Joséf Stalin (Bra)

12 röster
20502 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att göra ett arbete om Josef Stalin därför att jag inte visste så mycket om han. Jag tyckte det skulle vara intressant att få reda på hur man verkligen hade det i ett samhälle styrt av en ledare, där man inte har något att säga till om.

Jag har tänkt leta fakta genom Internet och fakta böcker. Jag har gjort ett par frågor som jag ska försöka besvara i mitt arbete.

Hans barndom?

Hur han gjorde för att komma till makten?

Viktiga personer runt om Stalin (Familj m.m.)?


Josef Stalin
(1879 – 1953)


Barndomen

Jekaterina gifte sig med Vissarion och sedan födde dom, den 21 december 1879 en frisk och stark pojke som fick namnet Josef Vissarionovitj Dzjugasjvili, en pojke som senare skulle byta namn till Josef Stalin som betyder ”mannen av stål”.

Josef växte upp i svår fattigdom till vilket han blivit född och fick dagligen se sin mor jobba och slita för familjens inkomster, medans fadern söp upp det lilla han bidrog med och då och då misshandlade Josef.

Vissarion lämnade efter en tid bostaden och familjen för att söka lyckan på annat håll, vilket som varken sågs som en förlust på det sociala eller det ekonomiska hållet. Kort därefter sattes Josef i kyrkskola, då nio år, där han bland annat fick lära sig ryska, ett måste eftersom alla andra språk var bannlysta under skoltid.

Stalin lämnade skolan, utan examen och blev på heltid en utvecklingsorganisatör. Han blev medlem socialdemokratiska partiet år 1901.

Han hjälpte till att göra strejker samt delade ut socialistiska flygblad och skrifter. Stalin var inte bra på att hålla tal, men han visade upp en stor talang av praktisk organisationsförmåga.





Vägen till makten

Kyrkan började förlora sin makt i och med att Sovjetunionens konstitution. Stalin ville ha kvar kyrkan, men tyckte att det var mer praktiskt med en kyrka som verkade öppet och på så sätt var lättare att kontrollera. Kyrkan var rasande och dom krävde en bra förklaring av regering.

1929 kom den andra revolutionen. Detta hotade mycket i samhället. Städernas livsmedels försäljning var mest hotat. Detta skulle innebära allt från arbetslöshet till matbrist, något som gjorde folket mycket oroligt. Stalin valde att agera snabbt, beslutsamt och brutalt. Han beslöt att bönderna, rika som fattiga skulle sköta sina gårdar så att affärerna kunde få utrustning m.m. Då folket började inse att de inte hade något annat val än att följa med valde många att slakta de djur de inte kunde ta med sig istället för att lämna dem till affärerna. När alla miljoner bönder slutligen tvångsmässigt förflyttades dog massor av sjukdomar och svält, något som inte rörde Stalin så länge industrierna gick framåt.

Strafflägren som Stalin ledde var uppdelade i olika nivåer, högst på toppen hittades utbildade experter, tekniker och vetenskapsmän medans det i andra ändan alltså längst ner hittades vanliga arbetande människor, dvs. de flesta. Experterna fick arbeta under hyfsade villkor medans de övriga fick hålla till vid gruvor där de flesta dog av köld, svält eller för hårt arbete. Maten var exakt uppdelat så att man fick det man fick inte mer.

Man fick hushålla med de kläder man fått när man kommit, och man var snabb med att ta saker som de döda lämnade efter sig, mest populärt var skor med tanke på att de flesta förfrös fötterna när de gick runt barfota i den kalla vinterkylan. Ständigt kom det in lass med nytt folk, dom flesta som kom var bara anklagade för nått passande brott, många av dem försökte fly men det var för långt ute i ödemarken för att lyckas och om man fångades eller bröt mot reglerna straffades man med döden direkt.

Trots att dom som vaktade fångarna inte var så hårda när det gällde bestraffning och avrättning så var dödligheten i lägren ett stort problem.

Folket var förskräckta och visste inget, och hela tiden kom det nya lagar, som att man fick straffa barn som var från tolv års ålder och uppåt. För att deras far eller annan släkting under kriget givit sig till fienden.
Aborter förbjöds och arbetslagar som att man var tvungen att jobba sju dagar i veckan, där det var absolut förbjudet att byta arbetstider eller ta ledigt. Det infördes även lagar som förbjöd sovjetiska medborgare att gifta sig med utlänningar och som till sist blev så att man förbud att överhuvudtaget umgås med utlänningar, med ett straff som i värsta fall bestraffades med döden.

Natten då hans andra hustru, Nadezjda Allilujeva, tog sitt liv förändrades något med Stalin, högt uppsatta män blev mystiskt mördade. Ingen vågade säga emot Stalin för alla visste vad som skulle hända dom och som många andra skulle de bestraffas efter hur han mådde och vilket humör han var på. Han fick en hjärnblödning den 5 mars 1953 i Moskva och han blev 73 år gammal.

Personer kring Stalin och Stalin själv

Poskrebysjev var Stalins sekreterare som ledde över Jezjov, han hade ansvaret att det som Stalin sa blev utfört. Alla ärenden sköttes bra, t.ex. mordet på Trotskij.

Vjateslav Moltov var en av Stalins få trogna män under hela tiden.
Han var utrikesminister under början av andra världskriget. Han blev regeringschef efter Stalins död, men avsattes 1957 av Chrusjtjovs och blev sparkad ur partiet 1962. Moltov dog 1986.

Nikolaj Jezjov var chef för mördarmaskinen NKVD (folkkommisseriatet för inre angelägenheter d.v.s. politisk polis- och säkerhetstjänst). Han ledde utrensningarna och blev själv avrättad 1940.

Alexander Proskrebysjev var en av Stalins närmaste män.
Han var en av de värsta när det gällde utrensningarna. Han såg till att rättegångarna var ”lagliga och helt rätta”. Han ledde också den s.k. Moskvaprocessen mot bl.a. Bucharin, Rykov och Jagoda mycket stora person. Andrej Blev också utrikesminister 1949-1953.

Stalin själv var väldigt kort han var bara 160 cm. När han skulle hålla tal fick han stå på en pall. Han hade också skor som var gjorde på ett speciellt sätt så han skulle se längre ut. Han hade inte mycket kläder, han brukade gå runt i en brun militärdress.

Men han kunde ju göra vad han ville med hela landet och med folket då behöver ju han inte massa hus och mycket pengar.

Sammanfattning

Jag kom fram till at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Joséf Stalin (Bra)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Joséf Stalin (Bra)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3044 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×