Hoppet

5618 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Personerna i boken bor i en liten stad som ligger vid Vättern, att det är Vadstena får man inte reda på men det står på Stefan Castas hemsida. Boken handlar mest om Robert, en femtonårig kille, som tränar orientering i en klubb som heter OK Wettern. Det går inte så bra för honom när han tränar och tävlar. Han har en förmåga att springa vilse, ner i kärr eller in i kohagar där det går ilskna tjurar. Bästa vännen heter Sorry och de två hittar på många äventyr tillsammans. Namnet Sorry har han fått för att han kom försent första dagen i den nya skolan och eftersom det var en engelsk-lektion så sade han förstås;
- I am Sorry. Efter det så har det blivit många ”sorry”, efter alla bus och spratt.

En kväll när Robert står vid Sultans gatukök får han syn på henne. Hon har på sig svarta byxor och en svart t-shirt med Carl Levis autograf på. Kläderna är en stor kontrast till resten av henne för hon är smal som en sticka har isblå ögon, ljust lite lockigt hår och blekt ansikte. Han får för sig att hon har anorexi eftersom hon är så smal och för att hon har sin träningsbag bredvid sig. Det är helt fel av honom och det förstår han när han senare lär känna henne. Hon tränar höjdhopp och är ett lovande kort i ungdoms-SM. Robert kan inte sluta tänka på henne efter den kvällen och tar reda på så mycket som möjligt om henne. Av en slump får han reda på var hon bor, när han och Sorry pallar jordgubbar i hennes familjs jordgubbsland. De får då även se henne bada näck på långt håll.

Till slut blir Robert och Rita, som tjejen heter, vänner och en rolig tid börjar, men allt är inte roligt som händer. Robert och Sorry bestämmer sig för att misshandla en kille som heter Mattias. Varför vet de inte men den främsta anledningen är att Mattias, som för övrigt också tävlar i orientering i OK Wettern, är en översittare och ofta vinner över Robert i orienteringstävlingarna. Det är inga riktiga orsaker (om det nu finns några anledningar för att misshandla någon?) men det räcker för Robert och Sorry. Misshandeln sker utanför Mattias hus och stoppas av Ritas pappa, prästen Gunnar, som kommer åkande i sin bil. Pojkarna kommer överens om en historia som de båda ska berätta om polisen frågar dem men Sorry sviker. Det blir slutet på deras vänskap.

Robert göra allt för att glömma Sorry och hans svek, och efter ett tag går det med hjälp av alla träningar och orienteringstävlingar. Rita kvalar in till Ungdoms-SM och den lilla skaran bestående av två höjdhoppare, en kulstötare, en sprinter, höjdhopperskan Malin, deras tränare och Robert som är supporter reser till Stockholm för att tävla. Det går bra för både Rita och hela klubben. Ritas slutliga placering är en andra plats som hon kan vara riktigt nöjd med, men redan nästa år tänker hon vinna!

Det jag gillar bäst i boken var när Robert och Rita går i Roberts familjs trädgård och provsmakar olika sorters päron. En annan rolig del är när Robert deltar i en orienteringstävling som får en annorlunda avslutning. Vid tävlingens slut sitter Robert på en stor sten i en kohage med massor av kor och en tjur nedanför stenen.

Den person i boken som jag skulle vilja vara är Robert. Han verkar ha ett bra och roligt liv, där det hela tiden händer saker, både bra och dåliga. Robert är snäll mot nästan alla och är en ärlig människa. Det tycker jag är väldigt viktigt i en vänskapsförhållande och för att kunna leva överhuvudtaget. Vi liknar inte varandra så mycket men både han och jag är ärliga och vill vinna. Jag och Robert påminner om varandra en aning men det är inte mycket, säkert mer om man går in på små obetydliga detaljer. Robert är en sådan person som alltid väljer fel väg och gör bort sig. Han säger ofta fel saker eller gör fel, men på något sätt så blir det alltid rätt för eller senare. Det är en till punkt som vi är lika på.

Sorry är den person jag gillar minst i boken, eftersom han sviker Robert. Han är ingen äkta vän och är inte ens trevlig, ärlig eller väluppfostrad. Pojken tror att hela världen kretsar runt honom, men det gör den inte och det verkar han inte förstå.

Det är ingen av personerna i boken som jag skulle kunna bli kär i för de är alldeles för olika mig. Den person jag skulle kunna gilla ska på något sätt ha någonting gemensamt med mig. Sedan spelar det ingen roll om det är musikstil, klädstil, sättet att tänka, funderingar eller känslomässiga uttryck. Ingen i boken verkar likna mig så pass mycket, så svaret på frågan måste bli nej, jag skulle inte kunna bli kär i något av personerna i boken.

Jag är faktiskt inte övertygad om att boken är verklighet men det skulle kunna vara så. Alla händelser är väldigt bra beskrivna och även väldigt övertygande. När jag läste boken fick jag en stark känsla av att detta har hänt i verkligheten. Författaren kanske har haft en vän som upplevt allt och sedan berättat det för honom? Eller så kanske författaren upplevt allt, det vill säga att boken är en självbiografi?

Jag tycker att hon ser lite ovårdad ut på något sätt. Hennes hår är rufsigt och kläderna hänger lite på trekvart.

Ungefär så här kunde en beskrivning låta, kort men ändå utförlig. Av den här beskrivningen får man en bild framför sig av en flicka som är rufsig, har lite slappa kläder och kanske är stressad.

Boken börjar med att Robert skriver att han ska berätta om en tjej han känner, men att han har svårt att komma igång. Han skriver om att han skulle kunna skapa en hel TV-serie om sin vän Sorry och hans familj. På ett sätt kastas man rakt in i berättelsen om Sorrys liv och efter ett tag övergår handlingen till Rita. Övergången sker på ett snyggt sätt så att man som läsare nästan inte lägger märke till det.

Huvudpersonen (Robert) berättar ur jagform och meningarna är korta men ändå bra. Berättaren tar konstiga och udda beskrivelser, jag kan inte ge något exempel men det var en känsla som jag fick när jag läste boken.

Ett annat slut skulle kunna vara att Rita vinner Ungdoms-SM, att Robert äntligen börjar vinna sina orienteringstävlingar och att han och Sorry blir vänner igen. Det skulle vara ett lyckligt slut, men kanske lite för lyckligt.

Det händer hela tiden oförutsedda saker i boken. Folk säger eller gör helt tvärtemot vad man har väntat sig. Tillexempel så trodde jag att Rita skulle vinna ungdoms-SM, men när hon kom på andra plats så blev jag väld...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hoppet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-17

    väldigt bra skrivet det har hjälpt mig lite också!

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Hoppet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3104 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×