Sjundedags Adventistsamfundet

1 röster
16092 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sjundedags Adventistsamfundet


Anledningen att jag valt att skriva om adventisterna var att när jag hittade fakta och började läsa om deras trossamfund och blev intresserad av att ta reda på mer om deras tro . När jag först började läsa om samfundet hade jag ingen aning om vad de stod för eller vilken inriktning deras tro har . Det väckte min nyfikenhet att ta reda på mer om Sjundedags adventistsamfundet .

Adventistsamfundet i Sverige är ett litet kristet trossamfund med ca 2 800 döpta medlemmar i 44 församlingar , som brukar kallas Advents Kyrkan .
Adventisterna i Sverige är en del av ett världsvitt samfund, the Seventh-day Adventist Church, med över 13 miljoner medlemmar i fler än 200 länder runt om i världen.

Adventister är evangeliskt kristna som väntar på att Jesus snart ska komma tillbaka (Advent = väntan ). Men medan dom väntar är dom inte overksamma utan lever sina liv som Jesus sa att vi ska leva och tjänar sina medmänniskor. Dom anser att sabbaten – vilodagen är viktig att värna om.

Historia
För 150 år sedan grundades Adventistsamfundet av William Miller som tillsammans med en handfull andra började att noggrant studerade Bibeln på jakt efter sanning, det ledde till ett världsvitt samfund med nästan 12 miljoner medlemmar .
En liten samling "adventister" började växa, främst i Amerikas nordöstra stater, där Millers rörelse hade startat.

Sjundedags samfundet har sina rötter i 1840-talets tvärkyrkliga milleritrörelse. Även om namnet "sjundedagsadventist" valdes redan 1860, organiserades inte samfundet förrän den 21 maj 1863, när rörelsen bestod av ungefär 125 församlingar och 3 500 medlemmar.


William Miller startade den "stora adventväckelsen" 1831

Mellan 1831 och 1844 ledde William Miller – baptistpredikant och f.d. armékapten – den "stora adventväckelsen" som så småningom spridde sig utöver hela den kristna världen. Grundat på sina studier av Daniels profetia i Daniel 8:14 räknade Miller ut att Jesus skulle komma tillbaka till jorden den 22 oktober 1844. När Jesus inte kom, upplevde Millers efterföljare det som kom att kallas den "stora besvikelsen."
De flesta av de tusentals människor som hade gått med i denna rörelse lämnade den i djup besvikelse. Men några få gick tillbaka till Bibeln för att finna en förklaring till varför de hade räknat så fel. De kom fram till slutsatsen att den 22 oktober hade varit rätt, men att Miller hade missuppfattat det som skulle hända det datumet. De drog slutsatsen att Bibelns profetior inte förutsade att Jesus skulle komma tillbaka till jorden 1844.
De såg fortfarande fram emot att Jesus skulle komma snart, liksom adventister fortfarande gör idag. Ur denna grupp som vägrade ge upp efter den "stora besvikelsen" uppstod flera ledare som började bygga på vad som skulle bli grunden för Sjundedags Adventistsamfundet.



Adventisterna i Sverige
Adventismen i dess organiserade form spridde sig till Sverige från Amerika genom svensk litteratur som sändes hem till släkten i Sverige.
År 1873 uppmanade en James Sawyer Adventistsamfundets ledare i Amerika att börja ge ut en tidning för de svenska immigranterna där. "Svensk Advent Härold" gavs ut varje månad, och hundratals exemplar sändes hem till släkten i Sverige. Som ett resultat började många att hålla Bibelns sabbat, lördagen.
I augusti 1880 grundades där den första Adventkyrkan i Sverige. Broder P. Saxin blev föreståndare för den 45 medlemmar starka församlingen. 1893 byggde församlingen i Grythyttan den första av adventisternas kyrkbyggnader i Sverige, men tillväxten var svag till en början, och det av många anledningar. Tiderna var svåra, och för att vara attraktiv på den tidens arbetsmarknad skulle man vara villig att arbeta på sabbaten. Av den anledningen emigrerade många av de som döptes i Sverige till Amerika.

Motståndet från statskyrkan var fortfarande starkt mot frireligiösa under 1800-talets senare hälft. Det ledde till att Rosquist förbjöds att predika i Grythyttan och sattes åtta dagar i häkte när han vägrade att betala de 50 kronor i böter som han ålagts.

Idag
Idag finns Adventistsamfundet verksamt i 204 av världens 228 länder.

Adventistsamfundet är ett av de snabbast växande kristna samfunden i världen idag. Samfundet döper en ny medlem var 38: e sekund varje dag och nådde nästan 12 miljoner medlemmar under 2000 med ett medeltal på över 2801 människor döpta varje dag.

Bland de främsta förklaringarna till adventrörelsens tillväxt under dessa år är litteraturverksamheten. Redan 1850 startade man en tidning som höll församlingarna informerade och byggde upp enheten (den ges fortfarande ut under namnet Adventist Review). Det första av samfundets tryckeri startades 1855 i Battle Creek, Michigan.

En annan faktor i samfundets framgång och en viktig del i vår förkunnelse är adventisternas omsorg om hela människan, även människans hälsa. 1866 öppnades dörrarna för Battle Creek Sanatarium, som blev vida berömt för sina kurbad och Kellogg´s Cornflakes. Den första av samfundets skolor startades också i Battle Creek 1872, vilket blev början på ett världsvitt utbildningsväsende som idag driver 5 530 skolor på alla nivåer.
Adventistsamfundet har idag ett av de största och mest omfattande kristna utbildningsväsendena i världen med 5846 grundskolor, högskolor och universitet.
Samfundet driver också ett omfattande nätverk av vård och omsorg i 166 sjukhus, 371 vårdcentraler, sjukhusfartyg och akutflyg, 30 barnhem och 117 ålderdomshem.
Adventister talar minst 725 språk och ytterligare ett tusental dialekter, vilket leder till att man har 56 tryckerier och förlag spridda över världen, varav de nyaste ligger i Ryssland och Bulgarien

I Sverige bedriver Adventistsamfundet verksamheter för utbildning och sund livsstil i form av Ekebyholmsskolan och AB Svenska Nutana, Sveriges största grossist för djupfryst vegetarisk mat. Radio Adventkyrkan kallas det närradioarbete som sker ute i en del församlingar. Kristna program sänds på svenska, spanska, arabiska, engelska och finska.

Vad är skillnaden mellan adventister och övriga kristna ?
Det beror lite på vilken annan kristenkyrka man jämför med , för i stort sett allt dom tror på har dom gemensamt med något av de andra kristna trossamfunden.
Adventisterna anser själva att det viktigaste inte är olikheterna utan der som förenar dom med andra kristna: tron på Jesus Kristus .
Det är främst tre saker som skiljer Adventistsamfundet från svensk kyrklighet och frikyrklighet .

1. Den mest märkbara skillnaden mellan adventister och andra kristna är att dom firar sabbat.
Sabbaten är bibelns främsta högtidsdag (som firas från fredagskväll till lördagskväll ) och dom anser att den är den helg -och gudstjänst dag som Jesus själv firade. Och anser att eftersom de själv är kristna så vill de leva som Jesus lärde även vad gäller sabbaten.
Dom firrar sabbaten till minne av att Gud skapade världen.
Sabbaten är grundläggande i adventisternas gudstjänst och en symbol för den vila som gud inbjuder till.

2. Adventisterna tror inte på att människans själ är odödlig och går upp till himlen när vi dör , något som är en vanlig föreställning bland kristna och i folktron.
I Bibeln återvänder livet eller livsanden till Gud när en människa dör , inte själen eller människans person. Adventisterna tror istället att odödlighet, eller evigt liv , är ett löfte den som tror på Jesu Kristus som kommer förverkligas först när han återvänder. Endast Gud är odödlig i sig själv.
Jesus kallade döden en ” sömn ” och adventisterna tror att Jesus väcker dom/oss ur döden i uppståndelsen när han kommer tillbaka.

3. Adventisterna tror inte heller på ett evigt brinnande helvete för dem som går förlorade. En anledning är människans omedvetna tillstånd i döden. Men en viktigare anledning är att Gud är kärlek och inte är ute efter att göra människan illa.

Dessa är de största skillnaderna mellan adventister även om där finns fler.

En annan viktig del av den adventistiska tron är att de värnar om människans hälsa både andligt , mentalt och fysiskt . Något som alltid adventisterna alltid värnat om.
Dom ser nämligen människan som en helhet där delarna påverkar varandra . Anledningen bakom det är främst eftersom Jesus själv brydde sig om människors hälsa , inte bara andligt utan också fysiskt och mentalt. Adventisterna anser att alla de underverk som Jesus utförde handlade om människors hälsa på alla plan . Som När Jesus ordnade mat till fem tusen människor. Blinda som fick synen tillbaka och onda andar som drevs ur besatta, osv.

Och som jag nämnt tidigare bedriver Adventistsamfundet verksamheter för sund livsstil i form av AB Svenska Nutana, Sveriges största grossist för djupfryst vegetarisk mat.

Väntar på Jesu återkomst
Adventister väntar på att Jesus snart ska komma tillbaka som profeterna sagt och som han själv har lovat.
Adventisterna tror på att när Jesus kommer tillbaka kommer världens ondska att tas på bar gärning och stoppas. Ingen kommer att missa Jesus återkomst eftersom den kommer att bli både synlig och hörbar för alla som lever på jorden. De som dött i tro på Jesus väcks upp till evigt liv och tas tillsammans med de levande upp för att möta Jesus i rymden. Under tusen år kommer jorden att ligga öde och tom med Satan som sin ende levande fånge. Under tiden kommer de som fått evigt liv att tillsammans med Jesus i himlen avsluta domen över de orättfärdiga. Sedan kommer jorden och alla som allierat sig mot Gud att förintas för tid och evighet. Gud har därefter lovat att skapa en ny jord och själv bo bland människorna.
Jesu återkomst förverkligar alla de löften och det hopp som vi får i Bibeln. Ingen vet inte när Jesus kommer tillbaka, men Adventisterna väntar och lever sina liv i tro och förberedelse för den dagen.

Tron på Gud
Adventister tror att Gud är Skaparen, kärlekens och livets källa. Gud uppenbarar sig för oss människor genom Sonen, Jesus Kristus, som är både sann Gud och sann människa. Och att Gud vill ha en relation med oss människor som bygger på tro och tillit. Jesus ger oss anledning att tro eftersom han visar oss hur kärleksfull och nåderik Gud är.
I Bibeln har Gud sedan skapelsen uppenbarat sig som en enhet av tre eviga personer: Fader, Son och helig Ande. Eftersom Gud inte är människa (varken man eller kvinna) har han uppenbarat sig som Fader, Son och Ande för att ge oss människor någon uppfattning om vem och hurdan han är.
Gud är värd vår tillbedjan därför att han har skapat oss och räddat oss.


Organisation
Adventistsamfundet hade redan innan grundandet 1863 byggt en starkt tradition av demokrati och biblisk grund för sin organisation. I alla samfundets nivåer tillämpas ett representativt styre, vilket betyder att all auktoritet i samfundet kommer från den enskilde medlemmen. Fyra nivåer i samfundets struktur leder från medlemmen till det världsvida Adventistsamfundets organisation:
1 .Församlingen, som består av medlemmarna.
2 .Distriktet, som består av församlingarna i en region eller ett land.
3. Unionen, som vanligtvis består av distrikt. Ibland består unionen av församlingar. Unionen utgör ofta ett land eller en större region.
4. Generalkonferensen, som består av alla unioner i världen. Generalkonferensen är i sin tur uppdelad i administrativa divisioner.
Adventister i Sverige och i några andra länder är dessa nivåer tre istället för fyra. Adventistsamfundet i Sverige har valt att organisera sina församlingar direkt i en union istället för i distrikt.
På alla dessa nivåer bedrivs verksamheter av olika slag för att bistå församlingarna och medlemmarna i deras tjänst för Gud. Denna världsvida och sammanhängande organisation har starkt bidragit till att samfundet har kunnat arbeta effektivt i områden som ännu inte hört om Jesus Kristus.

Adventistsamfundet i Sverige är uppbyggt som en union av församlingar.
Vart fjärde år samlas Adventistsamfundet i Sverige till en beslutande konferens som kallas Unionsmöte. Ett representativt antal delegater väljs av varje församling, som under Unionsmötet beslutar om samfundets styrelse, ämbetsmän och verksamhet för de följande fyra åren. Senast ett sådant Unionsmöte hölls, var i juni 2001.
Adventistsamfundets ledning består av en samfundsstyrelse som styr samfundets verksamhet och ekonomi, samfundets ämbetsmän: missionsföreståndare, sekreterare och ekonomichef. Vid sidan av ämbetsmännen finns det avdelningsledare: bl.a. evangelisationsansvarig och ungdomsledare.
Adventistsamfundet är arbetsgivare för församlingarnas pastorer.

Min egen uppfattning
När jag läst om Sjundedags adventistsamfundet har jag funnit det intressant och lärorikt .
Jag tycker inte att det skiljer sig så väldigt från Kristendomen utan i stora drag har liknande inslag.

Dom största skillnaderna är adventisterna firar gudstjänst och har vilodag på lördag och inte på söndagen . Att dom inte tror att människan är skapad med en odödlig själ och lever vidare efter döden och dom att dom inte tror på ett evigt brinnande helvete där en rättvis Gud för all framtid straffar människor för ett kort liv i synd .

Dessa skillnader är för mej som också är kristen rätt så stora mot min egen tro. Trots att grunden är lika.
Men om man tänker på det , vem har sagt att vi ska fira söndagen som vilodag eller Gudtjänst dag ? Det finns inga bud av Jesus eller apostlarna till stöd för det.
De första kristna såg inte söndagen som en vilodag istället för sabbaten.
Söndagen tog inte över sabbatens plats fören på 300-talet - och då med hjälp av en romersk lag i samband med att den kristna kyrkan blev statsreligion. Då förbjöds nämligen ” judiskt sabbats firande ”.
Jag personligen tror inte heller på helvetet , men jag tror på himlen och att vi har en odödlig själ . Jag tror att Gud är förlåtande , men det innebär inte att jag tror att alla är välkomna in i Guds rike . Men att dem får brinna ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sjundedags Adventistsamfundet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Sjundedags Adventistsamfundet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3098 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×