Indien Resan

3 röster
6854 visningar
uppladdat: 2005-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Det började en vanlig dag när jag hade en lott som jag skrapade, helt plötsligt står det Du har vunnit 50 000 kr!, jag skickade in lotten och fick pengarna på min bank. Hm, vad ska jag göra med alla pengar... så jag gick och köpte lite prylar som jag tyckte kunde vara bra att ha hemma, men det blev ändå en massa pengar över. Jag tog upp en broschyr och där stod det "Res till Indien för bara 8 000kr tur och retur i en månad!". Självklart läste jag igenom det hela och kollade upp Indien på Internet och det verkade vara ett bra ställe att resa till. Så jag bokade flygturen och jag fick också boka olika hotell beroende på vilken klass jag ville ha och var jag ville åka. Så nu var en hel månad uppbokad i det härliga Indien!

1/4 Dag Ett
Min resa börjar i Delhi. Jag kom fram med flyg från Stockholm den 1/3. Som tur är så har jag bokat Hotell med upphämtningsservice, det kostade bara lite extra. Då slipper jag försöka ta en taxi som jag har hört kan vara lite dumt eftersom jag inte vet vad de tar för betalt eller åker. Klockan är 21:00 och det är 20°C här. Imorgon ska jag gå på museum.
Det ska bli kul, jag får se om jag gör nåt mer.

2/4 Dag Två
Nu är klockan 9:00 och jag ska ta mig till The National Museum som det heter. Det öppnar 10:00 och stänger 17:00 så jag har gått om tid. Det är en bit att gå men en promenad skadar inte, bäst jag tar med mig vatten eftersom det är 27°C.
Nu är jag framme vid banken och klockan är 11:10, jag går in. Man måste förståss betala en liten inträdes avgift på 10paise.
Ja, där inne var det väldigt fin förhistorisk asiatisk och indiska samlingar.

3/4 Dag Tre
Idag ska jag åka vidare uppåt. Det var inte så svårt att göra sig förstådd eftersom många pratar engelska i Delhi, fast staten som den finns i, Uttar Pradesh, pratar man oftast Hindi. Det flesta här är jordbrukare därmed kan bara 47% läsa, eftersom bönder är fattigare och har svårare att få utbildning.
Nu kommer bussen som jag ska med, vi syns senare.

Nu är jag framme och har åkt en lång bit, jag är i Chandigarh. Den här statens (Haryana) huvudstad.
Vi syns imorgon.

4/4 Dag Fyra
En annan turist tipsade mig om att gå till Rose Garden som har hela 1000 olika arter av rosor!
Det är gratis om man inte ska ha en guide så klart, jag ska försöka ta mig dit, fast först till hotellet.
Ok, nu har jag lämnat av allt och jag hyr en cykel och cyklar in till Museet.
En timme senare - oj, det var jobbigt men värt det. Nu ska jag in och titta på alla rosor, det ska bli kul.
Ja visst var det fint en annan sak som är bra här är att det är billig mat, jag ska äta på en restaurang här och det kostar cirka 100rupier, som är cirka 10kr.Då får man en riktig middag, det kallar jag billigt.

5/4 Dag Fem
En ny dag igen, fast nu måste jag skynda mig eftersom jag ska vidare och ut ur hotellrummet innan 10:00, klockan är 9:00. Det har varit fint här ett liknande klimat som i Delhi skulle jag tro.
Nu är klockan 11:00 och jag väntar fortfarande på bussen, den skulle ha varit här vid 10:30. De säger att den bara är lite försenad... oj nu kommer den.
Nu är vi framme i Shimla fast klockan är 23:00, så jag får skynda mig in i hotellet.

6/4 Dag Sex
Jag kom inte i sängs förrän klockan 01:00 så jag är lite trött idag. Men man kan ju inte sova mycket längre än till 10:00 här eftersom det redan då är varmt. Men eftersom jag är i Himachal Pradesh, där det är lite högre berg så blir det inte lika kallt. Så klockan är 12:00, det var skönt att sova. Nu ska jag ta mig upp på högre höjder med skidor. Ja nu har jag kommit upp en bit och här är skidorten nu ska jag bara skecka in.
Det gick jättebra att åka skidor och jag har gjort det hela dan nu är det dags att sova.

7/4 Dag Sju
Svenska UD varnar för resor till Jammu & Kashmir då strider kan förekomma mellan Indien och Pakistan samt att religiösa grupper stundtals attackerar civila mål och platser där turister förekommer.
På grund av det här tänker jag ta mig neråt landet istället för uppåt.
Att boka om mig var inte så lätt eftersom tillgången till dator inte var så tillgänglig, fast jag fick tag i en resebyrå och därifrån såg vi till att min resa blev omlagd.
Imorgon ska jag ta mig neråt mot Madhya Pradesh.

8/4 Dag Åtta
God morgon jag har sovit i bussen och den är framme i Bhind. Jag ska äta frukost nu syns snart.
Vi kommer högre och högre upp har jag märkt. Vi ska testa att go in i en by.
Jag gick in i byn och blev bjuden på te, det visade sig att de hade stora te odlingar uppe i bergen.
Efter två stora koppar te gick jag med en av dem som visade mig ett tempel mitt uppe i bergen. Jag gick upp till det och träffade en präst.
Jag vet av egen erfarenhet att Hinduismen har 700 miljoner anhängare och de flesta finns i Indien. Hinduismen brukar man kalla Sanatana Dharma, den eviga tron. De är en mycket rik religion. Det finns massor att lära sig om den och jag tror aldrig att man kan lära sig allt.

Prästen berättar:
För många, många år sedan cirka 4000-6000 år sedan fanns det en civilisation. Folket hade mörk hudfärg och kallades dravider. Draviderna vid Indusfloden blev attackerade många gånger och det formade deras civilisation. För cirka 3500 år sedan blev de attackerade av ett nomadfolk med ljusare hy som kallade sig Aryans och blandade sig med dem. För cirka 3000 år sedan började de utveckla den religion som idag heter Vaidika Dharma, Hinduismen. Rig Veda är den äldsta skrift bevarad idag och skrevs för 3500-3200 år sedan.
Den innehåller 1028 lovsånger, psalmer, ritualer och trollformler från det gamla Indus.
Indiens största hjälte i hinduismens nutida historia är Mahatma Gandhi. Han var en fredskämpe som kämpade för de lågkastigas rättigheter. Han kom från en rik familj men försökte förbättra de fattigas levnadsvillkor. Han började kalla de lågkastiga Harijans som betyder Guds barn. Mahatma Gandhi mördades 1948.

Hinduismen har ingen grundare utan har långsamt vuxit fram under tusentals år ur en blandning av folkslag och traditioner. Det är ingen strikt religion. Den ser olika ut i olika delar av Indien. Det ariska folket bildade de tre högsta kasterna medan draviderna bildade den fjärde och lägsta klassen.
Enligt Hinduerna skapades människorna ur skaparguden Brahma. Från gudens huvud kom de högkastiga prästerna, ur armarna krigarna, bönderna växte fram ur de stadiga benen och slavarna och tjänarna kom från de tjänande fötterna.

Mohandas Karamachand Gandhi född den 2 oktober 1869.
Han var en stor politisk och andlig ledare i Indien och han kallades ofta Mahatma som betyder stor ande.

Han växte upp i den lilla staten Gujarat. Han levde ganska isolerat och visste inte mycket om världen utanför. Hans familj tillhörde banikasten (köpmannakasten). Han blev bortgift när han var 12 år och mellan åren 1888-1891 studerade han juridik i London. Eftersom han inte var van vid att möta omvärlden så var han blyg och blev blyg och förvirrad av alla religiösa idéer han kom i kontakt med. Han engagerade sig i de lågkastigas svåra situation, han kallade den harijans, guds barn. Han ville få alla att tycka som han, att alla är lika värda. Kvinnor och lågkastiga fick det lite bättre tack vare honom.

År 1919 gjorde han en kampanj mot det brittiska väldet i Indien, ett år senare lyckades han förena hinduer, muslimer och sikher i en gemensam kamp med målet att Indien skulle bli självständigt. Kampen bestod av fredliga demonstrationer.
Hela grundidéen var att de inte skulle bruka våld.
Många politiker tyckte att hans idéer var underliga men de insåg att han hade folkets stöd.

År 1922 stoppades kampanjen eftersom demonstranter i en by använt våld.
Kampen fortsatte dock och han ledde den under vissa perioder.
Han använde ofta religiösa symboler och levde enkelt, bad och fastade. Han trodde verkligen på läran om ahimsa, icke-våld och många har följt hans exempel.

För folket var han en stor andlig ledare som kämpade för folkets rättigheter.
Han satt fängslad i sammanlagt sex år för sina åsikter, han kämpade alltid för det han trodde på.
1948 blev han mördad av en hinduisk extremist eftersom han ville skapa försoning mellan hinduer och muslimer.

9/4 Dag Nio
Prästen hade pratat hela dagen igår och jag hade fått låna ett rum i templet, en sak som hände igår var att jag var tvungen att täcka för mina ben. Jag är osäker varför men det tycktes vara viktigt så jag gjorde det.
Idag skulle han prata mer om gudarna och symboler sa han. Det ska bli kul men jag kan ju bara komma ihåg knappt hälften av vad han säger när jag skriver i min dagbok/brev.




Prästen berättar:
Symboler

Sättet en hindu klär sig säger mycket mer än vad personen i fråga gillar för färger. Kläderna och smyckena symboliserar var i livet man befinner sig. Om man kan tecknen kan man se på en person är gift, har barn, vilken kast personen tillhör och ungefär hur gammal den är. En änka till exempel bär inte smycken.
Indiska kvinnor bär ibland slöja. Detta är inte för att dölja sitt ansikte utan för att visa om hon är blyg eller för att visa respekt för dem hon möter.

Gudar

Hinduismens tre viktigaste gudar är Brahma, Vishnu och Shiva.
Gudar som uppenbarar sig på jorden i mänsklig gestalt kallas avatarer eller inkarnationer.

Brahma är skaparguden, det var han som gav liv åt jordens växter, det var också hans vilja som gav människorna och djuren liv.
Nuförtiden är han ganska så bortglömd, inte många tillber honom och det byggs inga tempel till hans ära. Men många känner igen honom när de ser bilder på honom. Brahma har fyra huvuden och håller i de heliga
Vedaböckerna.
Brahmas hustru heter Sarasvati.

Vishnu är överguden, bevararen.
Han har miljoner tillbedjare som tycker att han är den främste av gudarna.
Vishnu är en vänlig och kärleksfull Gud som vill att godhet och gudomlig ordning ska råda i världen.
Vishnu har vissa tecken i sina händer som visar hans övernaturlighet. Bland annat håller han i en gyllene klubba som visar hans konungsliga makt. Han avbildas ofta stående i en lotusblomma, renheten och skapelsens symbol. Hans panna är prydd av ett lodrätt placerat märke format som bokstaven U. De som tillber honom har detta märke ritat i pannan. Många av hans tillbedjare anser att han är den enda Guden, de tror att han är den kraft och energi som finns i allt som finns, att han är världssjälen.
Hans hustru är Lakshmi.
Vishnu har tio avatarer.

Shiva är både en förstörande och en skapande gud.
Han symboliserar både det onda och det goda i människan och han är herre över både liv och död. Shiva är en populär gud. Han dyrkas ofta av den som väljer försakelsens väg, den som väljer att lämna ett bekvämt liv för att leva ett liv i askes.
De som tillber honom målar lodräta streck på sin panna precis som Shiva gör. En vanlig symbol för Shiva är linga, en fruktbarhetssymbol som föreställer det manliga könsorganet.
På en del bilder dansar Shiva runt i en ring av lågor och trampar på en dvärg, det symboliserar människans okunnighet.
Denna handling skapar om universum, men Shiva kan också förstöra världen för att få plats med nya världar.
Shivadyrkare säger att Shiva är den absoluta godheten i universum, den yttersta sanningen och den fullkomliga skönheten.
Shivas hustru är Parvati.

10/4 Dag Tio
Idag ska jag åka vidare till Kanha där finns Kanha National Park och det är en av Indiens största nationalparker och inhyser bland annat en växande tigerstam, leoparder, hjortar och Indisk bison. Djungelboken utspelar sig även här med Mowgli, Bagheera och Baloo på platsen Rudyard Kiplings.

Nu har bussen kommit fram och den ska ta sig in i nationalparkens grindar. Självklart kostar det mig inget nu, eftersom detta ingår i den nya resan (som jag bokade om). Oj nu kommer vi in, jag måste se på djuren så jag kan inte skriva, skriver snart.
Ok, nu har vi varit i the national park och tittat på lejonstammarna, leoparder och hjortar även Indiska bisonoxar fanns det att se. Nu skulle jag vilja titta på platsen där Djungelboken utspelar sig. Tyvärr så kan jag inte springa iväg själv eftersom de har ett schema på vad vi ska göra.
Nu ska vi kampa ute och äta grillade bananer med choklad.

11/4 Dag Tio + Ett
Idag ska vi till Rudyard Kliplings, där Djungelboken utspelar sig.
Jag undrar om det finns vargar där, eftersom i djungelboken ska Mowgli ha blivit uppväxt av vargar (så som jag kommer ihåg det).

Det visade sig inte finnas vargar där men platsen är ju fortfarande den plats som det utspelar sig i. En turist berättade för mig att Madhya Pradesh är ungefär lika stort som Sverige. Madhya Pradesh är 308.000 km2 med en befolkning på cirka 67 miljoner, det är cirka 220inv./km2. Det var inte dåligt!

12 Dag Tio + Två
Idag ska jag vidare till Ahmadabad i Gujarat. Ahmadabad ligger i en Industriregion. De gör mycket textil saker där har jag hört.

Nu är vi framme men det tog så lång tid eftersom halva resetiden var väntandet på att kor skulle gå bort från vägen. Korna är ju heliga i Indien... fast nog tycker jag att det är lite överdrivet ibland. Som tur var hade vi en jättebra guide som kunde prata hela tiden.
Han berättade att det går en stor oljeledning i norra Gujarat och att det även finns olja där. Det finns även zink gruvor i norr och Ahmadabad som jag ska till är ett stort industricentrum. De flesta som bor här odlar fast än det så kan hela 60% läsa. Nu tycker jag 60% inte är så mycket men det verkade som guiden tyckte det men vad vet jag.
Nu ska jag bara ta ett kvällsdopp i Arabiska Havet.

13 Dag Tio + Tre
Oj vad jag såg fram emot att bada i det Arabiska Havet (Indiska Oceanen), men de stoppade mig strax efter att jag fått mig ett dopp. De sa att det var väldigt strömmigt så det var stor risk att man skulle sugas ut. Lite synd men jag förstår, man vill ju inte dö ute i det stora havet av vattenbrist...

Ahmadabad är en riktig storstad. Här finner du stora shoppingcenter och fina butiker som man inte gör på många andra ställen i Indien. Ahmadabad är ett underbart ställe att knalla omkring i och äta från små gatustånd samt köpa kläder eller andra textiler. Ahmadabad kallas ofta för österns Manchester på grund av all textilindustri.
Det är soligt med 30°C... måste komma ihåg att dricka mycket vatten.

16 Dag Tio + Sex
Ja nu har jag varit i Ahmadabad i tre dagar och gjort ungefär samma sak hela tiden, man lär inte känna en så här fin stad på en dag.
Men tre dagar är nog för mig nu ska jag vidare mot Thiruvananthapuram. Jag kommer nog att ta lite stopp på vägen eftersom det är ganska långt dit.
Ja nu är vi framme i Mumbai eller som det är mer känt som Bombay. En mycket fin och stor stad. Tyvärr så kan jag inte stanna mycket mer än en natt eftersom mitt mål är nere i Kerala.
Det har varit ganska jobbigt att åka så långa sträckor med bussen innan man är framme och då är det natt... Som tur är har vi en så bra guide!

17 Dag Tio + Sju
Nu ska vi vidare och eftersom det inte finns så mycket att berätta om mer än om hur många kor som stoppar vägen så kan jag skriva ner lite granna om vad guiden berättar:

I Maharashtra ligger Mumbai, delstatens huvudstad och här är det faktiskt dyrare att hyra eller köpa en lägenhet än i New York! Maharashtra är den största delstaten och här bor ungefär 91 miljoner invånare på 308,000 km2.
I själva Mumbai bor 15 miljoner människor. Språket som talas mest är Maharati och läskunnigheten ligger ungefär på 63%.
I Maharashtra finns några av världens bäst bevarade grott-tempel, nämligen Ellora- och Ajantagrottorna.
Här produceras massvis av filmer, självaste Bollywood ligger i Mumbai. Bollywood som det heter efter Hollywood gör ungefär 600 filmer/år och det är då filmer med dans, action, romantik, sång, och mycket mer i en tre timmar lång film. Kopian Bollywood gör faktiskt fler filmer än vad Hollywood gör.

18 Dag Tio + Åtta
Hm, jag vaknade upp i Goa fast jag kommer inte ihåg vad som hände igår. Jag var antagligen för trött eller nåt. Hur som helst så verkar det som om jag är på ett hotell i Panaji. Ja det är i alla fall vad receptionen säger...
Jag ska titta mig runt och se vad som finns här, för nu ska jag i alla fall få stanna här i en dag det ska bli skoj.

Ja nu är jag tillbaka och det har varit en jättebra natt eftersom jag fick bada i det Arabiska havet utan att det var för stora strömmar. Det var saltigt men varmt och skönt. Det är en ganska stor gruvindustri för järnmalm här har jag hört och det är cirka 320 invånare/km2.

God natt, för att spara tid åker jag iväg i bussen under natten så att jag kan sova mig fram. Det är ju lite svårt att sova i bussar men jag får försöka.

19 Dag Tio + Nio
Vi är påväg till Bangalore. Just nu åker vi igenom Karnataka. Överallt finns stora stenbumlingar som ligger huller om buller över varandra, som om de skulle ha trillat ner så från himlen (vilket de även gjort enligt hinduernas myt om hur Hampi skapades - de tappades av en populär gud när han bar ett berg över hela Indien). Om det är svårt att beskriva Indiens storhet så är det dubbelt så svårt att beskriva Hampis storslagenhet - enklast och mest korrekt skulle nog vara att säga att det är ett ställe som alla bör ha sett innan de dör.

Nu är vi framme i Bangalore och jag har hela dagen framför mig! Bangalore har tidigare blivit utnämnt till Indiens renaste stad
(kanske ingen större merit i sig).
Jag shoppade, åt gott, roade mig och njut av allt gatuliv i 26°C.

20 Dag Tio + Tio
Nu börjar bussresandet igen...
Vi tog oss igenom Karnataka till Kerala som är våran slut station. Men eftersom Thiruvananthapuram ligger långt ner i Kerala så kommer det att ta en dag till.
Nu är bussen framme i en liten by som heter Munnar och ligger i kardemummabergen. Det här är den högst belägna te odlingen i världen på en höjd av 1524 meter.

21 Dag Tio + Tio + Ett
Äntligen!!! Jag är framme i Thiruvananthapuram.

22 Dag Tio + Tio + Två

Sri Padmanabhaswamy-templet och Puthen Maliga-palatset ligger innanför gedigna murar inne i staden. Som icke hindu är du inte välkommen in i templet men den hjälpsamma tempelpersonalen tar sig gärna tid att berätta om templets historia. Fasaden är rikligt utsmyckad och bara den är fascinerande att se. Templet är byggt i dravidisk stil och helgat åt Vishnu.

Ja som ni själva kan läsa på affischen så får jag inte gå in men jag kan nog gå och få lite historia om templet.
Jag har varit på deras Zoo, om man nu vill kalla det ett zoo... Det ser ut som ett fängelse för djur och inget zoo! Ändå så ska det vara ett av de finaste zoona i Indien!

23 Dag Tio + Tio + Tre
Nu måste jag ta tåget till Madras.
Jag reste igenom Industrier och Jordbruk så långt ögat kunde se. Till vänster om mig är Deccan och till höger är Industrierna och Jordbruken. Man ser personer som arbetar med jordbruk och det ser ut som de inte gjort något annat, och det har de säkert inte heller.
Det är även en massa Boskap som går runt på vägarna och ängarna, den här gången kommer inte en ko att stoppa tåget. Kona kan inte komma in på spåret eftersom det skyddas av ett stort och starkt stängsel. De odlar mest Ris här, ris är även Indiens basföda.
Dessa marker är även extremt bebodda med cirka 200invånare/km2. Det betyder att de i genomsnitt får 5m2 att stå på vardera.
En lång resa och jag är framme i Madras. Den här resan hade ingen guide så jag gjorde av med mer pengar och hade mycket mer tråkigt. Men det var ändå roligt att titta på det stora landskapet och alla människor.
Madras ser underbart ut men det får jag utforska imorgon, God Natt.

24 Dag Tio + Tio + Fyra
Mumbai är de glammiga, våldsamma och lätta hindifilmernas stad men här i Chennai görs de flesta Tamilfilmerna i landet. Faktum är att det görs fler filmer i Chennai än i Mumbai!
I Chennai finner man massor av trevliga små marknadsplatser, butiker och faktiskt även stora shoppingkomplex á lá väst.
Man kan dela upp staden i två delar. Dels den äldre Gerorge town och dels de nyare delarna med Ana Salai Road och Egmore.

Fort St George byggdes i mitten av 1600-talet av ostindiska kompaniet. Idag används byggnaderna av olika regeringsfunktioner. På området ligger ett mycket sevärt museum med massor av prylar och målningar från den brittiska eran. St Mary´s Church är en kyrka från 1600-talets slut och är faktiskt den äldsta bevarade brittiska kyrkan i landet. Kyrkan är väldigt vacker och bjuder även den på ett stycke fascinerande historia.
High Court ligger alldeles utanför Fort St George är en av världens största domstolar.
De mäktiga röda byggnaderna är uppförda i Indo-sarcensk stil.
Goverment Museum har en stor samling av föremål från alla de stora dynastierna i södra Indien. Utställningarna om djur är inte mycket att se. Där visas bara ett gäng loppbitna, uppstoppade djur som i bästa fall dammades av någon gång under Raj-eran. Däremot kan skulpturerna vara av intresse om ni inte har tid/lust/ork att besöka en massa tempel. För den intresserade kan det vara skoj att se och läsa hur tempelarkitekturen har utvecklats under 1000-tals år.

Det här blir mina besök idag.
25 Dag Tio + Tio + Fem

Parthasaraty Temple är uppfört för Vishnus reinkarnation Pathasarathy. Templet byggdes på 900-talet men har byggts till så sent som på 1700-talet!
St Mary´s Church är den äldsta anglikanska kyrkan i hela södern.
San Thome-katedralen sägs inhysa Tomas Tvivlarens lämningar. Katedralen är uppförd i nygotisk stil och kan vara sevärd.
Kapaleeshwara är namnet på ett gammalt Shivatempel i staden och är ett bra exempel på dravidisk arkitektur om man inte kommer att besöka någon utav tempelstäderna i söder. Det är lätt att tro att alla färger är något som tillkommit under senare år för det ser verkligen ut som ett hus på ett tivoli, men sättet att måla templet är lika gammalt som templet själv. Tyvärr så får du inte beträda det heligaste i templet men det är helt okej att besöka gården som ickehindu.


Ja de har mycket bra affischer med vad man kan besöka.

Chennai är Tamil Nadus huvudstad och är trots befolkningsmängden en relativt ren och fin stad. Förändringar på det området sker dock hela tiden och floden genom staden förvandlas snabbt till en illaluktande kloak. Men staden är fortfarande väl värd ett besök och inte alls så förorenad som andra storstäder kan vara.
Madras ligger i ett Industriområde omringat av Jordbruk även lite Skogsbruk. Det ligger även vid den Bengaliska Viken. Madras är ett lågland med cirka 200möh.
Madras har 6miljoner invånare.

26 Dag Tio + Tio + Sex
Nu ska jag vidare med tåg upp mot Calcutta, detta kommer att ta hela dan men det är det värt.

Vi åker igenom Hyderabad. Här ser jag skogsmarker och personer som hugger ner träden. Även mycket Jordbruk och Boskapsskötsel sker runt omkring. Hyderabad har mer än 1miljon invånare och området har mer än 200invånare/km2.
Nu kommer vi till mer Jordbruk och Skogsbruk.
Järn- och kolgruvor överallt, vi är i Orissa. Det finns även guld och ändra fyndigheter här som grävs fram.
Nu är vi snart framme, Industrier överallt tillsammans med jordbruk. De odlar Jute som de gör korgar och liknande vävda saker.
Nu kommer vi till textilindustrier och vi är framme i Calcutta.

Nu är jag framme i Calcutta och det är läggdags.

27 Dag Tio + Tio + Sju
Västbengalen är en av Indiens minsta delstater, men även än av de mest varierade. I norr finns Himalayas snöklädda bergstoppar och i söder en av världens största floddelta.
Delstaten har sin beskärda del av problem. Urbaniseringen i Kolkata har gett enorma humanitära problem i form av slumområden, delstatens flodsystem slammar igen och orsakar översvämningar när monsunen rullar in men precis lika ofta så drabbas de fattiga bönderna av torka. Tidvis har stora flyktingvågor vält in från Bangladesh...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien Resan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-04]   Indien Resan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3484 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×