Avalons Dimmor

4756 visningar
uppladdat: 2005-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Avalons Dimmor gavs ut redan 1983 i USA. 1987 kom den till Sverige. Den var en debutroman skriven av en kvinna vid namn Marion Zimmer Bradley.
Handlingen kretsar kring en av medeltidernas myter, den om kung Arthur och riddarna kring hans runda bord. Författaren har gjort en egen tolkning av myten. Hon har valt att lägga tyngden på kvinnorna och deras starka roll i historien. De blodiga striderna mot saxarna och de bländande tornerspelen bildar en bakgrund i skildringen.

I början av boken följer man Igraine som är den blivande modern till Arthur. Man får följa hennes väg från ett äktenskap till ett annat. Igraine giftes bort till Gorloi, som är hertig över platsen Tintagel och i hans äktenskap föder hon dottern Morgaine. Gorloi är en flera år äldre man och det tar inte lång tid innan hon förälskar sig i den unga Uther Pendragon, Brittaniens blivande Storkonung. Genom hjälp från Avalon dödar Uther Gorloi och tar Igraine som sin maka. Det är i detta äktenskap som hon föder Arthur.
Senare i boken flyttas man fram i tiden, då är Arthur vuxen man och man får följa Igraines dotter Morgaine genom hennes kamp i kriget mellan kristendomen och druidernas religion.
Morgaine togs om hand av sin moster när hon var mycket liten och av henne fick hon utbildning på Avalons Ö och kom att bli en högt uppsatt prästinna och senare även Sjöns Härskarinna.

Vid en ritual gjord av druiderna från Avalons ö skall Arthur vigas till Brittaniens Storkonung. I ritualen ingår det att han skall älska med en prästinna från Avalon, då är Arthur tonårspojke, och den utvalda prästinnan blir Morgaine. Utan att veta om det älskar bror och syster med varandra och nio månader senare föder hon en son vid namn Gwydion.

Mellan ritualen och Gwydions födsel gifter sig Arthur med den unga kvinnan Guinevere. En envis och nästan fanatisk kvinna som lindar Arthur kring sitt lillfinger, men Guinevere förälskar sig snabbt i kungens vapenbroder och ett stormande triangeldrama. Samtidigt rymmer Morgaine från Avalon och bosätter sig i Arthurs borg som Guineveres hovdam.
Där kom hon att med all sin makt försöka vinna över den anstormande kristendomen och bevara de gamla gudarna och ritualerna.


Marion Zimmer Bradley har på ett mycket beskrivande och målande sätt visat hur starkt påverkade människor kan bli av religioner och hur vissa är beredda att gå i döden i sina gudars namn.
Hon beskriver Guinevere som en fanatisk kristen, som bara tänker på synder och som föraktar alla andra religioner, medan Morgaine till en början är en sansad kvinna som bara är mån om att kristendomen inte skall få ”monopol”. Men även hon blir mer och mer desperat i sina försök och tar de mest konstiga beslut (t ex är hon beredd att offra närstående till döden) på slutet innan hon hinner sansa sig.
Boken är på nästan 1000 sidor och på ett sätt tung att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Avalons Dimmor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-04]   Avalons Dimmor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3474 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×