Thunderball vs. Do you wanna dance

3962 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Thunderball är en låt med Tom Jones. Om det är han som har skrivit låten vet jag faktiskt inte men det är inte det visentliga. Det viktiga är textinnehållet eftersom jag ska göra en textanalys. Först tänkte jag faktiskt göra en affektanalys med färger, men det enda jag såg var svart och lite blixtar fast det är ju alltid något det med. Men nu blir det en textanalys istället.
När jag lyssnar på texten i den här sången förställer jag mig en man som är runt 35. Han kavajjobb, höglön och så är han en player. Att är en man kanske inte är så konstigt eftersom Tom sjunger He. Denne man tar vad han vill ha, ser han något som han vill ha ser han till att får det. Han bryr sig inte heller om konsekvenserna för det han tar för sig. Han bryr sig bara om sig själv och sina egna behov han har inte mycket till övers för sina medmänniskor. Det han gör gör han stor för att folk ska lägga märke till honom, T.ex. springer han när alla andra går. Till slut tycks ingen bry sig om honom längre men han fortsätter att kämpa för att det är det enda som betyder något för honom. Sen är det ju det här med ”He strikes like Thunderball” som jag kallar refrängen som jag inte förstår riktigt. Thunderball som betyder åskboll och vad åskboll betyder vet jag inte riktigt, men det har väl med åska att föra i alla fall. Men den raden, jag tror nog att han slår som en åskboll mot det han vill ha.

He always runs while others walk,
He acts while other men just talk,
He looks at this world and wants it all,
So he strikes like Thunderball.

He knows the meaning of success,
His needs are more so he gives less,
They call him the winner who takes all,
And he strikes like Thunderball.

Any woman he wants he´ll get
He will break any heart without regret.

His days of asking are all gone,
His fight goes on and on and on,
But he thinks that the fight is worth it all,
So he strikes like Thunderball
Do you Wanna Dance

Även här vet jag inte om det är sångaren Del Shannon som är textförfattare. Men låt oss inte grubbla över det när det är innehållet som är det viktiga. Fast hade jag gjort en affektanalys på denna låt hade den varit betydligt färggladare än vad Thunderball hade blivit. Kanske inte så konstig med tanke på att den är betydligt svängigare. Men nu ska jag alltså göra en textanalys.
Del Shannon sjunger till sin käresta (baby) och frågar sig om hon vill dansa. Krama honom och hålla handen i månskenet. Riktigt vackert men är det verkligen det han vill? Ja det kan man ju faktiskt fråga sig, ta T.ex. ”Deidres Samba” där sjunger ju Vreswjik ”Har du tid och pengar så köper du min samba”. Tror inte det är samba som Deidre vill sälja utan något helt annat. Det känns som om det är ungefär samma sak i ”Do you wanna dance” och att Del Shannon Och Deidre är ute efter samma sak bara det att Deidre tar betalt för sig.

Do you wanna dance and hold my hand
Tell me baby I´m your loving man
Oh baby, do you wanna dance

Do you wanna dance under the moonlight
Kiss me baby all through the night
Oh baby, do you wanna dance

Do you do you do you do you wanna dance (x3)

Solo

Do you wanna dance and hold me tight
Squeeze me kiss me all trough the night
Baby do you wanna dance

Do you wanna dance under the moonlight
Kiss me baby all through the night
Oh, baby do you wanna dance

Do you do you do you do you wanna dance (x3)

Do you do you do you do you wanna dance (x3)
Fade…



Thunderball vs. Do you wanna dance.

På ett sätt är det här båda låtarna väldigt lika, både Tom Jones och del Shannon är ute efter något som delvis är samma sak. Eftersom Tom Jones är ute efter allt, dvs. kvinnor och världen så borde ju Del Shannon vara ute efter något av det. Han sjunger ju att han vill ha en dans eller är det helt enkelt sex han är ute efter? Det får jag nog fundera på tills jag dör. Det är nog de enda likheterna jag kan se i texten. Nej nu ljög jag faktiskt en sak till finns det faktiskt. Båda handlar om män, Tom sjunger ju om He och Del sjunger att ”I’m your loving men”.
Man kan ju ställa sig frågan vilka det är det sjunger till. Och det tänker jag faktiskt göra nu. Del Shannon sjunger ju till sin älskade eller någon han vill få omkull det är ju ganska tydligt men vem det är som Tom Jones vill nå är lite klurigare. Knappast är det väl den han älskar eftersom han bara tycks älska sig själv, men han kanske vill varna någon för denne man som skjuter åskbollar? Vad vet jag? Inte mycket visserligen men jag tror faktiskt att det är så.
Sen finns det väl inte så mycket mer att säga om texterna och deras lik/olikheter men man kan ju säga mycket mer om låtarna i sig. Do you wanna dance är ju mycket betydligare dansvänlig är den något pampiga Thunderball. Och medan Tom Jones har full orkester i ryggen har Del Shannon förmodligen bara några bandmedlemmar.
På uppbyggnaden av låten kan man ju se att Tom Jones har en vers me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Thunderball vs. Do you wanna dance

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Thunderball vs. Do you wanna dance
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3084 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×