Kan samisk traditionell kunskap överföras till en ny tid i den samiska förskolan, och i så fall hur?

1847 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det vi med detta arbete vill belysa är hur den samiska traditionella kunskapen om naturen som funnits och finns bland samerna som folk kan lyftas in den i en institution som den samiska förskolan. Uppsatsen är vårt utvecklingsarbete kring traditionell kunskap i naturen som en del i forskningsprojektet "Gal dat oahppa go stuorrola". Teorierna som vi lutat oss mot är från Mikkel Nils Saras (2004) lära om naturen från ett samiskt perspektiv, Asta Baltos (1997) teori om samisk barnsuppfostran samt Linda Smiths (1999) och Rauna Kuokkanens (2000) skrivningar om kolonisering och dekolonisering. Sara har systematiserat och kategoriserat natur utifrån ett samiskt perspektiv. Balto, Smith och Kuokkanen har även skrivit om samisk och urfolks traditionella kunskap i naturen. Detta bildar stommen i vårt arbete för att vidare utifrån ett forskarperspektiv beskriva hur vi på en institution som den samiska förskolan år 2007 kan ta tillbaka och använda oss av den traditionella kunskapen ? en dekoloniseringsprocess liknande det Smith, (1999) och Kuokkanen, (2000) skriver om. Vi kan konstatera att samisk traditionell kunskap från naturen kan användas i en institution som den samiska förskolan, och på flera sätt. Kanske inte på samma sätt som man gjorde för en generation sedan och inte heller med samma syfte. Tiden har förändrats och med den även människans levnadssätt och kultur. Att använda samisk traditionell kunskap, på ett nytt sätt och med nytt syfte beskriver detta arbete. Innan skrivandet ställde vi oss frågan om vi samer är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kan samisk traditionell kunskap överföras till en ny tid i den samiska förskolan, och i så fall hur?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Kan samisk traditionell kunskap överföras till en ny tid i den samiska förskolan, och i så fall hur?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=30744 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×