Maxemilien de robespierre

4 röster
16625 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Maxemilien de Robespierre

Jag hade tänkt fördjupa mig i Maxemilien de Robespierres stora betydelse för den franska revolutionen.
Jag hoppas jag får ut något av detta arbete och att det är till nytta för den som läser det.

INLEDNING
Den franska revolutionen är en väldigt viktigt händelse i framför allt Frankrikes historia. Men även för det övriga Europa. Denna revolution var den första som gjorde en så pass stor förändring i landets styrelsesätt. Den avskaffade monarkin och förde istället in en republik. Jag ska fördjupa mig i den tiden där Maxemilien de Robespierre hade en stor roll i styrelsen. Han var i princip den enda som kunde kontrollera denna revolution.
Men till slut avrättades han, som så många andra, i en giljotin.


MINA FRÅGESTÄLLNINGAR
- Hur stor roll inom revolutionen spelade egentligen Maxemilien de Robespierre?
- Robespierre ville ju säkert något genom att föra revolution. Vad?
- Vad tyckte folk om honom, och vad tycker världen idag om hans insats?
- Vad hände egentligen under den franska revolutionen?
- Vad hade detta uppror för konsekvenser?






Maxemilien de Robespierre



DEN FRANSKA REVOLUTIONENS BAKGRUND
Under 1700-talet var Frankrike ett av de mest folkrika länderna i Europa. Här bröt en revolution ut. Varför? Jo, det berodde på ett antal orsaker. Ett exempel är den ekonomiska krisen som härjade i landet. Under krigen med Storbritannien hade statsskulden växt. Allt blev ännu värre på 1780-talet då skörden inte gick hem. Detta innebar att man skulle vara tvungen att köpa mat, men pengarna saknades. Och både mat och bröd hade alldeles för höga priser. Nästan ingen hade ett arbete i städerna heller. Till slut var kungen tvungen att sammankalla ett möte med alla inom adeln och prästerna. De ”övriga” var också välkomna. De samlades år 1789 i staden Versailles. Det som kungen ville komma fram till var att lösa landets ekonomiska problem men det blev inte som man tänk sig. Det tredje ståndet (som bestod av bl.a. bönder, köpmän, läkare och handelsmän) sa emot kungens förslag och förstörde därmed hela idén. Ett tag senare förklarade det tredje ståndet sig som ensamma representanter för Frankrike. De kallade sig för nationalförsamlingen och fick efter bara ett par veckor sällskap av både adelsmän och präster…
Självklart skulle kungen och aristokraterna försöka sig på att krossa nationalförsamlingen. Detta påverkade människorna enormt och det blev revolution. Det tredje ståndet kände sig hotade och det dröjde inte länge förrän flera miljoner bönder från olika delar av landet satte fart med att angripa slott och herrgårdar. Detta var i juni år 1789. Den 14 juli samma år anföll man Bastiljen. Fästningen sågs som en symbol för det envälde och förtryck som bland andra bönderna hade fått upplevt i så många år.
Nu blev det lugnt. Nationalförsamlingen minskade kungens makt alltmer samt lättade på statsekonomin. Många trodde att det var nu revolutionen var över. Men de hade helt fel. Den skulle bara till en andra fas. Denna gång var det advokaten Robespierre som ledde.

Frankrikes flagga, ”trikoloren”, användes för första gången under den franska revolutionen.
Flaggan symboliserar frihet, jämlikhet och broderskap.
Blått och rött står för staden Paris och den vita hör ihop med bourbonerna.
Frankrikes skyddshelgon S:t Martin bar alltid en blå kåpa,
och den vita färgen förknippar man med Jeanne d’Arc.
Den röda färgen fanns i den fana som påven Leo III gav till Karl den store när han kröntes år 800.

ROBESPIERRE UNDER ANDRA REVOLUTIONEN
År 1758 föddes Maxemilien de Robespierre. Han var född och uppfostrad i Arras och kom från en ansedd och aktad släkt. När han var ung intresserade han sig mycket för litteratur och kom senare att bli mer intresserad för juridik.
Robespierre var en ganska ful ung man, kortväxt och smal. Han hade också problem med att gå och trubbigt ansikte.
Men det var alltså den här mannen som skulle komma till att bli en av de viktigaste personerna i den franska historien. Robespierre gick med i revolutionen på riktigt år 1793 då han valdes in i välfärdsutskottet, som det hette. Robespierre valdes också som representant för sin födelsestad Arras till den ständerförsamling som kung Ludvig XVI sammankallade till Paris sommaren 1789. Sedan gick det ju som det gick med allt och Maxemilien fick en stor roll i den franska revolutionens fortsättning.
Robespierre är känd i historieböckerna som ”den omutlige” och sa vad han tyckte i alla frågor, vilka konsekvenser det än kunde få. Robespierre hade en utstrålning som han använde sig mycket av. Den gav intrycket av adelsstolthet och en viss elegans var han än begav sig. Robespierre var även mycket fåfäng och brydde sig mycket om sitt utseende.
(Som i själva verket var helt förjävligt hur han än bar sig åt)
Det gick under några år rykten om att han skulle vara homosexuell. Men dessa tystnades ganska snabbt ner av Robespierres syster. Hon påstod att Maxemilien inte hade tid med fru och det var därför han inte skaffade någon.
(Om du vill höra min åsikt så tror jag att detta kan ha berott på hur dum han såg ut)
När Robespierre klev in i revolutionen hade den pågått ett tag. Han tog den bara till en andra fas. I den ”nya” revolutionen fick Robespierre en mycket ledande roll.
Revolutionen hade nu bildat en politisk klubb, Jakobinerna. Robespierre var ledare i denna grupp. Namnet? Ja, det kommer kort och gott från det att de höll sina möten i ett gammalt jakobinerkloster. Den här klubbens medlemmar var överens om att man borde ta till hårdare tag i revolutionen, den utspelades alldeles för milt. Jakobinerna kände vissa inom Generalförsamlingen, som var det styrande organet i Frankrike. De fick alltså ett ganska stort inflytande på Frankrikes styre. Stort sett så var det jakobinerna som låg bakom kriget mot Österrike. Nu när de faktiskt satt bakom makten på riktigt var revolutionen ingen lek längre. Det hade förvandlats till blodigt allvar, och jag menar blodigt.
Genom att ändra på veckosystemet och andra system som liter, kilo och metersystemen ville man visa vilka som bestämde. Detta gjorde jakobinerna och hela Frankrikes befolkning blev förbannade. Robespierres uppdrag (som han själv kallade det) var att stoppa den så kallade ”motrevolutionen” som uppstod nu.
Robespierres idéer om det nya samhället såg ut så att folket skulle styra hela landet. Han verkställde sina fantasier på en mycket kort tid.
Ekonomiskt sett låg Frankrike fortfarande risigt till. Dessutom var det inbördeskrig i flera delar av landet och Frankrike hade också fått många utländska hot.
Det var på tiden och någon gjorde något åt det här…
Robespierre började med att införa en s.k. obligatorisk värnplikt. Detta ledde till att Frankrikes armé växte väldigt snabbt från liten till över 600 000 man. Här fick också Sveriges framtida kung, Jean Baptiste Bernadotte, tjänstgöra. Som officer.
Aristokraterna fick också känna på detta. Deras ekonomiska tillgångar och förmåner minskades rejält. Haha! Rätt åt dem. En till stor förändring som Robespierre la grund till var den fria rösträtten. Denna gällde alla män. Kvinnornas rösträtt kom inte på fråga.

Förrädare som motsatte sig revolutionen skulle omedelbart avrättas för att de inte stod på ”rätt” sida. De skulle krossas på exakt samma sätt som revolutionens motståndare. Dessa åsikter var ju faktiskt ett hot mot Robespierre och hans planer för Frankrike.
Ett exempel på massmord var i Lyon när man hade insett att det skulle ta på tok för lång tid att avrätta alla med giljotinen. Så man tänkte att man istället kunde slänga ner allesammans i artilleriet! Man trodde att detta ingrepp skulle minska upproren.
Den här tiden kallades ”skräckväldet” p.g.a. den skräck och rädsla man utsatte Frankrikes befolkning för. Robespierre ledde det här väldet tillsammans med två andra politiker, Jean Paul Marat och George Jacques Danton. Alla var både smarta och hänsynslösa när det gällde det mesta. Marat var vetenskapsman och började år 1789 ge ut tidningen ”Folkets vän”. Där stod det mycket om revolutionens motståndare. Negativa saker… Danton var, liksom Robespierre, en advokat. Han var mycket respektlös, men en bra folktalare i Paris.
Skräckväldet började sommaren 1793 och slutade redan sommaren därpå, 1794. Men under denna korta tid hade minst 50 000 människor mist sitt liv. Förjävligt, men sant.
Robespierre var nog en god människa rakt igenom från början. Senare griptes han av maktvansinne och detta blev grunden till alla dessa massmord. Han framstod som en god människa utanpå och falsk och elak inuti.
Alla dessa massmord och andra vansinnesdåd kunde genomföras tack vare att Robespierre fick hjälp av de lägre borgarna som blivit behandlade som skit och blivit hårt drabbade av de stigande matpriserna. De kallade sig numera för sans-culotterna. De hjälpte ofta till som militärer och att deras ständiga bärande av knälånga byxor hade blivit deras kännetecken.

Medborgarna blev dock trötta på Robespierre när han fick lust att skapa en egen religion. Efter många försök att tala folket tillrätta avrättades Robespierre och hans anhängare, detta skedde utan någon som helst rättegång. Många grät för hans skull, och andra firade hans död med den lilla mat som fanns. Robespierre avrättades, som så många andra, med hjälp av Joseph Ignace Guillotins uppfinning giljotinen. Eller fallbilan, som den också kallades.
Han ville kunna avrätta många genom halshuggning så skonsamt som möjligt, och detta med hjälp av en fallbila i metall. Guillotin föddes år 1738 och dog år 1813.




Efter många strider och andra oroligheter tog alltså Maxemilien de Robespierres liv slut,
36 år gammal, den 28 juli år 1794.

SAMMANFATTNING MED PERSONLIG REFLEKTION
Jag har nog fått svar på mina frågor. I alla fall till viss del. Det skulle kunna vara mer detaljerade svar, om man äger så. Men jag ska svara så precis som jag kan…

- Hur stor roll spelade egentligen Maxemilien de Robespierre?
Tja, han spelade en väldigt stor roll, inte alltid på så positiva sätt, men viktig var han. Det var ju han som förde in demokratin till Frankrike. Utan Robespierre skulle landet troligen ligga kvar som en monarki och någon skulle alltid kunna styra över det upproriska folket.
Han stoppade den s.k. ”motrevolution” som stegrade sig mot den del av landet som stod för vad de tyckte. Robespierre fick över alla på sin sida och satte stopp för upproren som växte höga bakom dem. Duktigt gjort, Robespierre. Men du behövde väl ändå inte at till så drastiska metoder?

- Robespierre ville något genom att föra revolution. Vad?
Han ville skapa rättvisa. Han tyckte det var förjävligt att det skulle sitta en snubbe och bestämma över hela Frankrike. Det tyckte resten av befolkningen också så han fick i princip hela Frankrike bakom sig. Han fick ju som han ville också. Det var det han blev så nöjd med, och det var det som blev hans död. Han bar med sig sin stolthet i graven när han blev avrättad år 1794 p.g.a. att han trodde att han skulle kunna skapa sin egen religion.

- Vad tyckte folk om honom, och vad tycker världen idag om hans insats?
Det är förunderligt få som känner till Robespierre, trots att han spelade en av revolutionens största roller. Men de som känner till honom tycker antingen att han gjorde ett bra jobb och var en duktig medborgare eller så tycker man att han var en ren skitstövel som bara förstörde för Frankrike och omkringliggande länder.
Folket på den tiden tyckte också olika när det gällde Robespierre. Vissa menade att han var det bästa som hänt Frankrike, andra tyckte precis tvärtom. De avskydde honom och tyckte att han kunde sticka och brinna.

- Vad hände egentligen under den franska revolutionen?
Tja, det som hände var ju att man ändrade Frankrikes sätt att styras på helt och hållet. Det ändrades helt, från diktatur till demokrati. Folket fick rätt att vara delaktiga i styrelsens beslut om hur landet skulle styras, mm.

- Vad hade detta uppror för konsekvenser?
Den här frågan beror på hur man ska se på saken. Man förlorade ju liv på alla sätt, men det var bara Robespierre som man sörjde ordentligt. Eller som man över huvud taget brydde sig om. De andras död var en olycka, precis som alla andras. Robespierres död såg man på ett annat sätt. Det var en viktig person som mist livet p.g.a. några envisa medborgare som inte tyckte att han förtjänade en rättegång.
All denna avsky såg till att Robespierre blev avrättad, den 28 juli år 1794 i Paris. Han blev anklagad för förräderi och för att ha bedragit folket, samt utnyttjat människor för att komma till makten och bli enväldig härskare.


...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Maxemilien de robespierre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Maxemilien de robespierre
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3418 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×