattar sin egen självkänsla sämre än andras. När man har stark självkänsla tycker man om att organisera saker, att äventyra samt att man trivs med att träffa nya människor, vid dålig självkänsla så har man sömnsvårigheter, k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Psykoligi-självkänsla

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Psykoligi-självkänsla
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3024 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×