En komikers uppväxt

6 röster
15889 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken ”En komikers uppväxt”. Den är skriven av Jonas Gardell och är en svensk bok.
Boken är en roman, den handlar om han själv när han växte upp fast han har inte skrivit den i ”jag” form. Han skriver om det som har hänt, allt är verkligt, fast riktigt allt är inte sant. Jag läste en intervju med Jonas Gardell och då sa han att han inte skriver självbiografiskt därför att då kan han hitta på och skriva som han vill utan att behöva rätta sej efter riktiga händelser.


Boken handlar om 12 åriga Juha som växer upp i en förort utanför Stockholm. Han är klassen clown, för att vara rolig det är det enda han är bra på. Han försöker hela tiden imponera på klassens ”coola” killar, men lyckas aldrig riktigt. Han har en kompis som heter Jenny. Han vet att hon alltid kommer att stå på hanns sida och ställa upp, men han sviker henne ideligen genom att välja bort henne varje gång han får en chans att vara med dom ”coola” killarna.
Jenny är väldigt lessen för det men hon vet en då att det ändå alltid är han och hon.
En annan kille i deras klass, Thomas, försöker liksom Juha att ta sej in i inne gänget, men han lyckas inte heller. Tillslut får Juha ett utbrott och börjar kasta sten på alla. Han gör nästan Jenny blind, men en, en gång förlåter hon honom. Nu är Jenny, Thomas och Juha helt utom räckhåll för en plats med dom ”coola” så Jenny och Juha håller sej för sej själva. Thomas bryr dom sej inte ens om längre. Han går bara omkring ensam på skolgården och säger aldrig något.
Skolavslutnings dagen har äntligen kommit. Alla är där, utom Thomas. Ingen bryr sej egentligen men blir väldigt förvånade när Thomas mamma kommer dit.
Thomas har tagit självmord.

Boken utspelar sej på 70-talet i förorten Sävbyholm, som är en förort utanför Stockholm. Sävbyholm är en äkta familjeidyll där ingen vill se det som egentligen händer bakom den perfekta fasaden. Som Jonas beskriver det: ”Inne i husen låg människor på mage med kudde för magen och skrek. Det hördes inte ut så ingen skulle erkänna att det var så. Men de var så. De skrek.”

Huvud personerna är Juha, Jenny och Thomas.
Juha handlar det mest om. Juha har ett väldigt anpassningsbart beteende. När han är med det ”coola gänget” så är han alla till lags hela tiden och försöker passa in så mycket som möjlig. Han försöker också vara rolig hela tiden för att dom andra ska tycka om honom.
Men när han är med Jenny eller Thomas så behöver han inte försöka passa in för han vet att dom redan tycker om han. När han är med dom beter han sej nästan som dom andra i det ”coola gänget” gör mot honom. Överlägset och som att han kan göra vad han vill mot dom för dom vill ändå vara med han. I ”Ett UFO gör entré” som är boken efter denhär så förändras Juha mycket från bokens början till slut. I denhär boken så tycker jag inte att han förändras någonting,
Man får aldrig veta vilket utseende personerna i boken har, men det gör inget för det är bättre när man får tänka själv hur man tycker att dom ser ut.

Jag vet inte riktigt ifall jag tycker att det finns något budskap i boken. Jag kan i alla fall inte komma på något, men i en recension som jag läste på Internet (eftersom jag skrev författarporträttet om Jonas Gardell) så tyckte den personen att boken hade budskapet ”förlåt dig själv”. Jag vet inte riktigt ifall jag håller riktigt med.

Jonas Gardell använder en väldigt personlig stil när han skriver. Ibland så skriver han nästan som om det är dikter och så använder han ofta samma uttryck flera gånger i samma bok.
Han skriver väldigt roligt, fast inte som skämt utan som att han inte ens vet själv att han skriver rolig utan det blir bara så. Jag tycker att Jonas är den roligaste författaren som jag någonsin läst en bok av! Han skriver så att alla kan läsa det, med ett språk som är lätt att läsa och förstå.

”Han faller och faller och faller. För allting faller. Förr eller senare faller allt.”
Dethär är ett bra exempel på ett uttryck som han ofta använder.

Bokens handling är väldigt verklig, men det är ju inte så konstigt eftersom den är baserad på riktiga händelser. Slutet är sorligt eftersom Thomas tar självmord men det är ju bra också.

Den personen som jag tyckte mest om var Jenny. Det var så synd om henne hela tiden för Juha svek henne hela tiden och sen låssades han som ingenting. Hon var så snäll hela tiden och förlät han igen och igen. Hon verkar vara så snäll och en bra kompis.
Stefan och Lennart som är med i ”inne gänget” gillar jag ju såklart inte. Dom är taskiga med alla som inte är deras kompisar och dom slåss.

Jag har läst ”Ett UFO gör entré” som också är skriven av Jonas Gardell och den var också jätte bra. Fast jag tycker faktiskt att den var bättre än denhär därför att i den går Juha i 9:an och då känner man igen sej hela tiden i allting. Den boken har budskapet ”var dej själv” och det tycker jag är ett bra budskap. Det är en bra bok att läsa om man går i 9:an för då kanske man får lite bättre självförtroende att vara sej själv, att man har egna åsikter och inte faller för grupp trycket.

Jag skulle verkligen rekommendera denhär boken för ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-03

    fan va alla har dålig svenska

  • Inactive member 2008-04-03

    Sig stavas inte "Sej" till e

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   En komikers uppväxt
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=3343 [2018-06-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook