De Genombrytande Astronomerna

3 röster
15368 visningar
uppladdat: 2004-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Den här uppsatsen handlar om astronomi i historien och om astronomerna Ptolemaios, Galileis, Kopernikus, Keplers och Brahes arbeten och om de konsekvenser dessa fick för världsbilden idag.
Uppfattningar om himlen
Människor har i alla tider varit intresserade av himlen och hur den är uppbyggd. De gamla egyptierna trodde att himlavalvet var en himmelsgudinna vid namn Nut som böjde sig över jorden. Hennes kropp var av stjärnor och det var det egyptierna hade som förklaring till vintergatan. Kineserna trodde att när det blev solförmörkelse var det en drake som var på väg att äta upp solen och de slog på gonggongar och sköt upp pilar för att försöka skrämma bort den.
Ptolemaios
Det fanns många olika teorier om vad himlen bestod av och hur den var uppbyggd. Den teori som slog igenom till slut var den grekiska astronomen Klaudius Ptolemaios teori.
Han sade att jorden var universums centra och att solen, månen och planeterna kretsade kring jorden. Han beskrev jorden som ett stillastående objekt medan det som var runt om jorden rörde sig. Han sa också att kring allt var ett skikt av stjärnor och över alltsammans vakar Gud.
Ptolemaios levde på 100-talet e.Kr. och gav ut en bok som han kallade för Almagest. På den här tiden hade man bara upptäckt planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus och därför hade människorna en ganska liten bild av universum. Ptolemaios teorier trodde de flesta på fram till 1500-talet.
Kopernikus
Nikolaus Kopernikus var en polsk prästman och föddes 1473. Han studerade i Krakow, Bologna, Padova och Ferrara fram till 1503. Resten av hans liv tillbringade han som medlem av domkapitalet vid katedralen i Frauenburg.
Det var först och främst den felande julianska kalendern som gjorde att Kopernikus blev intresserad av astronomi. Det julianska året var lite för långt. När han ville hitta en förklaring på detta sökte han fakta i pytagoréerna Philolaus och Ekfantus, astronomerna Heraklides från Pontus och Aristarkus från Samos arbeten och undersökningar. Kopernikus upptäckte att hans teorier hade visats också av dessa män lite innan 388f.Kr. men bara inte fått likadan genomslagskraft som Ptolemaios åsikter. Vilket var väldigt synd tycker jag med tanke på att de hade rätt. Om vi skulle ha lyssnat på dessa män istället för Ptolemaios när vi sökte svar om universum skulle vi alltså ha fått flera tusen år som kunde ha gått åt till annan viktig vetenskap. Det är en ganska läskig tanke tycker jag.
Kopernikus var starkt påverkad av renässanshumanismen och ockultismen på ett negativt sätt och därför vägrade att sätta sig till ro med de antika grekerna och egyptiernas teorier och det kan ha varit anledningen till att han inte bara gick tillbaka till Aristoteles och Ptolemaios teorier utan mycket längre tillbaka. Kopernikus ville helt enkelt inte acceptera att teorierna om universum och världen som redan fanns var sanna. Ni kommer att få läsa senare att Kopernikus tvekar om att offentliggöra sina teorier och detta berodde mycket på hans åsikter om ockultismen. Han kom upp med en teori om att solen var universums centrum och inte jorden. Han sa att jorden var en av planeterna och att månen kretsade runt jorden samtidigt som jorden kretsade runt solen. Han sa att alla de andra planeterna kretsade kring solen i cirklar och att stjärnorna visar universums kant i form av zodiakens tolv stjärnbilder. Kopernikus utgick framförallt ifrån att hans bild av universum var sann därför att den stämde matematiskt, Ptolemaios teori var långt ifrån riktig på det sättet. Kopernikus var därför den första som presenterade vår nuvarande världsbild.
”Ockult tro
CORPUS HERMETICUM är en skrift som kom från det hellenistiska Egypten men påstods härstamma från en urgammal egyptisk gud. De hermetiska skrifterna är en samling magiska och mystiska skrifter, som togs på fullt allvar under renässansen. Denna tradition behandlar myten om en helig urvisdom som Gud givit Adam i begynnelsen och som ärvts av de olika folkprofeterna: Hermes Trismegistos, Zarathustra, Moses etc.
Grunden för den ockulta tron skapades av Prisca Sapientia: en gammal och
nästan glömd lära som Gud skulle ha uppenbarat någon gång i begynnelsen
för Moses och som sedan blivit förd vidare. Ju äldre skrifterna var desto bättre.
Därför tyckte man under renässansen om skrifter som hade hög ålder t ex
Platon, Pythagoras samt magiska och mystiska skrifter.
KABBALAN blev introducerad i Europa av Pico della Mirandola mot slutet
av 1400-talet. Den fick stor betydelse för den magiska och ockulta världsbilden.
Mot slutet av 1500-talet var det mycket svårt att skilja mellan naturmagi och
naturvetenskap. Den nya naturvetenskapen omkring 1600 hade inte bara sina
rötter i den magiska traditionen utan även från annat håll. ”
Tagen ifrån http://hem.passagen.se/hlesjo43/copern.htm
Omstridd teori
Det första verket som Kopernikus skrev ner sina teorier i var Den lilla kommentaren 1514. Men den gav han aldrig ut till offentligheten. Kopernikus var medveten om att hans teorier inte skulle tas emot med öppen famn av folket och ledningen i 1500-talets Europa så han väntade med att ge ut sin bok om sina hypoteser till 1543. Kopernikus fick rätt. Kopernikus idé var revolutionerande för den förnekade inte bara det den katolska kyrkan hade sagt i tusen år utan den sade emot självaste bibeln. Psalm 93 säger ”Du har skapat jorden orörlig och fast”. Det är inte så konstigt att flera hundra år efter Kopernikus teori hade kommit ut var den fortfarande fördömd av kyrkan.
Men det var inte bara den katolska kyrkan som hade invändningar mot Kopernikus. Även den ledande protestanten Martin Luther uttalade sig såhär i protest mot Kopernikus: ”Folk lyssnar till en uppkomling till astrolog som försökt påvisa at jorden snurrar runt, inte himlen eller firmamentet, solen och månen.. Denne dåre vill vända upp och ner på hela den astronomiska vetenskapen, men den heliga skrift berättar att Joshua befallde solen att stå stilla, inte jorden.”
Calvin protesterade också mot Kopernikus med orden: ”Vem dristar sig att sätta Kopernikus auktoritet över den heliga Andes?”. Men alla dessa kloka människor kunde egentligen inte säga någonting, visserligen sade han emot bibeln med sin teori, men samtidigt var Kopernikus också kristen och han dedikerade sin bok till påven.

Tycho Brahe och Johannes Kepler

Kopernikus dog 1543 strax efter han hade gett ut sin bok. Men fortfarande var bilden av universum relativt oklar eftersom Kopernikus inte hade observerat universum så noga.
Det gjorde däremot den danske astronomen Tycho Brahe. Tycho Brahe föddes i den skånska byn Knutstorp (Skåne tillhörde då Danmark) 1546. Tycho Brahe växte upp hos sin farbror och faster i Tosterups slott, 12 km nordost om Ystad. År 1560, när Tycho studerade vid universitetet i Köpenhamn, var det en solförmörkelse, och det var den som fick upp Tychos intresse för astrologi. På universitetet studerade han filosofi och retorik. Men eftersom han hade intresserat sig så starkt för astronomi läste han böcker i ämnet. Efter han hade gått ut universitetet i Köpenhamn studerade han lag, humaniora och vetenskap vid universiteten i Leipzig, Wittenberg, Rostock och Basel. Eftersom han fortfarande inte läste astronomikurserna när han var i Leipzig läste han ämnet i hemlighet. En lärare kom på honom, men när Brahe visade att han hade gjort framsteg inom sitt arbete i ämnet blev han ursäktad. När Brahe upptäckte att Kopernikus och alla de andra forna astronomernas observationer av universum inte alls var så noggranna började han utveckla olika instrument och liknande för att göra framsteg. Tycho Brahe mätte upp stjärnornas och planeternas positioner med hjälp av en kvadrant som kom att bli ett mycket användbart instrument för många astronomer. Brahe dog den 24 oktober 1601 efter att ha gjort ett försökt till att göra en medicin mot urinvägsinfektion, som innehöll kvicksilver. Tycho Brahes observationer var inte lika kontroversiella som Kopernikus och blev därför bättre accepterade i omvärlden. Han gav grunden till alla vetenskapliga metoder och instrument som finns idag, och det beror på att han var så noggrann som han var. Tycho Brahe jobbade otroligt mycket med varje hypotes och metod för att den skulle bli korrekt. Han observerade sina objekt, skrev ner sina tankar och teorier, och sedan rättade igen. Det är framförallt hans sätt att arbeta som gått genom generationer och används idag. Han var det första riktiga vetenskapsmannen helt enkelt. Brahe gjorde de mest korrekta observationer av universum innan teleskopet var uppfunnet. Han lämnade över alla sina observationer till den tyske astronomen Johannes Kepler. Kepler levde mellan 1571 och 1630. Kepler visade utifrån Brahes observationer och sina egna att planeternas banor inte gick i cirklar utan i ovaler och att planeterna rörde sig olika snabbt beroende på hur långt de var ifrån solen. De mest avlägsna planeterna rörde sig långsammare än de som var nära solen. Även detta påstående fick världen att omskakas eftersom han motsade det som de antika grekerna hade sagt på medeltiden och det som människorna trodde på inom religionen då.

Galileo Galilei

Om man kallar Kopernikus teorier banbrytande så var Galileo Galileis idéer dubbelt upp. Galilei föddes i Italien 1564 och hade enligt hans far och alla andra i hans hemtrakter en framtid inom ullhandeln. Men eftersom Galileo visade sig vara en toppstudent och hade en så stark talang för studier blev han skickad till universitetet i Pisa istället. Galileo var sjutton år när han kom till Pisa och blev snabbt känd som ”grälmakaren” eftersom han hela tiden ifrågasatte lärarnas kunskap och utlärningsmetoder. Under sitt första år på universitetet utforskade han lagen om den enkla pendeln. Alltså hur man än svingar en pendel med en viss längd mäter den alltid ut en viss tid. Trots att Galilei gjorde många andra stora upptäckter under sin karriär blev han mest känd som den som använde teleskopet och gjorde framsteg inom astronomin med hjälp av det. Det är fortfarande osäkert om det var Galilei som uppfann teleskopet.

Eftersom ingen riktigt än hade accepterat Kopernikus teorier blev Galilei knappast accepterad när han också kom och sa att det var jorden som snurrade runt solen och inte tvärtom. Han sade också att jorden snurrade runt sin egen axel och detta gjorde katolikerna och påven ännu argare. Dessutom kunde han bevisa det. Galilei tittade ut i rymden och såg helt klart att hans och Kopernikus (bland annat) teorier stämde kunde ingen ändra hans åsikt. Galileo Galilei blev ställd inför rätta p.g.a. att han hade sagt det som var sant. Han blev tvingad av inkvisitionen (en domstol som upprättats för att avslöja och hålla nere bristande rättrogenhet) att neka till att jorden rörde sig på det sättet den gjorde och att den rörde sig runt solen. Han tog alltså tillbaka det han hade sagt och lovade att aldrig säga det samma igen, men enligt en gammal sägen sägs det att Galilei sade precis innan han gick bort från bordet i rättssalen ”Och likväl rör den sig”. Sista gången Galilei stog inför inkvisitionen var 1633.

Som sagt är det osäkert om det verkligen var Galilei som uppfann teleskopet men det var han som utvecklade hela idén och därför blev han en banbrytare i astronomins historia. Hans upptäckt om pendelprincipen ifrågasatte också exaktheten på alla världens klockor och han uppfann också termometern. Han gjorde också den förbluffande upptäckten att alla kroppar faller i samma hastighet, hur tunga de än är. En kropp på 15 kilo och en på 75 faller alltså i exakt samma hastighet. Det gjorde att Galileis teorier också blev en milstolpe i fysiken. Hans upptäckter inom fysiken hade Isaac Newton nytta av när han skapade tyngdlagarna. Men denna uppsats ska ju handla om astronomi. Galilei gjorde flera upptäckter ute i rymden med hjälp av sitt nyuppfunna teleskop. Han upptäckte att Jupiter har fyra månar som kretsar runt om kring planeten. Och att Venus har faser precis som månen.

Fortsättningen

Efter alla Galileis upptäckter och efter hans död 1642 utvecklades alla hans instrument och teorier. Teleskopet blev utvecklat av den engelske vetenskapsmannen Isaac Newton. Han gjorde en h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De Genombrytande Astronomerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-27]   De Genombrytande Astronomerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3203 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×