Konjunkur

10 röster
13874 visningar
uppladdat: 2000-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Konjunktur

Konjunktur, som betyder utsikt eller allmänt affärsläge, är ett sätt att benämna hur samhällsekonomin ser ut. Det är mycket som spelar in i konjunkturen. Efterfrågan på varor och tjänster, utbudet av varor och tjänster, statens inkomster och utgifter, export och import är några exempel. När man pratar om konjunktur pratar då om hög- och lågkonjunktur.

Högkonjunktur

Man anser sig ha det bättre under högkonjunkturen än under lågkonjunkturen, mestadels för att det går bättre för både företag och privatpersoner. Detta kan dock faktiskt leda till en ekonomisk försämring.

Den stora efterfrågan på varor och tjänster under högkonjunkturen är ett drömläge för industrin. De säljer som aldrig förr, de tjänar pengar och har råd att investera i sin verksamhet, såsom byggnader, maskiner och arbetskraft. Efterfrågan av arbetskraft är hög och det blir en högre konkurrens bland de som vill ha. Därför höjer de lönerna. Företagen kanske även har satsat ännu högre och lånat pengar av banken, bankerna höjer räntan eftersom de märker att många lånar.

På så sätt blir varorna och tjänsterna dyrare, och även produktionen, men man har egentligen inte mer pengar. Detta kallas för inflation, när pengarna förlorar sitt värde, och det är det som är negativt med en "för hög" högkonjunktur, den drar ner ekonomin till en lågkonjunktur.

Lågkonjunktur

När pengarna minskar i värde så minskar även konsumtionen. Köpkraften är inte lika stor nu när folk kanske inte har råd med lika mycket, och när konsumtionen minskar, minskar även produktionen. Fabrikerna och företagen har inte längre samma behov av att producera, de behöver inte heller lika mycket arbetskraft och de skär ner på de anställda. Arbetslösheten blir då högre och bidrar ännu mer till den minskade köpkraften.

Det har påståtts att förhållandet mellan arbetslöshet och inflation är "omvänt proportionellt". Med det menas att när det är hög inflation så har vi låg arbetslöshet. Detta visade sig senare att det inte riktigt stämde, man kom fram till att det fanns andra faktorer som påverkade. Såsom krig och internationella kriser. I den här revolutionerande upptäcktseran kom man även fram till ett nytt ekonomiskt begrepp, nämligen "stagflation"! Stagflation innebar att samtidigt som en nedgång (stagnation) i ekonomin var ett faktum så höjdes även inflationen.

Att åka upp och ner så här kan tyckas väldigt labilt, och politikerna strävar hela tiden med att få konjunkturen i balans. Balans vill man även ha i valuta och i byteshandeln, allt för att det gå jämt ut och för att alla ska leva i välstånd och harmoni! Detta är dock inte verkligheten, att balansera ekonomin är inte det lättaste. Och även om man tycker att man har kontroll över den nationella ekonomin kommer den alltid att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konjunkur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-11-28]   Konjunkur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=335 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×