Snoezelens påverkan på person- och aktivitetskomponenterna hos personer med demens ? vad kan syftet vara med vistelserna i miljön snoezelen?

1977 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En definition på hälsa är att den uppnås genom möjliggörandet av aktivitet. Med andra ord är det viktigt för hälsan att kunna utföra meningsfulla aktiviteter. Arbetsterapin beskriver det här fenomenet med hjälp av olika modeller där det dynamiska förhållandet mellan komponenterna person, miljö och aktivitet är i fokus. Personer med demens, som är en ökande grupp på grund av att befolkningen blir äldre, kan ha problem med att utföra meningsfulla aktiviteter i vardagen. Dessa svårigheter beror på symtom som nedsatt minnesförmåga, nedsatta exekutiva funktioner, afasi, bristande tänkande, apraxi samt agnosi. Personerna kan även ha svårt att självständigt hitta meningsfull stimulans. Syftet med studien var därför att undersöka om snoezelen kan påverka personer med demens och deras vardagliga aktiviteter. Författarna ville även undersöka varför personerna med demens vistades i snoezelen. En intervjuguide konstruerades där förutbestämda kategorier valdes med inriktning på det dynamiska förhållandet mellan komponenterna person, miljö och aktivitet. Därefter intervjuades två undersköterskor på olika verksamheter, som förväntades vara insatta i vårdtagarnas vardagliga aktiviteter. De beskrev sex vårdtagare som de följt med till snoezelen minst 2 gånger. Utifrån kategorier, subkategorier och koder presenterades sedan resultatet. Det övergripande syftet till att samtliga vårdtagare vistades i snoezelen var att uppnå känsla av lugn och harmoni. Det visade sig att fem av sex vårdtagare upplevde positiva reaktioner under och efter vistelse i snoezelen medan endast en vårdtagares vardagliga aktiviteter påverkades. Det är dock osäkert om förändringen kan härledas till snoezelens tän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Snoezelens påverkan på person- och aktivitetskomponenterna hos personer med demens ? vad kan syftet vara med vistelserna i miljön snoezelen?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Snoezelens påverkan på person- och aktivitetskomponenterna hos personer med demens ? vad kan syftet vara med vistelserna i miljön snoezelen?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=32808 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×