Claude Monet

13 röster
33095 visningar
uppladdat: 2004-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Claude Monet – ”impressionisten”

Claude Monet föddes den 14 november 1840 i Paris, Frankrike. Men tidigt i Monets uppväxt, år 1845, flyttade familjen till Le Havre på Frankrikes västkust.
1857 dör hans mor, Louise Monet, och blir djupt saknad. 1858 träffar han Eugène Boudin som tittar på hans arbete och uppmuntrar honom till att måla naturobjekt. Eugène Boudin var en konstnär som bodde nära Monet och ”lärde upp” honom som konstnär.
Monet hade alltid varit intresserad av målning, ända sen han var liten. Men hans familj ville att han skulle börja arbeta i familjens livsmedelsaffär, inte börja måla. Den enda som stöttade honom var hans moster madame Lecardre, som hade målat själv och gav han pengar till att studera i Paris.

I Paris skaffar han många konstnärsvänner, många som var lika fattiga som han. När Monet bor i Paris upptäcker han många nya stilar och får inspiration. 1863 upptäcker han Manets målningar, får inspiration och målar ”en plein air” (”i friska luften”) i Fontainebleuskogen. I Paris mötte han också sin fästmö, Camille. Camille och han var väldigt lyckliga och 1864 sitter hon modell tillsammans med en av hans vänner i den berömda tavlan ”Le Dejeuner sur l’herbre” (”Picknicken”). Camille satt väldigt ofta modell för Monet efter ”Picknick i det gröna”. Ofta målar han fyra, fem kvinnor på samma tavla som alla föreställer Camille. År 1867 får Camille och Claude sin första son, Jean. Bland alla Monets fattiga vänner hade han ett par som var ganska rika - Ernest och Alice Hochedé. Ernest ägde många varuhus inne i Paris och köpte tavlor av Monet till sitt sommarslott. År 1868 försöker Monet begå självmord, en vän bidrar med pengar och Monet får tillbaka sin inspiration. Året efter slår han sig ner i en liten by som heter Saint-Michel och målar tillsammans med Renoir.
1870 gifter han äntligen sig med sin älskade Camille (mot hans fars vilja). Courbet, hans konstnärsvän, blir bröllopsvittne. Men det kan inte bo kvar i Frankrike. När kriget börjar 1870 flyr Camille och Claude till London för skydd, men de flyttar snart tillbaka igen.

Tillbaka i Frankrike träffat han Ernest och Alice igen. Men då visade det sig att Ernest inte hade så mycket pengar som alla trodde. Hans varuhus gick i konkurs och han blev pank. Ernest flydde utomlands för att han skämdes så. Han lämnade sin fru Alice med fem barn, och ett på väg. Alice hade ju inga pengar själv förutom värdet i de sakerna hon ägde. Hon sålde alla sina smycken och för att Alice skulle klara av att ta hand om alla barnen sydde hon också klänningar till sina rika väninnor för pengar. När Alice hade fött sitt barn bestämde sig Claude, Camille och Alice att hyra ett hus på landet över sommaren. Camille födde också ett till barn, Michel. I huset fanns nu alltså åtta barn och tre vuxna, men inga pengar.
Året efter dog Camille mycket tragiskt i tuberkulos. Monet målade av Camille när hon låg på sin dödsbädd. Då var det väldigt tur att Alice fanns. Monet var så ledsen och förtvivlad att Alice fick ta hand om honom också tillsammans med alla barnen. Monet, Alice och alla barnen bodde kvar i sommarhuset för de hade inte råd att flytta tillbaka till Paris.

1883 flyttar hela familjen ut till ett stort skärt hus i Giverny som kom att bli Monets bostad i 43 år (huset och trädgården är nu museum). Där bygger Monet upp en vacker trädgård och blir allt lyckligare, trots att sorgen ligger kvar efter Camille.
1891 får familjen bud om att Ernest, Alices man, har dött och året efter gifter sig Alice och Monet. I Giverny målar Claude ofta av barnen och Alice. Det finns många kända tavlor med flickorna som sitter i en båt och metar i floden Epte. Monet byggde också en damm inne i sin trädgård eftersom han tyckte mycket om att måla vatten. I dammen planterade han näckrosor och målade av dem. De näckrostavlorna är mycket kända tavlor, kanske de mest kända – av Monet. Han målade också av den Japanska bron som finns i trädgården.
Han målade många tavlor av bron, ur olika vinklar och på olika tider på dygnet. Det är en av dessa tavlor, av bron, jag har valt att göra en parafras på.
1907 får Monet problem med synen. Han fortsätter att måla men när hans son Jean och hans kära Alice dör tätt efter varandra tappar Monet lusten igen. På samma sätt som han gjorde efter Camilles död. Men Blanche, en av Alices döttrar, som alltid har hjälpt Monet med målningen och målar själv, flyttar tillbaka till honom i Giverny och han får sin inspiration tillbaka. Hon drar med Monet ut i trädgården och de börjar måla tillsammans igen.
1916 bestämmer sig Monet för att bygga en stor ateljé i Giverny, den blir 23m x 12m.
I den ateljén tillbringar han ett decennium med att måla på tolv stora canvasdukar. Hans motiv blir näckrosorna i hans damm i Giverny. Tavlorna, som blir kallade ”The Water Lillies”(”Näckrosorna”), blir mycket berömda och när Monet är nöjd och klar med dem erbjuder han sig att donera dem till Frankrike.
Dem blir inmonterade i ett rum i Orangeriet (ett museum i Paris) specialbyggt bara för dem. Rummet är runt och väggarna täcktes av de vackra tavlorna. Orangeriet ingår idag av museet Jeu de Paume, som är berömt för deras många impressionistmålningar. Men numera är målningarna flyttade från Jeu de Paume till Musée d’Orsay. 1923, i slutet på hans arbete av näckrosorna, är Monet nästan blind. Det året försöker Monet också måla den Japanska bron igen. Men det blir mest rött kludd. Då låter han operera sitt öga och han får tillbaka sin syn, och kan måla ordentligt igen.
1926 när hans näckrosmålningar är färdiga fortsätter han att måla, även fast han lider av lungcancer. Claude Monet dör den femte december och blir begraven under en diskret ceremoni i Giverny.

Även fast Monet och hans tavlor är världsberömda nu, har de inte alltid varit det, tvärtom.
Monet blev aldrig blivit riktigt uppskattad av 1800-talets konstkännare. Han blev kallad för ”impressionisten” (impression är ett annat ord för intryck, och namnet var menat som ett negativt smeknamn) för att han 1874 målar en tavla som heter ”Impression”. Det är en helt annorlunda sorts av konst Monet målar. På den tiden var det modernt att måla jämt, tydligt och noga. Och det var snyggast om det var lite grått och svart med i tavlan. Men det struntade han i. Monet ville måla som han ville, och det gjorde han också. Monet ville få fram intrycket i sina tavlor. Till exempel intrycket av vatten, Monet målade mycket vatten, eftersom vatten ser så olika ut på olika platser och på olika tider på ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Claude Monet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-27]   Claude Monet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3204 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×