Att möta aggressivt beteende hos människor drabbade av demenssjukdom -en studie i social omsorgspraxis.

1468 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syftet med uppsatsen är att försöka få förståelse och beskriva hur omsorgspersonal i två boendeformer för människor med demenssjukdom upplever, tolkar och möter aggressivt beteende vid omsorg om människor med demenssjukdom. Uppsatsen är uppdelad i olika sektioner och efter inledningen följer bakgrunden. Bakgrunden handlar om aggressivt beteende och att som personal möta detta beteende i särskilt boende, demenssjukdomar och dess följder, olika benämningar på specifika beteenden samt om särskilt boende som omsorgsform. Personliga intervjuer har skett med personal från två olika boendemiljöer. Det empiriska materialet har jag redovisat utifrån tre huvudkategorier som framkom vid analysen: personalens uppfattning om aggressivitetens former och dess mening, personalens uppfattning om god omsorg och personalens upplevelser av etiska dilemman. Personalens uppfattning om god omsorg är uppdelat i underkategorierna: bekräftelse, hemmastaddhet, kommunikation och den enskildes livshistoria. Uppsatsen avslutas med en reflekterande diskussion. I min studie har jag kommit fram till vissa slutsatser. Det aggressiva beteendet är alltid meningsfullt för den enskilde, ansåg sju av åtta informanter. En informant ansåg att aggressivt beteende uteslutande kan förklaras som en följd av demenssjukdomen. Med tanke på att de människor som är drabbade av olika demenssjukdomar har svårigheter att kommunicera är det viktigt att det aggressiva beteendet tas emot, tolkas och förstås av personalen. Nästa steg är att möta aggressionen på ett sätt som dess utlösande orsak kräver. Informanterna menar, att god omsorg innebär att man så långt som möjligt hjälper till med det den demensdrabbade inte klarar av. Det handlar också om rätt förhållningssätt och goda handlingar. Resultatet har också visat, att mycket av omsorgens kvalitet dock beror på om personalen har mod att vara sig själva, att vara medmänniska, när hon hamnar i situationer där hon kan tas emot av den demensdrabbade eller avvisas. Alla informanter menar att bekräftelse är betydelsefullt. Däremot har de olika tolkningar och förklaringar om bekräftelsens innebörd. Det handlar om det äkta mötet, i en djup gemenskap, där ingen ska behöva kämpa för att bli bekräftad. Det handlar också om att ställa sig till förfogande och möta människan med aggressivt beteende utifrån hennes eller hans värld, att för ett ögonblick dela den demensdrabbades värld, upplevelser och känslor. För att de demensdrabbade ska känna hemmastaddhet gäller det för personalen att skapa en hemlik, kärleksfull atmosfär där man gör saker tillsammans. Resultat har visat att det krävs mycket av etisk känslighet för att kunna ge optimal omsorg. Har de demensdrabbade personlig frihet? En utmaning för framtiden består i att ge personalen förutsättningar för att kunna skapa optimala förutsättningar för kvalitet inom omsorgen om människor som drabbats av demenssjukdom. Yttersta målet är att skapa förutsättningar för...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att möta aggressivt beteende hos människor drabbade av demenssjukdom -en studie i social omsorgspraxis.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Att möta aggressivt beteende hos människor drabbade av demenssjukdom -en studie i social omsorgspraxis.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=30531 [2024-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×