Revisorns roll som brottsförebyggare – Hur förebygger och hur skulle revisorer kunna bli bättre på att förebygga ekobrott?

1688 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund och problem: Brottsbekämpande myndigheter, som exempelvis Ekobrottsmyndigheten (EBM), har svårt att förebygga ekobrott eftersom de befinner sig långt ifrån där brotten begås. EBM försöker förmedla sin kunskap till aktörer som befinner sig närmare företagen för att på så vis få till stånd ett brottsförebyggande arbete. Revisorer anses vara en viktig brottsförebyggande aktör. EBM samarbetar med revisorernas branschorganisationer FAR och SRS både vad gäller anmälan om misstänkt brottslighet och förebyggande av brott. Revisorers anmälningsplikt vid misstanke om brott har varit omdiskuterad varför det blir intressant att undersöka hur EBM, revisorers branschorganisationer och revisorer ser på revisorn som brottsförebyggare av ekobrott. Syfte: Uppsatsens syfte är att undersöka hur EBM ser på revisorn som brottsförebyggare av ekobrott samt att undersöka hur revisorer och branschorganisationen SRS ser på detta. Skiljer sig EBM:s uppfattningar om revisorer som brottsförebyggare åt från revisorernas egna uppfattningar? Avgränsningar: Undersökningen avgränsas till att undersöka hur revisorer kan förebygga ekobrott ur EBM:s och revisorers perspektiv. SRS och FAR spelar en viktig roll eftersom kontakten med EBM går via dessa branschorganisationer. Endast SRS är intervjuade då FAR inte har haft möjlighet att medverka. Metod: Kvalitativ metod är utgångspunkt för undersökningen. Intervjuer med en företrädare för EBM och en företrädare för SRS samt sex intervjuer med revisorer har genomförts. Det empiriska materialet har analyserats utifrån referensramens material. Resultat och slutsatser: Undersökningen visar att revisorer har en viktig roll i att förebygga att ekonomisk brottslighet begås. EBM:s respektive SRS och revisorernas åsikter om hur revisorer förebygger och bättre skulle kunna förebygga ekobrott stämmer ofta väl överens, men skillnader kan urskiljas. Författarna har reflekterat över att majoriteten av de intervjuade revisorerna inte anser att brottsförebyggande ingår i deras roll, trots att de ändå anser att revisorn har stor betydelse för att minska den ekonomiska brottsligheten i företagen. Denna inställning kan vara en konsekvens av att revisorer inte vill uppfattas som myndigheternas förlängda arm. Förslag till fortsatt forskning: Samarbetet mellan EBM, FAR och SRS har pågått i två år. Det skulle vara intressant att göra en liknande undersökning om några år för att se på om och i så fall hur revisorers inställni...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Revisorns roll som brottsförebyggare – Hur förebygger och hur skulle revisorer kunna bli bättre på att förebygga ekobrott?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Revisorns roll som brottsförebyggare – Hur förebygger och hur skulle revisorer kunna bli bättre på att förebygga ekobrott?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=31570 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×