The Amish

8 röster
26254 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att söka information om Amish-folket och deras ”religion”. Anledningen till att jag valde just Amish är för att man ofta kan se dem på TV och man kan ofta höra om dem men man vet egentligen inte så mycket om dem förutom att de klär sig konstigt och inte har någon telefon. Just därför så valde jag dem för egentligen har de ingen sådan gudsdyrkan mer än vad de kristna har, de bar bara ett annorlunda levnadssätt.


Jacob Amman (1656-1730) var Schweizisk biskop hos Mennoniterna som tillhörde Anabaptisterna. 1693 blev Amman trött på dem för han hade fått en annan åsikt om det hela och bildade en egen grupp kallad Amish och grundade sig helt på deras tolkning av Bibeln. Mellan 1720 och 1770 så utvandrade de flesta Amish från Schweiz och Sydtyskland till det ”nya” landet Amerika. Väl framme grundade de staden Hamburg i Philadelphia men övergav den efter en tid av upprepade attacker och flyttade till Lancaster Country i Pennsylvania. I dag bor ¾ (18 000) av Amish i USA i Pennsylvania, sedan kommer Ohio och Indiana. Idag finns det ca 30 000 i Nordamerika och 900 i Kanada. Totalt 135 000 vuxna kyrkmedlemmar i världen, dock inte i Europa då de utrotades och fördrevs eftersom de var kättare. I USA har Amish svårt att etablera sig eftersom det inte finns tillräckligt med mark att köpa. Andra stater har erbjudit dem mark men Amish vill inte flytta då de inte vill lämna deras hemtrakter.

Amish-folket bor oftast utspridda på landet och i små byar på landet men uppblandade med ”vanligt” folk. Eftersom de vill leva i harmoni med naturen och efter Guds lagar så har de inga moderniteter så som traktorer, bilar, speglar och kyrkor. De anser att städerna är en källa för våld, lättja och djävulskap. Amish är helt emot våld och de har inte ens tävlingar som innefattar våld (exempelvis boxning), de anser att det bästa sättet att lösa en konflikt är att vara tyst och gå undan. Enda undantaget är då de ska aga barnen för att uppfostra dem. Barnen får heller inte gå i högstadie eller liknande för att abstrakt tänkande, nya idéer och hat mot kantverk ska uppstå.

Amish försörjer sig på jordbruk och snickeri. De har även mobila snickarteam som är väldigt eftertraktade, även av de ”vanliga” amerikanarna eftersom deras arbete står för kvalitet. Även kvinnorna kan försörja sig genom handarbeten, det mest kända är deras lapptäcken. De säljer hemlagat, quilts, specerier och konditorivaror. Amish-kvinnorna anses väldigt ekonomiska och vet hur man tar hand om sitt hushåll, så till dem kan man gå för att få råd och hjälp.

Amish lever och klär sig helt efter Bibeln. Redan som barn får de lära sig att lyda, vara snälla, hjälpsamma och vänta på sin tur. Deras klädsel är väldigt speciell, de får bara använda hyskor och hakar för att håla ihop kläderna och knappar till skorna. Redan vid två års ålder börjar pojkarna ha på sig hatt, vid fyra års ålder ska de klä sig som män med väst, vida byxor, hängslen (skärp är förbjudet), rock och bredbrättad hatt, stråhatt på sommaren och filthatt på vintern. Frisyren är enkel, håret klipps av vid öronen och i pannan ska det vara lugg, kammad bena får heller inte förekomma bland männen. Fram till bröllopet eller ogifta mäns 40 årsdag ska de raka sig dagligen, efter det ska de ha helskägg för att respekteras. Flickorna börjar även de att vid fyra års ålder klä sig som vuxna. De får liknande hattar och liknande klänningar, den stora skillnaden är att flickornas och kvinnornas klänning slutar en liten bit under knäet och gamla kvinnors klänning går ned till skon. Alla kvinnor och flickor (med undantag för de flickor som leker) ska ha förkläde och cape på sig som fästes på ryggen med nålar. Även kvinnorna har hårda regler när det gäller frisyren. Småflickor ska ha flätor som fästes i pannan, vid 8-10 års ålder ska de ha håret i en knut i nacken och när de är vuxna ska de ha mittbena med knut i nacken. Kvinnorna får inte heller klippa håret, ordna frisyrer, raka sig, sminka sig eller liknande utan det är strängt förbjudet. Färgen på kläderna är oftast grå till vardags och svarta vid kyrkliga tillfällen. Alla regler följs noggrant även idag hos Old Order Amish medan Beachy Amish är mer liberala.

Amish har inga riktiga kyrkor utan de lever i kyrkdistrikt med 250 medlemmar i varje där en biskop, diakon eller präst styr. Personen väljs på livstid och gudstjänsterna hålls hemma hos folk. Amish tror på vuxendop och de får själv välja när de ska döpas och upptas i samlingen. I tonåren uppmuntras baren att resa och se hur andra har det, sedan kan de välja och de vill bli vanliga medborgare eller Amish. Har man väl gått med så kan man inte ångra sig. Skulle man göra det blir man förvisad och oaccepterad eftersom man anses som en bedragare. Man får heller inte gifta sig utanför sällskapet och därmed blid det mycket inavel eftersom sex inom äktenskapet uppmuntras och preventivmedel är strängt förbjuden. Det genomsnittliga antalet barn hos en Amish-familj är sju.

Amish pratar en tysk dialekt med varandra som kallas för Pennsylvanian Deutch, med icke-Amish pratar de engelska.


När jag har forskat om denna ”sekt” eller vad man nu ska kalla det eftersom de inte vill några andra illa och de har inga problem att umgås med en icke-Amish och de har ingen större ledare utan de lever och klarar sig själva med hjälp av Guds ord i Bibeln vet jag inte riktigt vart jag ska placera dem. Jag anser att vissa av deras åsikter är rätt, våld löser inga problem och vi har aldrig haft så ouppfostrade barn och ungdomar som på 1900- och 2000 talet. Problemet där är att den enda gången de blandar in våld är vid barnuppfostran och det anser jag är fel. De lever i harmoni med naturen och vad Gud har skapat åt dem, många av sakerna vi har tillgång till idag är väldig onödiga så som atombomben och micromat. Men vi anser att vi behöver de här sakerna annars hade vi aldrig tagit fram dem. Alla saker i dag är inte dåliga, vi har kommit långt inom cancerforskning om man jämför hur länge människan har funnits så har det gått fort. Amish vill ”lugna” ner det hela lite, allting tar sin tid och allting har sin plats men det tar tid. Människan har aldrig haft så gott om tid som nu på grund av alla moderna hjälpmedel men ändå så är vi så stressade eftersom vi har höjt kraven på oss. Tar det en halvtimme att komma in till stan så tycker vi att det är förjävligt, en Amish undviker helst staden och vill inte stressa på sin häst för mycket eftersom den antagligen ska dra plogen sen och hur mycket får du plogat med en halvdöd häst? Inget plogat, ingen säd och därmed ingen mat. Jag anser att deras teorier har stora brister och förstår inte riktigt hur de tänker, inte heller deras dubbelmoral. ”Man skall icke använda våld” förespråkar de, varför agar de då barnen? Det borde finnas något sätt att uppfostra barnen utan att slå dem. Barnen har även en fri vilja, att bli vanliga medborgare eller att bli Amish, problemet där är ju då att redan från början så uppfostras de som en Amish och lär sig tänka därefter. D...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Amish

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-16

    jätte bra sidalagom med info

  • Inactive member 2013-05-09

    jättebra! kommer nog att hjälpa mig mycket i mitt egna arbete om amish. ville bara säga att jag hittade ett annat arbete som var VÄLDIGT likt ditt... http://skolarbete.nu/skolarbeten/amish/

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   The Amish
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3066 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×