Konsentrationsläger

9278 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Koncentrationsläger

Andra världskriget

Skriven av: Therese Rosengren Jonsson

Innehållsförteckning
* Motivering
* Faktadel
* Hur fungerade lägren
* Hur kom fångarna till lägren?
* Hur var det för judarna i koncentrationslägren?
* Intervju med min farmor.
* Slutsats

Inledning:

När vi skulle ha projektet konflikt kring konflikter hade jag väldigt svårt att komma igång med arbetet, jag hade ingen aning om vad jag skulle ta, men efter lite hjälp och goda råd så slog det mig direkt, varför kom jag inte på det på detsamma? Anledningen till att jag just tar konflikten kring koncentrationslägret var att min Farmor levde i Tyskland under Andra Världskriget och vad får man inte upp för tankar när man drar upp Andra Världskriget? Såklart, koncentrationslägren i Tyskland som var till för att utplåna en ”icke ras” som då var judar, homosexuella, handikappade och dvärgar. Hur kan en man med sina tankar bringa sitt hat till en enda stor arme? Hur kan man få för sig att det finns just en ras som är dålig? Och det värsta av allt är ju hur de blev behandlade. Tänk att du en dag ska gå till butiken för att handla mjölk och du går ifrån ditt hem med familj som älskar dig och så blir du tagen, misshandlad och slängd på ett tåg… Du vet inte vart du är på väg eller varför du blev tagen, jag tror vi alla är ganska eniga om vad man tänker och tror.





Faktadel:

Sedan i Antiken har judarna blivit rent hatade… De värsta var när den kristna kyrkan anklagade dem för att ha dödat Jesus för att det inte kunde acceptera honom som Messias, för enligt deras tro kommer han ju mycket senare och det är rätt så tydligt att deras situation då försämrades. Efter det har det bara fortsatt med förföljelser. Efter den Franska Revolutionen år 1789 vände sig oturen… ett tag och år 1800 så blev de medborgare. Men mot slutet av 1800- talet för då kom Antisemitismen och när man är antisemitist är man emot judar för att det är en ”icke ras”. De blev anklagade för att ha planer att erövra världen och Att de hade ett stort inflytande och det va det som gjorde att de fick dom anklagelserna. Dom tänkte också att om de inte dödade judarna trodde man att världen skulle gå under, tyskarna ansåg att judarna hade skapat kommunismen och var tvungen att utrotas.

Hitler tyckte att tyskarna var överklass människor alltså att de var renrasiga, Tyskarna var de klokaste och starkaste människorna. Hitler fick tillslut en ”plan” på hur man skulle förinta judarna och de ”underlägsna varelserna”. För efter första världskriget förlorade de massor av pengar för de fick massor av skulder efter kriget och det gjorde så många blev arbetslösa… Judarna i sin tur hade det ganska bra ekonomsikt om man säger så med sina små stånd och butiker och en dag skrek Hitler ut till folket vilket elände de hade och att det var judarnas fel, det är dom som tar alla pengar! Och folket gick med på det… snacka om att vara desperat.

Från början…
Koncentrationslägren kom på först av engelsmännen som tog fram de under boerkriget år 1899 som slutade 1902 och efter det har det förekommit ett tag i vissa länder. Men det mest kända är såklart tyska koncentrationslägren som om fram direkt efter Natinalsocilalisternas maktövertagande i Tyskland år 1933 och koncentrationslägren användes som jag hoppas nu alla vet till att förinta… Förinta människor som var ”mindre värda” eller som inte alls var värda något.

Hur fungerade lägren?
Drygt hälften av judarna som dog i förintelsen gasades ihjäl i gaskammare som de kallade ”dusch rum”, en stor del sköts, frös, svalt ihjäl eller dog när de jobbade. De blev misshandlade regelbundet när dom jobbade tungt fast dom fick så lite mat.



Hur kom fångarna till lägren?
Den 1 september år 1939 tvångsförflyttade nazisterna polska judar till getton i storstäder. Getton betyder att just de områdena de lämnas i får dom endast vara i, ett ned steg över gränsen får man säga god natt, men dom tyska soldaterna fick gå in hur de ville, de kunde göra precis vad dom ville med dom som var där inne. Sedan blev getton uppbyggda till höga murar och det blev rett så snart överbefolkas. Eftersom det blev överbefolkas så blev de tvångsförflyttade igen till andra platser som koncentrationsläger eller förintelseläger.

Hur var det för judarna på koncentrationslägren?
Sommaren 1944 färdades ca 3-4 godsvagnar varje dag, fullastat med människor. Tågen stannade på något utav alla koncentrationsläger som fanns och lastade av folken som var på. Gravida kvinnor, handikappade, barn oh gamlingar blev dödade direkt för man påstod att de inte var till större nytta, men det finns ett känt exempel på en flicka som heter Anne Frank som klarade av för att inte bli mördad, men avled trots allt i koncentrationsläger av svält. Vissa barn och missbildade blev försöks kaniner…


Intervju med min farmor:

När var du i Tyskland under Andra Världskriget?
Jag bodde mitt i staden från början till slutet. Jag kommer inte riktigt ihåg om jag var 7 eller 8 år
gammal när det startade men jag hade i alla fall börjat skolan.

Skolan? Gick du i skolan medan det bombades. Bombades inte det omkring dig?
Så klart det gjorde. Människor sprang brinnande förbi och så låg det massor av lik på vägen mot skolan.

Men var du aldrig rädd?
Det blev som en vana att se allt de där… Stanken efter liken va som en vilken doft som helst. Det va så man levde, en livsstil kan man säga.

Pratade ni något om kriget som var precis utanför skolan?
Det fick inte förekommas! Jag vet inte varför men det var ingen som heller riktigt ville inse det heller, det jag tyckte var hemskt var ju att man inget fick veta att det fanns koncentrationsläger där man gasade ihjäl människor, det fick jag reda på efter många, många år.



Fick du fly någon gång från att inte bli bombad?
Såklart man fick! Jag kommer ihåg att när jag kom hem från skolan så såg jag massor av flygplan som slängde ner ”silverbananer” och när det landade så sprängdes dom, det kom rakt emot mig så jag fick springa för livet och gömma mig hemma och hoppas att det inte landade vårt hem men det landade ett hem så när det sprängdes kände det som om man satt på en roddbåt i havet med jättevågor, det var tack vare tryckvågorna. Sen så kommer jag ihåg hur människor blev jagade och skjutna av vakter med fosforbomber tror jag och dom som intet blev träffade innan blev dödade när dom hoppade i vattnet för alla försökte ta skydd i vattnet men i stället dog allesammans så vattnet var fyllt med lik.

Du berättade en gång att du blev sjuk, vad var det för sjukdom?
Jag fick tyfus och blev mycket sjuk och mager men Rädda Barnen hjälpte mig till ett hem där man fick massor av mat med sköna sängar till att ligga sig och dra sig. Det var som om man hade kommit upp till himlen.

När flyttade du till Sverige?
1950 med min mormor, min mamma dog i Tyskland av bomberna när hon skulle gå och handla tror jag.

Vart var du då?
Jag var hos Rädda Barnen men jag drömde att hon kom in till mig en kväll… min mamma då, och jag kommer ihåg drömmen att hon sa att jag inte skulle vara ledsen om jag aldrig fick se henne för att hon skulle finnas hos mig, i mitt hjärta. När jag vaknade tyckte jag att det var en konstig och sorglig dröm och jag vaknade av att det var en vakt som puttade på mig… Då berättade han att min mamma var död.

Hur var det att flytta till Sverige?
Det tog väldigt lång tid att komma över det som hänt mig i Tyskland, allt jag sett, hört känt har liksom inte betytt något förrän jag kom till Sverige och gifte mig och skaffade barn… Det var då ångesten kom i mina drömmar, jag kunde vakna mitt i natten av att jag hörde flygplan och sånt var över mig… Det var i Sverige jag nog blev riktigt rädd på vad som igentligen hade hänt. Chocken och skräcken kom då om man ska prata kort.





Slutsats.

Jag har sett väldigt hemska bilder och läst otroligt hemska saker. Jag har dessutom sett filmen ”Life is
Beautiful.” Jag har även sett några andra filmer under förintelsedagen. Jag har verkligen en stor klump i magen när jag tänker på det. Det går inte beskriva ilskan, hopplösheten och sorgen jag får. Jag tänkte mig själv i den sitsen och det går knappts. Det gör bara så ont att se det hela på film som inte ens är på riktigt. Då kan man förstå hur det var för dom att känna denna rädsla ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konsentrationsläger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-14

    mycket bra text ! .

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Konsentrationsläger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3149 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×