Danisco Sugar

6294 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Företaget Danisco Sugars historia har sina rötter enda tillbaka till 1800- talet. Närmare bestämt 1872, då C. F Tietgen grundade De Danske Sukkerfabrikker. Danisco A/S och De Danske Sukkerfabrikker bildade en koncern som 1989 köpte Andelsselskabet Sukkerfabrikken Nyköbing. Detta köp ledde till att koncernen blev den ende sockerproducenten i Danmark. Två år senare, 1991, i det tidigare Östtyskland köptes åtta sockerbruk av Danisco Sugar. Efter att verksamheten på de åtta bruken effektiviserats, flyttade och på så sätt samlades verksamheten på Zuckerfabrik Anklamm GmbHs största fabrik i Anklam. Detta händer under 1994. Årsskiftet mellan 1992 och 1993 blev det svenska Sockerbolaget uppköpt av Danisco Sugar. 1998 expanderade Danisco Sugar ytterligare genom att de köpte aktieandelar i Litauens fyra sockerbruk. Året därpå, 1999, blev finländska Finnsugar en del av Danisco Sugar. Detta genom fusionen, det vill säga sammanslagningen med Cultor.

”Danisco Sugars strävan är att vara Europaledande och vi satsar offensivt på att säkra sockerproduktionen för framtiden. Målet är hög effektivitet, minimering av omkostnader, marknadsorienterad produktutveckling och hög kvalitet”. Detta som jag just citerade är Danisco Sugars affärsidé. För att förverkliga denna affärsidé bildar Danisco Sugar tillsammans med ytterligare sju divisioner den så kallade ”Daniscokoncernen”. Denna koncern, med sina 8000 medarbetare i över 38 länder, omsatte 16,55 miljarder danska kronor år 2002/2003. Dessa summor bevisar att koncernen är en betydande internationell leverantör till livsmedelsindustrin.

Koncernen var som sagt uppdelad i sju divisioner, Danisco Emulsifiers, Danisco Functional systems, Danisco Textural ingredients, Danisco Flavours, Danisco Specialities, Danisco Sweeteners och Danisco Animal nutrition. Dessa olika divisioner tänkte jag nu beskriva lite närmare.

• Danisco Emulsifiers framställer en hel del olika emulgeringsmedel. Emulgeringsmedel är som en mjölklik fettblandning. Denna fettblandning har Danisco tillverkat sedan 1933. Denna långa erfarenhet har lett till att de idag är världens största tillverkare av emulgeringsmedel för livsmedel.
• Danisco Functional systems är en division som tillverkar både torrblandade och integrerade (sammansmältande) emulgeringsmedel och stabilisatorer som är jämviktsanordningar.
• Danisco Textural ingredients framställer fem olika typer av konsistensgivare ur: alginat, karrageenan, guargummi, johanneskärnmjöl och pektin (HM- och LM- pektin). Dessa fem naturliga råvaror är noga utvalda.
• Danisco Flavours tillverkar olika aromämnen, där av namnet Flavours. Det är bland annat aromämnen för choklad och kaffe, men även fruktaromer, vaniljarom och aromämnen som är speciellt anpassade för olika mejeriprodukter.
• Danisco Specialities tillverkar bland annat Natamax som är en säker och naturlig antimikrobiell substans, men även andra liknande substanser som förhindrar tillväxt av jäst, mögel och vanliga livsmedelförstörande bakterier. Att tillhandahålla antioxidanter och enzymer är något som divisionen tillhandahåller.
• Danisco Sweeteners tillhandahåller xylitol, laktitol som är sötningsmedel, Sweeteners.

Av: Jennifer v/d Gronden, Sp1b. Fek- redovisning av föreläsning från Danisco Sugar. Växjö den 8 september 2003.

• Danisco Animal nutrition tillverkar produkter som förhöjer näringsvärdet i fodret för grisar, hönsfåglar och vissa fåglar. Dessa produkter är enzymer, betain och aromämnen.

Genom att ha beskrivit dessa divisioner har jag förklarat vilka produkter som företaget säljer. Jag har även ovan berättat att företaget tillhör den internationella socker marknaden. Det gjorde jag när jag skrev att de hade över 8000 medarbetare i över 38 länder.

Danisco Sugar är alltså ett internationellt företag och enligt min mening har de handlat otroligt smart under åren. Det började, som jag även skrev tidigare, när de 1989 hade monopol på tillverkningen av socker i Danmark. Det fortsatte och de köpte upp, eller åtminstone köpa in sig i, närliggande länders ”socker marknad”. De expanderade och arbetar nu otroligt brett på den internationella ”socker marknaden”. Deras sju, väl genomtänkta, divisioner gör att deras anställda på varje division vet vad de skall arbeta med och mot vad de skall arbeta. Deras mål är att bli störst på den internationella ”socker marknaden” och jag anser att de har den potentiella möjligheten att göra det. Deras medvetna arbete mot toppen har redan visat sig i olika sammanhang, bland annat genom deras enorma oms...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Danisco Sugar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Danisco Sugar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3046 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×